Categorieën

Service

Dinsdag 3 oktober

Dinsdag 3 oktober
Terug

Dinsdag 3 oktober

 • 03-10-2023
 • Agenda
 • De Walvisch

  Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

 • Fluisterboot

  Vanaf half twaalf en vanaf half twee, rondvaren met de fluisterboot. Aanmelden via I: www.sdam.nl/tours-tickets/info/rondvaarten-fluisterboot. Kosten: 8,50 voor volwassenen, kinderen van vier tot twaalf: vier euro. Verschillende arrangementen met het Jenevermuseum en molen De Walvisch mogelijk.

 • Stedelijk Museum Schiedam

  Fuck The Dictator, dat stond op de boksmantel die beeldend kunstenaar Anne Wenzel droeg toen ze op 14 september 2019 de boksring instapte in Stedelijk Museum Schiedam. Haar uitdager: toenmalig museumdirecteur Deirdre Carasso. Wenzel versloeg Carasso en won Carte Blanche in het museum. Huidig museumdirecteur Anne de Haij lost de belofte nu in en geeft Anne Wenzel – zoals beloofd – volledige vrijheid op een verdieping in een van de vleugels en medewerking van het museumteam om daarmee te doen wat zij graag wil. Carte Blanche (Fuck The Dictator) is dan ook geen reguliere tentoonstelling, maar veeleer een case study, waarin zij de gewonnen museale ruimte gebruikt om de rol van de kunstenaar en de autonomie van de kunst te onderzoeken. 

  Van zinsbegoochelende installaties tot subtiel schaduwspel: Ekstasis verandert het museum in een lusthof voor de zintuigen. De tentoonstelling Ekstasis. Een universum van licht en geluid is samengesteld door kunsthistoricus en curator Sanneke Huisman en hedendaags kunstenaar Nick Verstand, en laat werk zien van onder meer Heleen Blanken, Casimir Geelhoed, Mariska de Groot, Nazif Lopulissa, Jan van Munster, Anni Nöps, Jan Schoonhoven en Nick Verstand.

  Stedelijk Museum Schiedam presenteert de nieuwe aanwinst Planetary Chapel (2021) van Levi van Veluw, in een speciaal daarvoor ingerichte blauwe, verstilde ruimte. Het kunstwerk lijkt van de buitenkant nog het meest op een moderne interpretatie van een klein altaar. Het werk bevat een ingenieus door Van Veluw zelf ontworpen mechaniek, waardoor de luikjes van het werk openen en zich een bijzonder spel van ronddraaiende gouden planeten ontvouwt.

  Yayoi Kusama (Matsumoto, 1929) is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de beroemdste en meest getoonde internationale sterren uit de kunstwereld. Ze was belangrijk voor verschillende beeldbepalende stromingen in de naoorlogse kunst: ZERO, Pop Art en performance kunst. In de tentoonstelling aan haar gewijd in het Stedelijk Museum Schiedam komen vooral haar Nederlandse jaren aan bod. Te zien zijn de werken die ze maakte tijdens verschillende periodes waarin ze in Nederland woonde en werkte, aangevuld met de vele foto’s die in Nederland van Kusama zijn gemaakt. 

  De tentoonstelling Straatschat is een samenwerking tussen twintig Schiedamse jongeren, hun coaches vanuit Yets Foundation en het Rotterdams kunstenaarscollectief J&B (Jacob van der Zwan & Bert Frings). J&B leggen in hun sculpturen en video-installaties de archeologie van de straatcultuur vast. In het kader van het co-creatie programma Mijn Schiedam hebben J&B in nauwe samenwerking met de jongeren hún verhaal van de straat onderzocht. Graffiti, stickers en andere symbolen die zij vonden, zijn gebruikt om sjablonen te maken. Resultaat van deze samenwerking zijn twee grote muurschilderingen, die de straatbeleving van de YETS-jongeren tonen in de beeldtaal van J&B.

  En natuurllijk is het Panorama Schiedam te zien, een overzicht van de Schiedamse geschiedenis.


 • Bibliotheek Schiedam

  Digitaal Spreekuur en informatiepunt in De Nieuwe Harg, vanaf half elf.
  Digitaal Spreekuur en informatiepunt in Bibliotheek Korenbeurs, vanaf kwart voor zes.
  Taalcafé Koffie.nl in de Korenbeurs, vanaf zeven uur.

 • De Weerklank

  Week van het Geluk - lunch bij Broodje Samen, vanaf half één.

  Week van het Geluk - creatief bij Ezels en Kwasten, vanaf twee uur.

 • Jozef Oreliopark

  Week van het Geluk - Schiedam in Beweging, vanaf half drie.

  Week van het Geluk - Walking Football voor zowel jong als oud, vanaf drie uur.

 • Wenneker Cinema

  Film Jeanne du Barry, vanaf acht uur.