Zaterdag 14 september
- 14-09-2024
- Agenda
-
Informatieve jeneverproeverij
Ooit gehoord van J. H. van Gent? Deze diepgelovige Schiedamse brander besloot in 1859, vergezeld door twee vrienden, op pelgrimstocht te gaan naar het Heilige Land. Hoor het verhaal van zijn reis, terwijl we proeven van gedistilleerde dranken uit de plaatsen die Van Gent bezocht op zijn pelgrimstocht. Deelname aan dit evenement kost € 10,- p.p. Inloop is mogelijk mits er nog plaatsen vrij zijn. Vanaf drie uur.
-
Toren Grote Kerk
De toren van de Grote of Sint-Janskerk is vandaag en morgen te beklimmen. Aanmelden bij het I-Punt in het kerkgebouw.
-
Saxofoonkwartet
In Huis te Poort op de Dam speelt van twaalf tot een het saxofoonkwartet met Roeland Kapaan, Kevin Seedorf, Corine van Ipen- burg en Frans Wouter van Alphen. Het brengt werken van onder anderen Bach, Donizetti en Tallis.
-
Wijkfestival Oost
Tussen twaalf en vijf is het feest in Schiedam-Oost. Op het wijkfestival is van alles te doen. Het is vooral een festival vóór en dóór de wijk. Je bent welkom voor een gezellige middag met je buren en om kennis te maken met alles wat oost te bieden heeft:
* Ontmoet bewonersinitiatieven en organisaties uit de wijk
* Geniet van optredens van talent uit oost
* Krijg vergroeningstips voor balkon, tuin of straat
* Proef heerlijke hapjes uit de keukens van oost
* Leer over gratis hulp en ondersteuning
* Ontvang tips voor een schoon, veilig en duurzaam oost
* Laat je bijpraten over nieuwbouwprojecten
* Ontdek vrijwilligerswerk in oost
* Doe mee aan creatieve workshops
* Kom sporten en spelen
Plaats van handeling: 't Stoompje, het speelveld tussen de Marconistraat, Marconiweg en Galvanistraat. -
Wenneker Cinema
20.00 uur: Un silence
20.30 uur: Peak Season -
Orgelmarathon
Vijf gerenommeerde organisten spelen een hele middag lang op het orgel van de Grote of St.-Janskerk. Om twaalf uur opent de jonge organiste Francesca Ajossa de Orgelmarathon, met Bach's Passacaglia. Daarna volgen werken van Boëly, Franck en Heiller. Een mooi gevarieerd programma waarin allerlei klankkleuren van het orgel naar voren komen. Ieder heel uur begint een volgend concert met achtereenvolgens Gerben Budding (stadsorganist Gouda), Leendert Verduijn (Maartenskerk Zaltbommel) en Evan Bogerd (Westerkerk Amsterdam). Stadsorganist van Schiedam en vaste bespeler van dit orgel, Arjen Leistra, sluit de Orgelmarathon vanaf vier uur af met als sluitstuk de bekende Carillon de Westminster van Vierne.
Bezoekers kunnen de hele middag vrij in- en uitlopen. Op beeldschermen zijn de verrichtingen van de musici te zien. De toegang is vrij, er is wel een collecte voor de onkosten. -
Coöperatie Museum
Ontdek de geschiedenis van de coöperatie in het Nationaal Coöperatie Museum aan de Lange Haven. Met een vaste tentoonstelling en een lekkere snoepwinkel. Open van een tot vijf.
-
Blue Note
Blue Note, het legendarische jazzlabel, bestaat 85 jaar. Dat wordt bij Tone & Image in het Art Centre gevierd met een tentoonstelling met werk van Francis Wolff, de mede-eigenaar van het label en fotograaf. Die legde bijvoorbeeld de repetities voorafgaand aan de opnamesessies vast. Ook zijn foto's te zien van Jimmy Katz, die jaren later voor Blue Note fotografeerde. Uit de archieven van een tiental fotografen ook foto’s van artiesten die voor Blue Note opgenomen hebben. En veel hoezen plus een slideshow over de geschiedenis van het label.
Van twaalf tot vijf te zien in de Lange Nieuwstraat 191. -
Repair Café
In plaats van op de derde zaterdag van de maand is het Repair Café vandaag open. Deskundige vrijwilligers staan klaar om kosteloos spullen te repareren die anders zouden worden weggegooid. Koffie-apparaten, audio- en video-apparatuur, verlichting, klokken, (kinder)fietsen, rollators, kleding, speelgoed, enz. kunnen ter reparatie worden aangeboden in De Vijf Molens, tussen half tien en elf uur.
-
Kattententoonstelling
Vandaag en morgen in De Margriethal de internationale kattententoonstelling Felikat.
-
Open Monumentendagen
Ruim veertig Schiedamse monumenten stellen dit weekend hun deuren open voor het publiek. Ook zijn er tal van activiteiten, samengebracht in een programmaboekje dat te kreijgen is bij het I-punt in de Waag en bij de Verspeekpomp in Kethel (op de dagen zelf). Thema dit jaar: 'Routes, netwerken en verbindingen.
Opvallende elementen uit het programma:
* de lezing bij over Monumenten en Groen als verbinders van het stadsleven in de Korenbeurs
* een leerzame jeneverproeverij in het Jenevermuseum met als thema de brander J.H. van Gent
* de mogelijkheid van een mini-pelgrimage langs elf opengestelde kerken en kapellen - in de Plantagekerk (Lange Nieuwstraat 61-63) wordt het historische Rütter-orgel bespeeld
* een loungeboot vaart tussen de molens De Walvisch en De Palmboom
* vanaf de Verspeekpomp (het informatiepunt in Kethel, Schiedamseweg 1) is een. fietspuzzeltocht te rijden (waarmee een high tea te winnen). -
Lezing over binnentuin
Huib Sneep (bomendeskundige) vertelt met Gideon Peele (architect) over de groene Schiedamse bibliotheek in de Korenbeurs. Tussen een en twee, aanmelding via E: [email protected].
