» 23 september 2017

16 september 2017

Redactie | 16-09-2017
SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 16 september onder meer:

Nieuwlandfestival


Van twaalf tot half negen vanavond wordt op het Wibautplein het Nieuwlandfestival gehouden. Vandaag dag twee.


Muziek op het Water


Luisteren naar muziek, al dan niet dobberend op het water. Vanmiddag met jonge talentvolle muzikanten, tijdens Talent op het Water. Met het Rotterdams Junioren Orkest, met kinderen van tien tot veertien. Dirigent Jim Roodnat legt uit hoe een orkest werkt en wat een orkest allemaal kan. Kinderen mogen tussen de orkestleden komen zitten tijdens het concert, vanaf twee uur.
Daarna volgt het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut, een muziekopleiding die zich speciaal richt op jeugdige violisten, altviolisten, cellisten en contrabassi. Violiste Marina Meerson en celliste Katja Dirven-Didychenko spelen met het Preludio Ensemble en het Intermezzo Ensemble.
Vanavonds betreedt nog meer talent het podium, in de vorm van het 45-ledige Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest, bestaande uit jongeren van veertien tot twintig. Zij spelen grote symfonische werken, maar ook filmmuziek en popmuziek. Vanaf kwart over acht, op, in en langs de Korte Haven.


Dahlia's


Open dag bij de Dahlia-vereniging. Van tien tot vijf aan de Vlaardingerdijk.


Chocoladefestival


Van tien tot vijf in de Havenkerk en bij De Bonte Koe. Vanavond het chocoladediner.


Consul


De meest excentrieke gallery van Nederland.  Was getekend: organisator Maarten Vellinga, van gallery Consul. Vandaag te openen op de Havendijk.
Te zien zijn er werken uit privé-bezit, in totaal meer dan zeventig objecten. In depot bevinden zich nog eens een vijftig werken. 'Kopstukken' worden getoond, zoals een litho van Corneille en een gouache van Eugène Brands, beiden bekend van de Cobra-beweging. Per Kirkeby is in Consul te vinden, net als Ahrend van Ipenburg (bekend van paleisrestauraties), Jenny Derksen en ook Schiedammer Frits Kloppers met zijn bronzen beelden en Ingrid van Til met lichttorso's.
De collectie werken ontstond 'uit liefde voor de kunst'. Vellinga schilderde zelf ook, tekende, naast zijn werk in de PR en bedrijfscommunicatie met zijn bedrijf Consul Consultancy. Hij is verder secretaris van de stichting Art of Help, die via de verkoop van kunstwerken goede doelen steunt. Een deel van de opbrengsten van de expositie in Schiedam gaat naar het KWF.
Bezoek aan de gallery is incidenteel en op afspraak.


Rolantino's


De Rolantino's staan vanavond in de spotlights in Haarlem. Daar brengen zij hun programma 'Wij gaan ervoor!'. Ook van de partij: Thomas Berge en andere muzikanten.
De Rolantino's zijn te gast op 'Muziek & Handicaps' in de Stadsschouwburg in Haarlem. Drumband 'Blij met muziek' uit Haarlem is gastheer.
De presentatie van de middag is in handen van Meta Duwel, de Haarlemse burgemeester opent het muziekspektakel. Daarin treden bijhalve de 'thuisband' en de Rolantino's ook de Kelagio Singers uit Rotterdam en Muziexat uit Waalwijk op. Thomas Berge is verder een muzikale trekker van de middag, maar ook Ad van Opstal en de boerenkapel De Fluttetutters maken hun opwachting.
Aanvang: half drie, in de Stadsschouwburg, Wilsonplein 23 in Haarlem. De kaarten kosten € 12,50 en zijn verkrijgbaar online bij het theater, I: www.theater-haarlem.nl of via de kassa van het theater. T: 023 - 412 12 12 (keuze 1).


Repaircafé


De vrijwilligers van het Repaircafé staan klaar om spullen te repareren die anders zouden worden weggegooid.
Koffie-apparaten, stofzuigers, verlichting, audio-apparatuur en allerlei andere elektronica kunnen mogelijk een nieuw leven krijgen, maar ook kleding, (kinder)fietsen en meubels.
Het Repaircafé is in De 5 Molens, vanaf half tien tot twaalf.


De Graauwe Hengst


21.30 uur: Kilt Bunt


Nachtgasten


Loes Luca, Art-Jan de Vries, Anne Rats en Yorick Zwart kruipen in de huid van voor hen onbekende personages tijdens Nachtgasten. Na afloop is er live muziek van Lost & Found in het grand-café van het Wennekerpand.
De Stokerij is van plan dit seizoen drie voorstelling van dit improvisatietheater te maken. Dit keer is het verhaal De Komeet het uitgangspunt. Meer krijgen de acteurs op voorhand niet te horen. "Nachtgasten is rock 'n roll op het toneel", aldus Rats.
Aanvang: 20.15 uur. Kaarten: vanaf € 15,50.


Driemaasstede


Arthuro is een zanger/entertainer met een zeer breed allround repertoire van wel twaalfhonderd nummers. Arthuro heeft een speciaal geselecteerd programma met liedjes van vroeger. Hij werkt met moderne apparatuur wat resulteert in een ‘vriendelijk geluid’. Vanaf half drie in Driemaasstede.


