Categorieën

Service

Vrijdag 10 januari

Vrijdag 10 januari
Terug

Vrijdag 10 januari

  • 10-01-2025
  • Agenda
  • Westvest 90

    20.15 uur: Nieuwjaarsconcert van Bram van Sambeek en Hans Eijsackers - De grootste hits voor fagot en piano 

  • Theater aan de Schie

    20.15 uur: Een rits te ver 2.0 - komedie

  • Wennekerpand

    20.15 uur: Nabil Ayad - Nee, precies daarom

  • Wenneker Cinema

    14.00 uur: Here
    20.00 uur: Como el Viento

  • Expositie Silver

    De originele illustraties uit het sprookjesboek Silver van de Schiedamse kunstenares en schrijfster Monique Goedgebuur-Tameris en ander werk van deze kunstenares zijn te zien in een prachtig ingerichte expositie tot en met zondag 19 januari op de eerste verdieping van de Korenbeurs.

    Het sprookjesboek Silver vertelt een verhaal over vriendschap, licht en creativiteit. Het avontuur van Silver, verdeeld over zeven hoofdstukken, wordt tot leven gebracht met zeven spectaculaire kunstwerken. Deze illustraties zijn gemaakt met naald en draad op zijden doek, waarbij oude fournituren, zilver- en gouddraad, en glasstaafjes een betoverend effect creëren. "Het werken met historische materialen zoals zilverdraad gaf extra diepgang aan dit project", aldus Goedegebuur-Tameris. De tentoonstelling biedt niet alleen de originele kunstwerken, maar ook inzicht in het maakproces en speciale elementen uit het sprookje.

    Toegang: gratis tijdens openingsuren van de bibliotheek

  • Coöperatie Museum

    Ontdek de geschiedenis van de coöperatie in het Nationaal Coöperatie Museum aan de Lange Haven. Met een vaste tentoonstelling en een lekkere snoepwinkel. Open van een tot vijf.

  • Jenevermuseum

    De tentoonstelling 'Distilleerdames, sterke vrouwen achter sterke drank' belicht vergeten verhalen. Hoewel de jeneverindustrie lange tijd bekendstond als een mannenwereld, blijkt uit historisch onderzoek dat vrouwen een veel grotere rol speelden dan tot nu toe werd aangenomen. De tentoonstelling belicht vrouwelijke invloed vanuit vier invalshoeken: hun werk achter de schermen, drankcultuur, beeldvorming in reclame en de rol van vrouwen vandaag. 

    Een tweede tentoonstelling is 'Smakken en Zakken'. In samenwerking met het Anthonisgilde brengt het museum een eerbetoon aan het eeuwenoude ambacht van de zakkendrager. Aanleiding is het 300-jarig bestaan van het Zakkendragershuis en het 40-jarig jubileum van het Anthonisgilde.
    Bezoekers maken kennis van de geschiedenis van de gilden in Nederland, de ontwikkeling van het Schiedamse gilde, de sociale functies van het gilde en het dagelijkse leven van de zakkendragers. Eén Schiedamse zakkendragersfamilie vormt de rode draad van de tentoonstelling, waardoor de geschiedenis persoonlijk en tastbaar wordt. 

    Verder is de tentoonstelling 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te zien. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
    Van elf tot vijf na reservering (E: [email protected]) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

  • Fluisterboot

    Door de Schiedamse havens voor een bijzonder en spectaculair aanzicht van de stad. Gelardeerd met een hoop leerzame geschiedenis, weetjes en anekdotes. Dat is het concept van de fluisterboot. Er is keus uit een lange vaartocht van tachtig minuten - vertrek half twaalf - en een tocht van zestig minuten, met vertrek om half twee en om drie uur. Kosten: tien of negen euro, kinderen half geld. Let op: op woensdag is alleen de korte vaart mogelijk.
    De vertrekplaats van de fluisterboot is vanaf de steiger naast museummolen De Walvisch aan de Westvest 229 in Schiedam.

  • Stedelijk Museum Schiedam

    Een geblokte theedoek, een stukje inpakpapier, een afbeelding in de krant of een onscherpe foto. Voor de schilder Daan van Golden (1936-2017) zijn dit geen betekenisloze beelden, maar serieuze onderwerpen voor zijn kunst. Met grote concentratie schildert hij de bestaande patronen na of ontdekt hij de schoonheid in de toevallige momenten die hij met de camera vastlegt. Het maakt Daan van Golden tot een van de meest eigenzinnige kunstenaars die Nederland heeft gekend. De tentoonstelling Daan van Golden. The Original in Stedelijk Museum Schiedam geeft een overzicht van zijn bijzondere oeuvre. 

    Precies 750 jaar geleden verleende Aleida van Holland, een invloedrijke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld, stadsrechten aan Schiedam. Dit markeert het begin van een lange geschiedenis waarin vrouwen de stad mede vormgeven en draaiende houden. Van de ondernemende zakenvrouw Neeltje Andries uit de zestiende eeuw tot vrouwen van nu die waardevolle initiatieven als de Kledingbank en Stichting Inclusia runnen – de vrouwen van Schiedam zijn onmisbaar. Met deze tentoonstelling krijgen hun verhalen het podium dat ze verdienen, waarbij zowel het verleden als het heden van Schiedamse vrouwen centraal staat.

    'I Hit You With a Flower – suikerzoete kunst met een bite' wordt 'een eerbetoon aan meisjeskunst’ genoemd. Dit keer niet denigrerend, maar een geuzennaam. Te zien is werk van pioniers als Lily van der Stokker, Kinke Kooi en Pipilotti Rist tot jonger talent als Vera Gulikers, Frances Goodman, Dae Uk Kim, Jurjen Galema, Mari Katayama en Alex Naber & Chelseaboy. Ruim twintig (inter)nationale kunstenaars blinken uit in roze, pastel of juist knalkleuren, goud, glitter, bloemen en andere motieven. Zij maken frivole kunstwerken die even aanlokkelijk als intelligent zijn. Deze kunstenaars betrekken je via een verrukkelijke verleidingsstrategie bij hun fluwelen activisme en de open samenleving waar zij voor staan. 

    En natuurllijk is het Panorama Schiedam te zien, een overzicht van de Schiedamse geschiedenis.

  • De Walvisch

    Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen: 2,50 of vijf euro.