-
Boekenmarkt
Schiedamse boeken- en platenmarkt op het Land van Belofte. Rondstruinen langs kraampjes met tweedehands boeken en vinyl. Van tien tot vijf.
-
Kethel Fair
In de tuin van de Jacobuskerk in Schiedam-Kethel tonen en verkopen plaatselijke ondernemers hun (ambachtelijke) producten, met diverse kramen met kunst en lifestyle. Er is een kindertuin, waar oud-hollandse spelletjes kunnen worden gespeeld en er is natuurlijk een springkussen. In de theetuin kan de inwendige mens terecht voor koffie, thee, taart en andere etenswaar, bijvoorbeeld ijs. Vanaf het terrein rijdt op zondag de hele dag een huifkar een route door het dorp en het landelijke gebied van Kethel. Er is een wandeling door de polder, die zelfstandig kan worden gelopen met start en finish bij de Jacobuskerk. De Jacobuskerk is open als monument en het orkest van Sint Radboud geeft op zaterdag om 15 uur een concert bij de kerk. Toegang tot de fair is gratis. Voor enkele activiteiten, zoals de huifkar, wordt een bijdrage gevraagd.
Bezoekers wordt gevraagd zoveel mogelijk per fiets of lopend naar Kethel te komen. Er zijn beperkte parkeermogelijkheden. -
Fototentoonstelling
In de Grote of St.-Janskerk is het werk te zien van drie jonge fotografen. Met werk van Wiosna van Bon, Sem Langendijk en Mounir Raji. Zie dit artikel.
-
Een heidens kwarwei
Expositie van 'jeugdzendingsboekjes' uit de afgelopen 250 jaar in de Grote of St.-Janskerk. Bijzonder is dat ook voorwerpen uit de verre landen te zien zijn, die in die boekjes afgebeeld of beschreven staan. De boekjes uit de verschillende periodes zijn uitgestald, maar ook schrijvers, illustratoren, uitgevers en ander promotie materiaal voor kinderen worden belicht. Een gidsje (kosten: twee euro) leidt de bezoeker door de tentoonstelling heen. Te zien van twaalf tot vier vandaag.
-
Jenevermuseum
In het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is de tentoonstelling 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te zien. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: [email protected]) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis. -
Fluisterboot
Door de Schiedamse havens voor een bijzonder en spectaculair aanzicht van de stad. Gelardeerd met een hoop leerzame geschiedenis, weetjes en anekdotes. Dat is het concept van de fluisterboot. Er is keus uit een lange vaartocht van tachtig minuten - vertrek half twaalf - en een tocht van zestig minuten, vertrek half twee. Kosten: tien of negen euro, kinderen half geld.
De vertrekplaats van de fluisterboot is vanaf de steiger naast museummolen De Walvisch aan de Westvest 229 in Schiedam.Speciaal voor de Brandersfeesten zijn er ook afvaarten om zeven en om acht uur.
-
Stedelijk Museum Schiedam
Een geblokte theedoek, een stukje inpakpapier, een afbeelding in de krant of een onscherpe foto. Voor de schilder Daan van Golden (1936-2017) zijn dit geen betekenisloze beelden, maar serieuze onderwerpen voor zijn kunst. Met grote concentratie schildert hij de bestaande patronen na of ontdekt hij de schoonheid in de toevallige momenten die hij met de camera vastlegt. Het maakt Daan van Golden tot een van de meest eigenzinnige kunstenaars die Nederland heeft gekend. De tentoonstelling Daan van Golden. The Original in Stedelijk Museum Schiedam geeft een overzicht van zijn bijzondere oeuvre.
Precies 750 jaar geleden verleende Aleida van Holland, een invloedrijke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld, stadsrechten aan Schiedam. Dit markeert het begin van een lange geschiedenis waarin vrouwen de stad mede vormgeven en draaiende houden. Van de ondernemende zakenvrouw Neeltje Andries uit de zestiende eeuw tot vrouwen van nu die waardevolle initiatieven als de Kledingbank en Stichting Inclusia runnen – de vrouwen van Schiedam zijn onmisbaar. Met deze tentoonstelling krijgen hun verhalen het podium dat ze verdienen, waarbij zowel het verleden als het heden van Schiedamse vrouwen centraal staat.
'I Hit You With a Flower – suikerzoete kunst met een bite' wordt 'een eerbetoon aan meisjeskunst’ genoemd. Dit keer niet denigrerend, maar een geuzennaam. Te zien is werk van pioniers als Lily van der Stokker, Kinke Kooi en Pipilotti Rist tot jonger talent als Vera Gulikers, Frances Goodman, Dae Uk Kim, Jurjen Galema, Mari Katayama en Alex Naber & Chelseaboy. Ruim twintig (inter)nationale kunstenaars blinken uit in roze, pastel of juist knalkleuren, goud, glitter, bloemen en andere motieven. Zij maken frivole kunstwerken die even aanlokkelijk als intelligent zijn. Deze kunstenaars betrekken je via een verrukkelijke verleidingsstrategie bij hun fluwelen activisme en de open samenleving waar zij voor staan.
En natuurllijk is het Panorama Schiedam te zien, een overzicht van de Schiedamse geschiedenis.
-
De Walvisch
Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen: 2,50 of vijf euro.