Categorieën

Service

Woensdag 4 oktober

Woensdag 4 oktober
Terug

Woensdag 4 oktober

 • 04-10-2023
 • Agenda
 • Expositie in De Wissel

  Leerlingen van Vlaardingse kunstenaar Zhanhong Liao exposeren in het Inloophuis De Wissel, Broersveld 123B.

 • Egels in het zonnetje

  Natuurlijk Delfland zet zo tegen het eind van het jaar egels in het zonnetje. Vandaag is er een lezing over het dier.
  'Van een stenentuin naar een egeltuin' zo noemt organisator Natuurlijk Delfland de lezing, via Zoom, van acht tot half tien vanavond. Aan bod komen onder meer wat een egel nodig heeft en wat de bedreigingen zijn voor het dier, welke maatregelen Schiedammers kunnen nemen om de tuin egelvriendelijk in te richten.
  Een toegangscode voor de lezing valt aan te vragen via E: [email protected].

 • Geluksstenen schilderen

  Bij De Buurtvrouw worden vandaag vanaf een uur Geluksstenen beschilderd in het kader van De Week van het Geluk.

 • Pannenkoeken

  Leni van Woon& gaat pannenkoeken bakken. En die moeten opgegeten. Tussen twee en vier in de speeltuin aan de Jozef Oreliosingel.

 • De Walvisch

  Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

 • Fluisterboot

  Vanaf half twaalf en vanaf half twee, rondvaren met de fluisterboot. Aanmelden via I: www.sdam.nl/tours-tickets/info/rondvaarten-fluisterboot. Kosten: 8,50 voor volwassenen, kinderen van vier tot twaalf: vier euro. Verschillende arrangementen met het Jenevermuseum en molen De Walvisch mogelijk.

 • Stedelijk Museum Schiedam

  Fuck The Dictator, dat stond op de boksmantel die beeldend kunstenaar Anne Wenzel droeg toen ze op 14 september 2019 de boksring instapte in Stedelijk Museum Schiedam. Haar uitdager: toenmalig museumdirecteur Deirdre Carasso. Wenzel versloeg Carasso en won Carte Blanche in het museum. Huidig museumdirecteur Anne de Haij lost de belofte nu in en geeft Anne Wenzel – zoals beloofd – volledige vrijheid op een verdieping in een van de vleugels en medewerking van het museumteam om daarmee te doen wat zij graag wil. Carte Blanche (Fuck The Dictator) is dan ook geen reguliere tentoonstelling, maar veeleer een case study, waarin zij de gewonnen museale ruimte gebruikt om de rol van de kunstenaar en de autonomie van de kunst te onderzoeken. 

  Van zinsbegoochelende installaties tot subtiel schaduwspel: Ekstasis verandert het museum in een lusthof voor de zintuigen. De tentoonstelling Ekstasis. Een universum van licht en geluid is samengesteld door kunsthistoricus en curator Sanneke Huisman en hedendaags kunstenaar Nick Verstand, en laat werk zien van onder meer Heleen Blanken, Casimir Geelhoed, Mariska de Groot, Nazif Lopulissa, Jan van Munster, Anni Nöps, Jan Schoonhoven en Nick Verstand.

  Stedelijk Museum Schiedam presenteert de nieuwe aanwinst Planetary Chapel (2021) van Levi van Veluw, in een speciaal daarvoor ingerichte blauwe, verstilde ruimte. Het kunstwerk lijkt van de buitenkant nog het meest op een moderne interpretatie van een klein altaar. Het werk bevat een ingenieus door Van Veluw zelf ontworpen mechaniek, waardoor de luikjes van het werk openen en zich een bijzonder spel van ronddraaiende gouden planeten ontvouwt.

  Yayoi Kusama (Matsumoto, 1929) is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de beroemdste en meest getoonde internationale sterren uit de kunstwereld. Ze was belangrijk voor verschillende beeldbepalende stromingen in de naoorlogse kunst: ZERO, Pop Art en performance kunst. In de tentoonstelling aan haar gewijd in het Stedelijk Museum Schiedam komen vooral haar Nederlandse jaren aan bod. Te zien zijn de werken die ze maakte tijdens verschillende periodes waarin ze in Nederland woonde en werkte, aangevuld met de vele foto’s die in Nederland van Kusama zijn gemaakt. 

  De tentoonstelling Straatschat is een samenwerking tussen twintig Schiedamse jongeren, hun coaches vanuit Yets Foundation en het Rotterdams kunstenaarscollectief J&B (Jacob van der Zwan & Bert Frings). J&B leggen in hun sculpturen en video-installaties de archeologie van de straatcultuur vast. In het kader van het co-creatie programma Mijn Schiedam hebben J&B in nauwe samenwerking met de jongeren hún verhaal van de straat onderzocht. Graffiti, stickers en andere symbolen die zij vonden, zijn gebruikt om sjablonen te maken. Resultaat van deze samenwerking zijn twee grote muurschilderingen, die de straatbeleving van de YETS-jongeren tonen in de beeldtaal van J&B.

  En natuurllijk is het Panorama Schiedam te zien, een overzicht van de Schiedamse geschiedenis.


 • High Tea

  Bij Le Jardin op de Dam treedt zangeres Therèse op tijdens een high tea voor inwoners van de Gorzen. Dit in het kader van de Week van het Geluk. Aanvang: een uur. Aanmelden bij J&S, T: 06-53283235.

 • Bibliotheek Korenbeurs

  Peuter Voorlezen voor nul tot drie jaar, vanaf kwart over negen.

  Opening Kinderboekenweek, vanaf drie uur.


 • Theater aan de Schie

  Stilte aan de Schiedam - stoelyoga in de foyer, vanaf tien uur.

  Lunchconcert: Escarteen Sisters, vanaf kwart over twaalf in de foyer,


 • Sportpark Willem-Alexander

  Week van het Geluk - Seniorenvoetbal 65+, vanaf één uur.


 • Wenneker Cinema

  13.30 uur: Jeanne du Barry
  20.00 uur: Roter Himmel


 • Kinderboerderij 't Hoefblad

  Voorlezen op de kinderboerderij, vanaf twee uur.


 • Wennekerpand

  Peter van Rooijen & Band - Liefde, dood & taart, vanaf kwart over acht.