Woonbeurs


De gemeente Schiedam, makelaars en projectontwikkelaars presenteren in de Grote- of Sint Janskerk een breed scala aan nieuwbouwplannen. De tuin, het balkon, het groene dak en het groen in en rond de stad krijgen alle aandacht met het thema Natuurlijk & Groen. De Woonbeurs Schiedam is gratis toegankelijk van tien tot vier uur. 


Stuurloos


Shantykoor Stuurlos is vandaag te gast in Breukelen. In de Kerkbrink aldaar geven vijf shantykoren vanaf half een acte de présencee. Stuurloos sluit af, ook Westenwind uit Amersfoort, Shantykoor Almere, Ankerveens Havenloos Mannenkoor en Krakend Tuig uit Breukelen zingen dat het een lieve lust is. 


Occasionally Colour


Tentoonstelling in Ruimte voor Beweging, over zwart en wit, kleuren waarover de meningen uiteen lopen. Dat zwart en wit, vermengd tot grijstinten of geaccentueerd met een kleurtoets wel degelijk zacht, rond en intens kunnen zijn, wordt bij deze expositie duidelijk zichtbaar. De tentoonsteling is thematisch verbonden met A Hint of colour, te zien bij Galerie E.M.
Occasionally Colour biedt werk van Karin van As, Sjef van Duin, Inge van Haastert, Tilly Heijster, Astrid Meijer, Herman Moscoviter, Bert Mulder, Inez Odijk, Renate van Opdorp, Sage, Mirjam Torongo, Tineke Weber, Frans de Winter en Sasha Zuidam. Van een tot vijf.


Wenneker Cinema


20.30 uur: Django (Frankrijk, 2016, 115 min.)


A hint of colour


Tentoonstelling op initiatief van Inge van Haastert, te zien bij Galerie E.M. aan de Lange Haven. Van twaalf tot vijf.
Te zien is werk van Marjolijn van den Assem, Cor van Dijk, Eric Jan van de Geer, Ton Kraayeveld, Jeanne Rombouts, Jef Stapel, Nies Vooijs, Christina de Vos, Marleen van Wijngaarden, Sasha Zuidam en Inge van Haastert.


Southbeach


Programma:
12,10-12.30: Zumba workshop verzorgd door DFC
12.45-13.15: Bootcamp training verzorgd door DFC
13.30-14.00: Demonstratie door danser Skip Boekhorst (bekend van Hollands Got Talent)
13.30-13.50: Zumba workshop 
14.15-14.45: Demonstratie Streetdance verzorgd door DFC
14.30-15.00: X-core training verzorgd door DFC
15.10-15.30: Zumba workshop verzorgd
17.00: Eind programma
 

Artipico


Werken van Walter van Oel, 'van een transcendentale schoonheid'. Het zijn grote doeken, vaak minstens twee bij twee meter, die Van Oel beschildert heeft met duizelingwekkende vormpatronen. De kleuren zijn fel, zuiver, vol en contrasterend. Er is bladgoud, bladzilver en bladkoper in verwerkt. Tussen twaalf en half zes.


Jenevermuseum


In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Nu is de tijd gekomen om iedereen ervan mee te laten genieten! Van twaalf tot vijf geopend.


Stedelijk Museum


Vandaag om vier uur opening van de tentoonstelling 'Sticky Business - De verleiding van suiker in de kunst'. Hemels of hels, moet het voor de bezoekers worden. De een gebruikt suiker om belangrijke gebeurtenissen te vieren; anderen zien 'het witte gif' als dé grote vijand voor de volksgezondheid.
'Eetontwerper' en gastconservator Marije Vogelzang nodigde voor de tentoonstelling bijna twintig (internationale) kunstenaars uit. Zij werpen een nieuw licht op suiker, snoep en hun maatschappelijke betekenis. "Verlustig je aan een metersgroot snoeplandschap van Pip & Pop, laat je aan het denken zetten door de colamachine van Helmut Smits of lik aan de vrouwenbeelden van Joseph Marr", stelt het museum voor.

Verder in het museum:
Kunstverzamelaar Hans Sonnenberg schonk onlangs negen CoBrA-werken aan het museum; het gaat om zeven toonaangevende schilderijen, een bronzen beeld en een keramieken schaal van kunstenaars als Karel Appel, Constant en Asger Jorn. Het museum toont nu deze aanwinsten.

Vaandels & Verhalen. Tentoonstelling van de vaandels die door tientallen Schiedammers vanuit hun clubs en organisaties de afgelopen maanden zijn gemaakt, aangevuld met historische vaandels uit de collectie van het museum. Belangrijkste thema: verbinding.

Oog in Oog: ontmoeting met allerlei mensen. Ze torenen boven je uit, zoals het meisje in Hollandse klederdracht met een sexy twist van Charlotte Schleiffert. Of ze liggen juist languit aan je voeten. Denk aan het vlammend rode Feestbeest, een levensgroot, aaibaar wezen van textiel, gemaakt door Karin Arink. Op de tentoonstelling Oog in Oog - Topstukken sta je letterlijk oog in oog met allerlei figuren op schilderijen en tekeningen, op foto's en als beeld.

Het museum is van elf tot vijf geopend.


« Terug