Categorieën

Service

Zaterdag 9 maart

Zaterdag 9 maart
Terug

Zaterdag 9 maart

 • 09-03-2024
 • Agenda
 • De Walvisch

  Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

 • Jenevermuseum

  In het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is de tentoonstelling ‘Blauw van de Jenever Keramiek in de jeneverindustrie’ te zien. De Schiedamse jeneverindustrie krijgt aan het begin van de 20ste eeuw oog voor de decoratieve kunsten in relatie tot reclame- en verpakkingsmateriaal. Dat het traditionele decor van Delfts blauw – ons oer-Hollandse product – ook wordt gebruikt voor jeneverflessen, is dan ook logisch. Twee mooie Nederlandse producten worden met elkaar gecombineerd, en dat in allerlei varianten. 

  In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.

  Van elf tot vijf na reservering (E: [email protected]) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

 • Stedelijk Museum Schiedam

  Te zien in het museum is onder meer het werk van Victor Crepsley, Sebastian Haquin, Narges Mohammadi, Josse Pyl en Dion Rosina. Zij zijn de genomineerden voor de vijftiende editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs, voor talent tot en met 35 jaar, wonend of werkend in Nederland. De kunstenaars worden voorgedragen door scouts uit de kunst- en cultuurwereld en maken kans op twee prijzen: de juryprijs van tienduizend euro en een publieksprijs van tweeënhalfduizend euro. 

  Stedelijk Museum Schiedam presenteert de eerste solotentoonstelling van kunstenaar Airich. Haar werk bestaat voornamelijk uit afrofuturistische portretseries die een kleurrijke en bekrachtigende wereld en toekomst vieren vol extravagante Zwarte mensen. In de portretten, waarin Airich ook zelf als model fungeert, benadrukt ze het belang van het herontdekken en herdefiniëren van de Zwarte identiteit. Met invloeden vanuit popcultuur, mode, muziek, science-fiction en mythologie geeft Airich de Zwarte identiteit een futuristische en buitenaardse twist.

  De Deense kunstenaar Else Alfelt (1910-1974) verwerft binnen de internationale Cobra-beweging een geheel eigen plek door haar fascinatie voor natuur en de kosmos. In kleurrijke en abstracte landschappen keren voor haar belangrijke motieven zoals de maan, de zon, bergen, rivieren, spiralen en andere natuurlijke elementen, veelvuldig terug. Nog niet eerder in Nederland op deze schaal te zien geweest. 

  Stedelijk Museum Schiedam en elf Schiedamse ervaringsdeskundigen slaan de handen ineen om verhalen te delen in de tentoonstelling Uit armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen. Te zien zijn de vele gezichten van armoede. Via indringende verhalen en portretten van ervaringsdeskundigen, maar ook via historische voorwerpen en kunstwerken uit onze collectie komt het heden en verleden van armoede in beeld. Thema’s in de tentoonstelling zoals beperking van vrijheid, gezondheid, zelfredzaamheid, relaties met anderen en samen uit armoede maken de beleving van armoede voor iedereen herkenbaar en invoelbaar. En laten tegelijkertijd de kracht en potentie zien van mensen voor wie dit dagelijkse realiteit is.

  Ook te zien: Geert Mul. Reflecties in een virtuele natuur. Een betoverende video-installatie die bezoekers onderdompelt in een dromerig landschap van vallende groene boomblaadjes, die als bij een zomerbriesje door de lucht dwarrelen. De blaadjes veranderen in vurige herfstbladeren, sneeuwvlokken en dwarrelende bloesemblaadjes - maar stil is het er niet.  

  En natuurllijk is het Panorama Schiedam te zien, een overzicht van de Schiedamse geschiedenis.

 • Moulade

  Tweede editie van de Nationale Moulade, georganiseerd door Euro Brouwers. Na de zomeruitgave nu de winterversie: mosselen bereiden op open vuur, eten en dansen.
  Het diner wordt buiten gehouden, onder tenten met lampjes, vuurkorven en heaters, maar geen zorgen: er is ook genoeg plek binnen bij de kachel. En na het diner kunnen de voetjes van de vloer. Want ook dit jaar zijn er weer live-optredens van onder andere Chicco en verschillende dj's die Eurobrouwers op zijn kop zetten. 
  De deuren gaan open om twee uur, aanvang vier uur. Het diner wordt om half zeven geserveerd.

 • Kermis

  Kermis op het Stadserf.
  Openingstijden: 6 maart van 13.00 tot 22.00 uur
  7 maart van 14.00 tot 22.00 uur
  8 maart van 13.00 tot 00.00 uur
  9 maart van 13.00 tot 00.00 uur
  10 maart van 13.00 tot 21.00 uur

 • Wennekerpand

  Schiedam Schoon event, vanaf half één.

 • Grote of St. Janskerk

  Inloopconcert - Christelijk Reiskoor ‘Holland Zingt’, vanaf drie uur.

 • Westvestkerk

  Femmes Pur Sang in concert, vanaf drie uur.

 • Spieringshoek

  Open Huis aan de Van der Brugghenlaan 2, vanaf vier uur.

 • Boekhandel Post Scriptum

  Eva Jinek over Droom Groot 2.0, vanaf acht uur.

 • Wenneker Cinema

  20.00 uur: Poor Things
  20.30 uur: Io Capitano

 • Theater aan de Schie

  Nick Schilder - The Singer Songwriter Show, vanaf kwart over acht.