Categorieën

Service

'Voetdrukknoppen zijn onzin en geldsmijterij'

'Voetdrukknoppen zijn onzin en geldsmijterij'
Nieuws

'Voetdrukknoppen zijn onzin en geldsmijterij'

  • Kor Kegel
  • 06-06-2020
  • Nieuws
'Voetdrukknoppen zijn onzin en geldsmijterij'

Arie Villerius vraagt zich af hoe rolstoelgangers de voetdrukknop moeten bedienen

SCHIEDAM – Geldsmijterij, zegt gemeenteraadslid Arie Villerius. Zijn partij Lokaal Onafhankelijk Schiedam kondigt schriftelijke vragen aan over de voetdrukknoppen bij zeven oversteekplaatsen in Schiedam. Hier kun je coronaproof oversteken, want je hoeft de normale drukknoppen niet met je vingers aan te raken.  

“Het moet toch niet gekker worden in ons stadje aan de Schie”, zegt Villerius. “Het zal wel weer een collegebeslissing zijn, kolder van een wethouder, populisme van de coalitie; geef er maar een naampje aan.”  

De eerste voetdrukknop om de verkeerslichten te beïnvloeden kwam op de ’s-Gravelandseweg. Daarna kwamen er twee druktegels waar de Churchillweg de Laan van Bol’es/Prinses Beatrixlaan kruist, twee op de Nieuwe Damlaan ter hoogte van de Schiedamseweg en de tramhalte en twee op de Koemarkt-Rotterdamsedijk.  

Villerius vindt het klinkklare onzin. In Rotterdam hangen stickers die je er attent op maken dat je de drukknoppen ook met je elleboog kunt induwen. Maar Wim Mijderwijk uit Lienden heeft bedacht dat een drukknop in de bestrating nog schoner is, want dan komt de blote huid niet in aanraking met de kunststof knoppen. Mijderwijk onderhoudt de verkeerslichteninstallaties in Schiedam.  

“Een niet bestaand probleem ofwel de volgende soap: hoe smijten we uw geld weg in Schiedam?” vraagt Villerius retorisch. “Waar hebben we het over? Coronabacteriën gedijen niet langer dan enkele seconden in de buitenlucht. Niks besmettelijk. En hoe moeten mensen in een rolstoel of scootmobiel de voetdrukknop bedienen?” 
Smalend vraagt hij zich af of Schiedam hiervoor weer een prijzig onderd “wegens gebrek aan tijd van onze eigen ambtenaren van het kenniscentrum?”  

Met die laatste opmerking doelt hij op het collegebesluit om het Rotterdamse adviesbureau Proof voor bijna dertigduizend euro in te schakelen om na te gaan hoe de Schiedamse vrijwilligers het prettigst kunnen worden gewaardeerd. Het Kenniscentrum Maassluis-Vlaardingen-Schiedam (MVS) had hier geen tijd voor.