Categorieën

Service

Dinsdag 17 september

Dinsdag 17 september
Terug

Dinsdag 17 september

  • 17-09-2024
  • Agenda
  • Parkinson Café

    Te gast bij het Parkinson Café vanavond is Meghan Stouthart, specialist ouderengeneeskunde in opleiding bij de Frankelandgroep. Vanuit haar rol als arts gaat zij graag in op uw specifieke vragen en de onderwerpen die u bezighouden. Vanaf half acht in de Havenzaal van Frankeland.

  • Wenneker Cinema

    20.00 uur: Peak Season

  • Biljarten

    Van zeven tot elf wordt er gebiljard in Soos Blauwhuis.

  • Klaverjassen

    Op dinsdagavond wordt er geklaverjasd in wijkcentrum Oost. Van half acht tot elf.

  • Wandelgroep

    Wandel een gezellig stukje mee met de wandelgroep Schiedam. "Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of gewoon op zoek bent naar een leuke en gezonde activiteit, iedereen is welkom!" Begin- en eindpunt wisselen per keer. Meer info via E:  [email protected].

  • Fototentoonstelling

    In de Grote of St.-Janskerk is het werk te zien van drie jonge fotografen. Met werk van Wiosna van Bon, Sem Langendijk en Mounir Raji. Zie dit artikel.

  • Een heidens kwarwei

    Expositie van 'jeugdzendingsboekjes' uit de afgelopen 250 jaar in de Grote of St.-Janskerk. Bijzonder is dat ook voorwerpen uit de verre landen te zien zijn, die in die boekjes afgebeeld of beschreven staan. De boekjes uit de verschillende periodes zijn uitgestald, maar ook schrijvers, illustratoren, uitgevers en ander promotie materiaal voor kinderen worden belicht. Een gidsje (kosten: twee euro) leidt de bezoeker door de tentoonstelling heen. Te zien van twaalf tot vier vandaag. 

  • Jenevermuseum

    Jaarlijks presenteert het Jenevermuseum een artistieke zomertentoonstelling. Dit jaar toont die het werk van Joni Kling, jarenlang werkzaam in haar atelier op het terrein van de glasfabriek.
    In ‘Joni achter de Borrel’ valt van alles samen. Oud en nieuw werk. Hippe kunst van nu en oude ambachten. De kunst van Joni werpt nieuw licht op een bij velen bekend jeneververhaal en prikkelt de bezoeker bij wie dit verhaal nog onbekend was. Zo is de tentoonstelling voor zowel Schiedammers als niet-Schiedammers de moeite waard.

    In het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is verder de tentoonstelling 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te zien. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.

    Van elf tot vijf na reservering (E: [email protected]) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

  • Fluisterboot

    Door de Schiedamse havens voor een bijzonder en spectaculair aanzicht van de stad. Gelardeerd met een hoop leerzame geschiedenis, weetjes en anekdotes. Dat is het concept van de fluisterboot. Er is keus uit een lange vaartocht van tachtig minuten - vertrek half twaalf - en een tocht van zestig minuten, vertrek half twee. Kosten: tien of negen euro, kinderen half geld.
    De vertrekplaats van de fluisterboot is vanaf de steiger naast museummolen De Walvisch aan de Westvest 229 in Schiedam.

    Speciaal voor de Brandersfeesten zijn er ook afvaarten om zeven en om acht uur. 

  • Stedelijk Museum Schiedam

    Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert met Abstracte kunst van vrouwen, toen en nu een bijzondere collectiepresentatie waarin abstracte kunstwerken van vier generaties vrouwelijke kunstenaars te zien zijn. De oudste generatie is vertegenwoordigd door Lou Loeber, geboren in 1894. De jongste door hedendaags kunstenaars Machteld Rullens (1988) en Elsemarijn Bruys (1989), van wie recent werken zijn aangekocht voor de collectie. Als het museum in 1954 begint met het verzamelen van actuele moderne kunst uit Nederland richt het zich vooral op jonge kunstenaars en nieuwe richtingen in de kunst. Juist daarom is de abstracte kunst van de jaren zestig en zeventig nu goed vertegenwoordigd in de collectie. In deze kunst speelt de zichtbare werkelijkheid geen rol meer.

    Het kunstenaarsechtpaar Otto van Rees (1884-1957) en Adya van Rees-Dutilh (1876-1959) is omringd door bekende kunstenaars als Arp, Mondriaan en Picasso. In deze tijd leveren zij een unieke bijdrage aan beeldbepalende stromingen zoals dada en kubisme en het ontstaan van abstracte kunst. Adya en Otto waren al tijdens hun leven bekend in toonaangevende kringen van kenners en kunstenaars. Toch is hun werk nog relatief onbekend bij het grote publiek. Met ruim zeventig werken uit hun pionierende jaren die te zien zijn, brengt het museum daar verandering in. 

    Ook te zien de nieuwe installatie van de Rotterdamse kunstenaar Elsemarijn Bruys, die zij speciaal maakte voor het museum. In Minimal Art on Acid creëert Bruys een totaalervaring die je perspectief doet wankelen en je zintuigen prikkelt. Bruys, bekend om haar grootschalige installaties op festivals en in theaters, transformeert de zolderruimte van het museum tot een vervreemdende wereld waarin bewegende spiegels de ruimte herhalen en vervormen. Minimal Art on Acid is Bruys haar eerste museale solopresentatie, gecureerd door Sanneke Huisman.

    Het Stedelijk Museum Schiedam en kunstplatform DAR Cultural Agency presenteren de internationale groepstentoonstelling New Wave, Future Voices in Art. Te zien zijn zes nieuwe zaalvullende installaties van The Nest (Nairobi, Kenia), Nifemi Marcus-Bello (Lagos, Nigeria) en Rotterdam-based kunstenaars Marga Weimans, Ameneh Solati, Yuro Moniz en Elejandro Martinez. Deze kunstenaars staan voor een nieuwe – internationale – beweging in de kunst die vanuit collectieve ervaringen en lokale ecosystemen wereldwijde thema’s aankaarten. 

    Playa is de solotentoonstelling van fotograaf Gilleam Trapenberg die in het museum te zien is. Met een mix van bestaande en nieuwe werken uit zijn langlopende serie Currents verbeeldt Trapenberg de ziel van Curaçao, zoals hij het eiland kent. Playa biedt een eigenzinnig en persoonlijk beeld van Curaçao, waarbij Trapenberg de ervaring van het leven tussen twee werelden tastbaar maakt. Hij transformeert de zolderruimte van het museum tot een installatie die de sfeer van het eiland naar Nederland haalt.

    En natuurllijk is het Panorama Schiedam te zien, een overzicht van de Schiedamse geschiedenis.

  • De Walvisch

    Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen: 2,50 of vijf euro.