Categorieën

Service

Vrijdag 31 mei

Vrijdag 31 mei
Terug

Vrijdag 31 mei

 • 31-05-2024
 • Agenda
 • De Walvisch

  Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen: 2,50 of vijf euro.

 • Jenevermuseum

  In het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is de tentoonstelling 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te zien. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.

  Van elf tot vijf na reservering (E: [email protected]) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

 • Stedelijk Museum Schiedam

  Te zien in het museum is onder meer het werk van Victor Crepsley, Sebastian Haquin, Narges Mohammadi, Josse Pyl en Dion Rosina. Zij zijn de genomineerden voor de vijftiende editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs, voor talent tot en met 35 jaar, wonend of werkend in Nederland. De kunstenaars worden voorgedragen door scouts uit de kunst- en cultuurwereld en maken kans op twee prijzen: de juryprijs van tienduizend euro (ondertussen door Narges Mohammadi) en een publieksprijs van tweeënhalfduizend euro. 

  Verder de eerste solotentoonstelling van kunstenaar Airich. Haar werk bestaat voornamelijk uit afrofuturistische portretseries die een kleurrijke en bekrachtigende wereld en toekomst vieren vol extravagante Zwarte mensen. In de portretten, waarin Airich ook zelf als model fungeert, benadrukt ze het belang van het herontdekken en herdefiniëren van de Zwarte identiteit. Met invloeden vanuit popcultuur, mode, muziek, science-fiction en mythologie geeft Airich de Zwarte identiteit een futuristische en buitenaardse twist.

  Stedelijk Museum Schiedam en elf Schiedamse ervaringsdeskundigen slaan de handen ineen om verhalen te delen in de tentoonstelling Uit armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen. Te zien zijn de vele gezichten van armoede. Via indringende verhalen en portretten van ervaringsdeskundigen, maar ook via historische voorwerpen en kunstwerken uit onze collectie komt het heden en verleden van armoede in beeld. Thema’s in de tentoonstelling zoals beperking van vrijheid, gezondheid, zelfredzaamheid, relaties met anderen en samen uit armoede maken de beleving van armoede voor iedereen herkenbaar en invoelbaar. En laten tegelijkertijd de kracht en potentie zien van mensen voor wie dit dagelijkse realiteit is.

  Ook te zien: Geert Mul. Reflecties in een virtuele natuur. Een betoverende video-installatie die bezoekers onderdompelt in een dromerig landschap van vallende groene boomblaadjes, die als bij een zomerbriesje door de lucht dwarrelen. De blaadjes veranderen in vurige herfstbladeren, sneeuwvlokken en dwarrelende bloesemblaadjes - maar stil is het er niet.  

  En natuurllijk is het Panorama Schiedam te zien, een overzicht van de Schiedamse geschiedenis.

 • Fluisterboot

  Door de Schiedamse havens voor een bijzonder en spectaculair aanzicht van de stad. Gelardeerd met een hoop leerzame geschiedenis, weetjes en anekdotes. Dat is het concept van de fluisterboot. Er is keus uit een lange vaartocht van tachtig minuten - vertrek half twaalf - en een tocht van zestig minuten, vertrek half twee. Kosten: tien of negen euro, kinderen half geld.
  De vertrekplaats van de fluisterboot is vanaf de steiger naast museummolen De Walvisch aan de Westvest 229 in Schiedam. 

 • Werk van de AKCS

  De leden van de stichting Amateur Kunstenaars Collectief Schiedam (AKCS) tonen hun werk in 'huize' Frankeland. Zo'n veertig kunstwerken zijn er dagelijks te zien.

 • Beatrixpark010

  Het Prinses Beatrixpark, het groene hart van de stad en een belangrijke schakel in de Schiedamse parkengordel, viert dit jaar een mijlpaal. 65 jaar geleden (op 9 juni 1959) werd het park officieel geopend. Ter ere van deze gelegenheid wordt het park in de schijnwerpers gezet met een speciale expositie. 
  Curator Leon Collignon vertelt met de expositie Beatrixpark010 in de bibliotheek in de Korenbeurs het verhaal van het jarige Beatrixpark. Aan de hand van herinneringen uit het collectieve geheugen van de stad, neemt hij de bezoeker mee op reis door de geschiedenis van het park. Te zien als de bibliotheek open is: dagelijks van tien tot vijf, op donderdag tot acht uur.

 • Taalcafé De Kansenfabriek

  In De Kansenfabriek in Nieuwland is iedere vrijdag een taalcafé; een prettige, gezellige manier om de Nederlandse taal beter leren spreken en begrijpen. Je leert nieuwe mensen kennen en deelt ervaringen met elkaar. Op iedere bijeenkomst praten we over een ander onderwerp. Vaak is er een thema zoals bijvoorbeeld gezondheid, tradities of eten. Van tien tot half twaalf, deelname gratis.

 • Jonge kunst

  In de praktijk van huisarts Lieneke van de Griendt is werk te zien van de dertienjarige Veronique Kwitowski, geïnspireerd op de Japanse manga- en anime-stijl. 

 • 't Huis te Poort

  Krijn Koetsveld en zijn ensemble Le Nuove Musiche brengt de nieuwe productie Tre Donne in ’t Huis te Poort. Een première als afsluiting van het concertseizoen.
  Het wordt een theatraal concert waarin oude muziek en hedendaagse teksten samenkomen in een visueel kostuumspektakel, waarbij drie zangeressen, gebaseerd op drie eind 16e-eeuwse virtuoze zangeressen aan het hof van Ferrara, ruim 400 jaar muziekgeschiedenis herschrijven. Onder artistieke leiding van Krijn Koetsveld (muziek) en Kiki Jaski (regie) geven de sopranen Jennifer van der Hart, Wendy Roobol en Janneke Stoute een stem aan die vrouwen: de Tre Donne di Ferrara. Met muziek van onder anderen Claudio Monteverdi, Nadia Boulanger, Clara Schumann en speciaal voor deze productie geschreven nieuw werk van Stijn van der Loo.
  Toegang € 25,-; aanvang 20.15 uur.

 • Wenneker Cinema

  14.00 uur: La Chimera
  19.30 uur: Macbeth: Ralph Fiennes & Indira Varma 
  20.00 uur: The Peasants

 • Koersbal

  Koersbal bij Soos Blauwhuis. Vanaf half elf; kosten: 2,50 euro. Ieder kan meedoen. 

 • IDDF

  IDDF in Concert; van vier tot twaalf uur op het festivalterrein aan de Nieuwe Maas, hoek Buitenhaven.