Categorieën

Service

Zaterdag 15 juni

Zaterdag 15 juni
Terug

Zaterdag 15 juni

 • 15-06-2024
 • Agenda
 • De Walvisch

  Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen: 2,50 of vijf euro.

 • Jenevermuseum

  In het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is de tentoonstelling 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te zien. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.

  In de Melcherszaal is een tentoonstelling ingericht met werk van Marita Beukers, een telg uit een Schiedams distillateursgeslacht. Deze expo geeft een mooi beeld van haar kunst, vaak een combi van fotografie en schilderkunst.  Beukers ontwierp het etiket voor de 20ste vriendenfles.  

  Van elf tot vijf na reservering (E: [email protected]) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

 • Stedelijk Museum Schiedam

  Het Stedelijk Museum Schiedam en kunstplatform DAR Cultural Agency presenteren de internationale groepstentoonstelling New Wave, Future Voices in Art. Te zien zijn zes nieuwe zaalvullende installaties van The Nest (Nairobi, Kenia), Nifemi Marcus-Bello (Lagos, Nigeria) en Rotterdam-based kunstenaars Marga Weimans, Ameneh Solati, Yuro Moniz en Elejandro Martinez. Deze kunstenaars staan voor een nieuwe – internationale – beweging in de kunst die vanuit collectieve ervaringen en lokale ecosystemen wereldwijde thema’s aankaarten. 

  Verder een overzichtstentoonstelling van de Deense kunstenaar Else Alfelt (1910-1974). Binnen de internationale Cobra-beweging verwerft Alfelt zich een geheel eigen plek door haar fascinatie voor natuur en de kosmos. In kleurrijke en abstracte landschappen keren voor haar belangrijke motieven zoals de maan, de zon, bergen, rivieren, spiralen en andere natuurlijke elementen, veelvuldig terug.

  Playa is de solotentoonstelling van fotograaf Gilleam Trapenberg die in het museum te zien is. Met een mix van bestaande en nieuwe werken uit zijn langlopende serie Currents verbeeldt Trapenberg de ziel van Curaçao, zoals hij het eiland kent. Playa biedt een eigenzinnig en persoonlijk beeld van Curaçao, waarbij Trapenberg de ervaring van het leven tussen twee werelden tastbaar maakt. Hij transformeert de zolderruimte van het museum tot een installatie die de sfeer van het eiland naar Nederland haalt.

  Wie  ondergedompeld wil worden in een dromerig landschap van vallende groene boomblaadjes, die als bij een zomerbriesje door de lucht dwarrelen, moet naar de video-installatie Reflecties van Geert Mul. De blaadjes veranderen in vurige herfstbladeren, sneeuwvlokken en dwarrelende bloesemblaadjes terwijl je luistert naar een intrigerende soundscape met samples uit Hollywoodfilms, die door Mul zijn bewerkt tot nieuwe dialogen. Alle zintuigen worden aangesproken in deze poëtische, interactieve en immersieve installatie, die voor het eerst in een museale setting te zien is.

  En natuurllijk is het Panorama Schiedam te zien, een overzicht van de Schiedamse geschiedenis.

 • Fluisterboot

  Door de Schiedamse havens voor een bijzonder en spectaculair aanzicht van de stad. Gelardeerd met een hoop leerzame geschiedenis, weetjes en anekdotes. Dat is het concept van de fluisterboot. Er is keus uit een lange vaartocht van tachtig minuten - vertrek half twaalf - en een tocht van zestig minuten, vertrek half twee. Kosten: tien of negen euro, kinderen half geld.
  De vertrekplaats van de fluisterboot is vanaf de steiger naast museummolen De Walvisch aan de Westvest 229 in Schiedam. 

 • Werk van de AKCS

  De leden van de stichting Amateur Kunstenaars Collectief Schiedam (AKCS) tonen hun werk in 'huize' Frankeland. Zo'n veertig kunstwerken zijn er dagelijks te zien.

 • Jonge kunst

  In de praktijk van huisarts Lieneke van de Griendt is werk te zien van de dertienjarige Veronique Kwitowski, geïnspireerd op de Japanse manga- en anime-stijl. 

 • Nexus tien jaar

  Feest bij korfbalvereniging Nexus vanwege het tienjarig bestaan.

 • Brandweer

  Open dag bij de Schiedamse brandweer. Van tien tot half vijf op de kazerne aan de 's-Gravelandseweg, pal bij het station. Wat gebeurt er: 
  • Demonstraties
  • Rondleiding door de kazerne
  • Informatieve stands over brandveiligheid
  • Kinderactiviteiten, zoals spuiten met een echte brandweerslang
  • Kennismaking met onze brandweermannen en -vrouwen
  De toegang is gratis en iedereen is welkom!

 • Repaircafé

  Van half tien tot twaalf is in De Vijf Molens het Repaircafé. Aanmelden van reparaties kan tot elf uur. 

 • Wenneker Cinema

  20.00 uur: Radical
  20.30 uur: Mother's Instinct

 • Nolenslaan

  Zaterdag deelt de winkeliersvereniging Nolenslaan (met dank aan Primera) vaderdagcadeaus uit. Tussen twaalf en vier uur hebt u kans op een leuke verrassing als u uw inkopen op 'de mooiste winkelstraat' van Nieuwland doet.