Categorieën

Service

Woensdag 15 mei

Woensdag 15 mei
Terug

Woensdag 15 mei

 • 15-05-2024
 • Agenda
 • De Walvisch

  Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen: 2,50 of vijf euro.

 • Jenevermuseum

  In het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is de tentoonstelling ‘Blauw van de Jenever Keramiek in de jeneverindustrie’ te zien. De Schiedamse jeneverindustrie krijgt aan het begin van de 20ste eeuw oog voor de decoratieve kunsten in relatie tot reclame- en verpakkingsmateriaal. Dat het traditionele decor van Delfts blauw – ons oer-Hollandse product – ook wordt gebruikt voor jeneverflessen, is dan ook logisch. Twee mooie Nederlandse producten worden met elkaar gecombineerd, en dat in allerlei varianten. 

  In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.

  Van elf tot vijf na reservering (E: [email protected]) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

 • Stedelijk Museum Schiedam

  Vandaag een speciale dag rond de tentoonstelling van de Deense kunstenaar Else Alfelt (1910-1974). Zij verwerft binnen de internationale Cobra-beweging een geheel eigen plek door haar fascinatie voor natuur en de kosmos. In kleurrijke en abstracte landschappen keren voor haar belangrijke motieven zoals de maan, de zon, bergen, rivieren, spiralen en andere natuurlijke elementen, veelvuldig terug. Nog niet eerder in Nederland op deze schaal te zien geweest. 
  Vandaag een serie 'ervaringen' rond het thema natuur en kosmos. Denk aan meditatieve yogalessen, een workshop stemexpressie, de workshop 'Kunst kun je eten', een lezing over de inlvoed van de maan op de aarde door wetenschapsjournalist Govert Schilling en een 'curator-talk' met Catrien Schreuder. Plus: een 'volle maan lunch' in de kapel. Kosten per activiteit: vijf euro.

  Te zien in het museum is onder meer het werk van Victor Crepsley, Sebastian Haquin, Narges Mohammadi, Josse Pyl en Dion Rosina. Zij zijn de genomineerden voor de vijftiende editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs, voor talent tot en met 35 jaar, wonend of werkend in Nederland. De kunstenaars worden voorgedragen door scouts uit de kunst- en cultuurwereld en maken kans op twee prijzen: de juryprijs van tienduizend euro en een publieksprijs van tweeënhalfduizend euro. 

  Stedelijk Museum Schiedam presenteert de eerste solotentoonstelling van kunstenaar Airich. Haar werk bestaat voornamelijk uit afrofuturistische portretseries die een kleurrijke en bekrachtigende wereld en toekomst vieren vol extravagante Zwarte mensen. In de portretten, waarin Airich ook zelf als model fungeert, benadrukt ze het belang van het herontdekken en herdefiniëren van de Zwarte identiteit. Met invloeden vanuit popcultuur, mode, muziek, science-fiction en mythologie geeft Airich de Zwarte identiteit een futuristische en buitenaardse twist.

  Stedelijk Museum Schiedam en elf Schiedamse ervaringsdeskundigen slaan de handen ineen om verhalen te delen in de tentoonstelling Uit armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen. Te zien zijn de vele gezichten van armoede. Via indringende verhalen en portretten van ervaringsdeskundigen, maar ook via historische voorwerpen en kunstwerken uit onze collectie komt het heden en verleden van armoede in beeld. Thema’s in de tentoonstelling zoals beperking van vrijheid, gezondheid, zelfredzaamheid, relaties met anderen en samen uit armoede maken de beleving van armoede voor iedereen herkenbaar en invoelbaar. En laten tegelijkertijd de kracht en potentie zien van mensen voor wie dit dagelijkse realiteit is.

  Ook te zien: Geert Mul. Reflecties in een virtuele natuur. Een betoverende video-installatie die bezoekers onderdompelt in een dromerig landschap van vallende groene boomblaadjes, die als bij een zomerbriesje door de lucht dwarrelen. De blaadjes veranderen in vurige herfstbladeren, sneeuwvlokken en dwarrelende bloesemblaadjes - maar stil is het er niet.  

  En natuurllijk is het Panorama Schiedam te zien, een overzicht van de Schiedamse geschiedenis.

