Categorieën

Service

Zaterdag 2 maart

Zaterdag 2 maart
Terug

Zaterdag 2 maart

 • 02-03-2024
 • Agenda
 • De Walvisch

  Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

 • Jenevermuseum

  In het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is de tentoonstelling ‘Blauw van de Jenever Keramiek in de jeneverindustrie’ te zien. De Schiedamse jeneverindustrie krijgt aan het begin van de 20ste eeuw oog voor de decoratieve kunsten in relatie tot reclame- en verpakkingsmateriaal. Dat het traditionele decor van Delfts blauw – ons oer-Hollandse product – ook wordt gebruikt voor jeneverflessen, is dan ook logisch. Twee mooie Nederlandse producten worden met elkaar gecombineerd, en dat in allerlei varianten. 

  In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.

  Van elf tot vijf na reservering (E: [email protected]) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

 • Stedelijk Museum Schiedam

  Te zien in het museum is onder meer het werk van Victor Crepsley, Sebastian Haquin, Narges Mohammadi, Josse Pyl en Dion Rosina. Zij zijn de genomineerden voor de vijftiende editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs, voor talent tot en met 35 jaar, wonend of werkend in Nederland. De kunstenaars worden voorgedragen door scouts uit de kunst- en cultuurwereld en maken kans op twee prijzen: de juryprijs van tienduizend euro en een publieksprijs van tweeënhalfduizend euro. 

  Stedelijk Museum Schiedam presenteert de eerste solotentoonstelling van kunstenaar Airich. Haar werk bestaat voornamelijk uit afrofuturistische portretseries die een kleurrijke en bekrachtigende wereld en toekomst vieren vol extravagante Zwarte mensen. In de portretten, waarin Airich ook zelf als model fungeert, benadrukt ze het belang van het herontdekken en herdefiniëren van de Zwarte identiteit. Met invloeden vanuit popcultuur, mode, muziek, science-fiction en mythologie geeft Airich de Zwarte identiteit een futuristische en buitenaardse twist.

  De Deense kunstenaar Else Alfelt (1910-1974) verwerft binnen de internationale Cobra-beweging een geheel eigen plek door haar fascinatie voor natuur en de kosmos. In kleurrijke en abstracte landschappen keren voor haar belangrijke motieven zoals de maan, de zon, bergen, rivieren, spiralen en andere natuurlijke elementen, veelvuldig terug. Nog niet eerder in Nederland op deze schaal te zien geweest. 

  Stedelijk Museum Schiedam en elf Schiedamse ervaringsdeskundigen slaan de handen ineen om verhalen te delen in de tentoonstelling Uit armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen. Te zien zijn de vele gezichten van armoede. Via indringende verhalen en portretten van ervaringsdeskundigen, maar ook via historische voorwerpen en kunstwerken uit onze collectie komt het heden en verleden van armoede in beeld. Thema’s in de tentoonstelling zoals beperking van vrijheid, gezondheid, zelfredzaamheid, relaties met anderen en samen uit armoede maken de beleving van armoede voor iedereen herkenbaar en invoelbaar. En laten tegelijkertijd de kracht en potentie zien van mensen voor wie dit dagelijkse realiteit is.

  Ook te zien: Geert Mul. Reflecties in een virtuele natuur. Een betoverende video-installatie die bezoekers onderdompelt in een dromerig landschap van vallende groene boomblaadjes, die als bij een zomerbriesje door de lucht dwarrelen. De blaadjes veranderen in vurige herfstbladeren, sneeuwvlokken en dwarrelende bloesemblaadjes - maar stil is het er niet.  

  En natuurllijk is het Panorama Schiedam te zien, een overzicht van de Schiedamse geschiedenis.

 • Tussen Maas en Schie

  Maassluise Harmonie en Sint Radboud verzorgen 'Tussen Maas en Schie'.
  In de Grote Kerk in Schiedam willen zij een avond bieden 'waar muziek, cultuur en geschiedenis samensmelten'. De Maassluise Harmonie zal stukken ten gehore brengen zoals 'Choralia' van Bert Appermont en 'De Vissers van Maassluis' van Peter Habraken, terwijl muziekvereniging Sint Radboud werken zal uitvoeren als 'Elsa's Procession to the Cathedral' van Richard Wagner en 'La Fanciulla del West' van Giacomo Puccini, gearrangeerd door J. de Meij. 
  Kaarten voor 'Tussen Maas & Schie' zijn beschikbaar voor € 12,50 op I: www.sintradboud.nl. Aanvang: acht uur.

 • Wennekerpand

  Peuterfestival Dieren in de Tuin - Coco kan het! en Dikkie Dik & Ik, vanaf tien uur, vanaf kwart over elf en vanaf half twee.

 • Natuurcentrum De Boshoek

  Natuurcafé over de Voedsel web, vanaf tien uur.

 • Bibliotheek Schiedam

  Voorlezen in de Korenbeurs, vanaf drie uur.

 • Wenneker Cinema

  20.00 uur: Monster
  20.30 uur: The Old Oak

 • Theater aan de Schie

  Van De Makers van Stefano Keizers - Bossen, vanaf kwart over acht.

 • Verueno

  Huiskamerconcerten met Magda Mendes en Ward Veenstra, Trio Lincan, Berkéti Trio, Let's be Gypsies, Izaline Calister & Ed Verhoeff en de Balcony Players, op verschillende plekken in Schiedam, tussen vier en half acht
  In de 
  Havenkerk vanavond 'groot feest' van acht tot... met DJ Tonie Fiat en van 20.45 tot 21.45 uur een optreden van Convoi Exceptional.