Woensdag 11 juni
- 11-06-2025
- Agenda
-
Wenneker Cinema
20.00 uur The Salt Path
-
Wenneker Cinema
13.30 uur Black Dog
-
Humanae
Het kunstproject Humanæ van fotograaf Angélica Dass is te zien op het Stadserf.
Dass reist al meer dan tien jaar de wereld over om mensen vast te leggen in hun unieke huidskleur, gekoppeld aan een specifieke kleurtint. Haar werk laat zien dat iedereen een eigen kleur heeft en dat al die kleuren evenveel waard zijn. -
Zestig jaar arbeidsmigratie
Openluchtexpositie op de Kloosterplaats, met de verhalen van immigranten die naar Schiedam kwamen om te werken. En hun ervaringen sindsdien.
-
Tentoonstelling Annie M.G. Schmidt
Op de eerste etage van de Korenbeurs zijn allerlei mooie boeken, speciale uitgaves, knuffels en andere leuke dingen over Annie M.G. Schmidt bij elkaar gebracht. De spullen komen uit de verzameling van de Vlaardingse Marry Broek.
Uit de collectie van collega Jan kwam zelfs een ansichtkaart naar boven met een handgeschreven hartelijke groet van Annie. Hij heeft haar ooit persoonlijk geïnterviewd... Dat interview valt terug te zien in deze expositie. -
Frankeland
Monique van Putten toont haar schilderijen en tekeningen bij Frankeland in de Sint Liduinastraat. Haar kleurrijke werk is een afspiegeling van haar gevoel, het werk is zowel realistisch als intuïtief. Portretten en vooral ogen komen terug in het werk. Monique is autodidact en heeft een breed palet aan vaardigheden.Naast het schilderen tekent zij bv ook met balpen Schiedamse prentjes van mooie plekjes in Schiedam. Hiervan zullen er ook een aantal tijdens de expositie te zien zijn.
-
Schoen verhalenhuis
Bekend en bekroond auteur Abdelkader Benali neemt op uitnodiging van Margi Geerlinks zijn intrek in Geerlinks’ galerie in de Hoogstraat. Hij ontvangt Schiedammers die hun verhaal vertellen over de schoenenwinkel van Van den Hoven die jarenlang was gevestigd in pandnummer 156-158 waar de galerie sinds 2018 is gevestigd.
-
De Wissel
In De Wissel zijn de natuurfoto's te zien van Martina van Raad. Het inloophuis aan de Broersveld 123b is vandaag tussen twee en vier geopend, voor ieder die trek heeft in een kopje koffie of thee en even rustig wil zitten genieten van de mooie tentoonstelling.
-
Lelaproject
De lela's ('tantes') maken Bulgaarse gezinnen wegwijs in Schiedam en staan hen met raad en daad bij. Wekelijks komen ze bij elkaar, vandaag vanaf half een in het wijkhuis aan de Boerhaavelaan. Kinderen kunnen meekomen en volgen een eigen programma, meestal iets creatiefs. Dat geeft de moeders gelegenheid om gezellig bij te praten en ervaringen uit te wisselen.
-
Peuter voorlezen
Speciaal voor de peuters is er iedere woensdag Peuter Voorlezen in de Korenbeurs. Leuk en belangrijk voor de taalontwikkeling. Inloop tussen 9.15 en 9.30 uur, daarna 'gaat de deur dicht'. "Zo kunnen we in alle rust - dus ook niet eten/drinken/telefoongebruik - van het voorleeshalfuurtje genieten. Het is gratis en aanmelden is niet nodig.
-
Jenevermuseum
De tentoonstelling 'Distilleerdames, sterke vrouwen achter sterke drank' belicht vergeten verhalen. Hoewel de jeneverindustrie lange tijd bekendstond als een mannenwereld, blijkt uit historisch onderzoek dat vrouwen een veel grotere rol speelden dan tot nu toe werd aangenomen. De tentoonstelling belicht vrouwelijke invloed vanuit vier invalshoeken: hun werk achter de schermen, drankcultuur, beeldvorming in reclame en de rol van vrouwen vandaag.
Een tweede tentoonstelling is 'Smakken en Zakken'. In samenwerking met het Anthonisgilde brengt het museum een eerbetoon aan het eeuwenoude ambacht van de zakkendrager. Aanleiding is het 300-jarig bestaan van het Zakkendragershuis en het 40-jarig jubileum van het Anthonisgilde.
Bezoekers maken kennis van de geschiedenis van de gilden in Nederland, de ontwikkeling van het Schiedamse gilde, de sociale functies van het gilde en het dagelijkse leven van de zakkendragers. Eén Schiedamse zakkendragersfamilie vormt de rode draad van de tentoonstelling, waardoor de geschiedenis persoonlijk en tastbaar wordt.Verder is de tentoonstelling 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te zien. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: [email protected]) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.