 • Wandelen

  Elke woensdag om zeven uur 's avonds verzamelen enthousiaste wandelaars zich bij J&S, Groenelaan 38A voor een uur lang wandelplezier. Meer weten of aanmelden? T: 06-53283235.

 • Fluisterboot

  Door de Schiedamse havens voor een bijzonder en spectaculair aanzicht van de stad. Gelardeerd met een hoop leerzame geschiedenis, weetjes en anekdotes. Dat is het concept van de fluisterboot. Er is keus uit een lange vaartocht van tachtig minuten - vertrek half twaalf - en een tocht van zestig minuten, vertrek half twee. Kosten: tien of negen euro, kinderen half geld.
  De vertrekplaats van de fluisterboot is vanaf de steiger naast museummolen De Walvisch aan de Westvest 229 in Schiedam. 

 • Werk van de AKCS

  De leden van de stichting Amateur Kunstenaars Collectief Schiedam (AKCS) tonen hun werk in 'huize' Frankeland. Zo'n veertig kunstwerken zijn er dagelijks te zien.

 • Voorlezen

  Voorlezen voor kinderen van nul tot drie jaar in bibliotheek De Korenbeurs, vanaf kwart over negen.

 • Beatrixpark010

  Het Prinses Beatrixpark, het groene hart van de stad en een belangrijke schakel in de Schiedamse parkengordel, viert dit jaar een mijlpaal. 65 jaar geleden (op 9 juni 1959) werd het park officieel geopend. Ter ere van deze gelegenheid wordt het park in de schijnwerpers gezet met een speciale expositie. 
  Curator Leon Collignon vertelt met de expositie Beatrixpark010 in de bibliotheek in de Korenbeurs het verhaal van het jarige Beatrixpark. Aan de hand van herinneringen uit het collectieve geheugen van de stad, neemt hij de bezoeker mee op reis door de geschiedenis van het park. Te zien als de bibliotheek open is: dagelijks van tien tot vijf, op donderdag tot acht uur.

 • Digitale nalatenschap

  Heb je je ooit afgevraagd wat er met een Facebookaccount gebeurt na iemands overlijden? Of waarom het geen goed idee is om direct het telefoonabonnement van een overleden dierbare op te zeggen? En wat doe je als nabestaande als je het wachtwoord van de telefoon of laptop van de overledene niet kent?
  Sander van der Meer van Digital Life Legacy deelt in een duidelijke presentatie alle do's en don'ts over digitale nalatenschap en wat er online achterblijft na iemands overlijden. Met een mix van echte verhalen en praktische tips zet hij je aan het denken over je eigen digitale erfenis en het belang van een zorgvuldige voorbereiding voor jezelf en je naasten.
  Vanaf kwart over zeven in het atrium van de bibliotheek in de Korenbeurs. Deelname gratis; aanmelden kan hier.

 • Wenneker Cinema

  13.30 uur: De Wereld van Carlijn
  20.00 uur: Four Daughters

 • Wijktafel

  Het wijkoverleg van de wijk West wordt dit keer vervangen door een wijktafel. Dit keer staan we tussen 19.00 uur en 21.00 uur op de hoek van de Rembrandtlaan en het Rubensplein. Het doel van dit bezoek is om in gesprek te gaan met bewoners over hoe zij de wijk ervaren en om te horen wat er allemaal leeft en speelt.

 • Stilte aan de Schie

  Tijdens Stilte aan de Schie maakt u op een laagdrempelige manier kennis met stoelyoga: een milde, zachte manier van yoga. De les is toegankelijk en geschikt voor iedereen: met en zonder ervaring, rustig of druk en soepel en vrij in beweging of juist niet. Aan het einde van de les kunt u opgeladen en ontspannen de dag beginnen.
  De lessen worden begeleid met live muziek en verzorgd door docenten van Yogastudio Yoia uit Schiedam in samenwerking met professionele muzikanten. Stilte aan de Schie begint om 10.00 uur eindigt rond 11.00 uur in de theaterfoyer van Theater aan de Schie.

 • Lunchconcert

  Tussen 12.15 uur tot 13.00 uur is er in de foyer van het Theater aan de Schie een lunchconcert. De toegang is gratis.
  Vandaag met het viool-pianoduo Frédérique Lande & Chris van de Kuilen met een afwisselend programma met onder anderen Händel, Martinu en Dvorák.