» 21 november 2017

Jongeren organiseren feest voor kinderen

Redactie | 21-08-2015


SCHIEDAM - Het Waterparkfeest in Groenoord, vandaag gehouden door de jongeren van de jongerenraad in de wijk, trok vanmiddag veel kinderen voor een paar uurtjes plezier. Op deze laatste 'schooldag in de vakantie' waren er heel veel kinderen die wel trek hadden in een watergevecht of een run op de hindernisbaan. Het weer werkte behoorlijk mee.

Het festijn was georganiseerd door de Jongerenraad Groenoord. Jamal (23), is erg enthousiast over de dag en over zijn groep. “We zijn met zes jongeren uit Groenoord, die sinds een jaar activiteiten organiseren in de wijk.” Hun doel is om andere jongeren - en ouderen - enthousiast te krijgen en te betrekken. “Het is een soort vuur dat uitslaat.”

De raad is samengesteld met behulp van de sociaal cultureel werkers van de wijk. Mariska Silvius licht toe: “Voor ons is heel belangrijk dat jongeren zelf met initiatief komen. Voorheen was dat heel anders, maar nu richten we ons werk echt zo in dat het de jongeren zelf zijn die in actie komen.” Zij zoekt naar een mooie afspiegeling van de verschillende straten en buurten in de wijk.

Het waren dus Jamal, en Fouad en andere jongeren die de organisatie van het Waterparkfeest op hun schouders namen. Zij regelden de apparatuur, speeltoestellen en kramen, ze regelden de mensen om de kinderen te begeleiden en ze regelden een potje geld om uitgaven te kunnen doen. Het Fonds Schiedam-Vlaardingen stelde er tweeduizend euro voor beschikbaar.

Vanmiddag konden de tientallen kinderen, misschien waren het er wel meer dan honderd - 'ja, we zijn erg tevreden over de opkomst', aldus Jamal - zich vermaken met de Ranja Koe, de buikglijbanen, de Hollandse Spelletjes, de kramen met koek en popcorn en de hindernisbaan. Er was ook een ideeënbus. “Daar kunnen de mensen hun idee kwijt voor de naam van dit feest - want dat willen we volgend jaar weer organiseren”, aldus Jamal.

Zij waren op het idee gekomen om zo op het eind van de vakantie iets te organiseren voor de kinderen in de wijk, 'omdat er veel kinderen zijn waar thuis het geld ontbreekt om op vakantie te gaan'. En omdat er, zeker in het zuidelijke deel van Groenoord, maar bar weinig wordt georganiseerd. “Deze grasvelden zijn hartstikke mooi om iets mee te doen.” Maar het gebeurt maar sporadisch. “Als het aan mij ligt gaan we het hier een stuk gezelliger maken”, zegt Jamal. “Als een soort grote tuin, met banken en picknicktafels.”

Overigens is het Waterparkfeest niet het eerste evenement dat de Jongerenraad heeft georganiseerd. “We zorgden voor zumba-les voor moeders, vooral van islamitische huize, want die durven niet naar de sportschool.” Niet een keer, maar iedere week is er nu de gelegenheid deze dans-fitnessvorm te beoefenen. Ruim twintig vrouwen doen mee, en is er ook een kindergroep gestart.

“Verder is er in het Sportinstituut nu op maandag van zes tot negen de kans de zaalvoetballen. En op woensdag zijn er drie kwartier dansworkshops. We gaan nu al naar twee groepen toe: er is een echtpaar die de lessen geeft, en hij doet vooral breakdance, zij meer hiphop en r&b.” Al deze activiteiten zijn gratis of voor een zeer laag bedrag te volgen. “We krijgen subsidies, ook uit het wijkbudget.” Om ook hier in thuis te raken en een vinger te hebben in de verdeling van de gelden, is de Jongerenraad van plan deel te gaan nemen in de regiegroep die over de wijkbudgetten gaat, zo vertelt Silvius. En ze gaan ook meedoen in de activiteitengroep Groenoord, om op het wijkfeest het voetballen te organiseren.

En wat ze natuurlijk de komende tijd allemaal nog meer kunnen bedenken. Aan energie geen gebrek.


« Terug