» 14 december 2017

13 december 2017

Redactie | 13-12-2017
SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op woensdag 13 december onder meer:


Verleidingen in de Pubertijd


Op de openbare Daltonbasisschool De Klinker aan de Bernardus IJzerdraatsingel in Woudhoek wordt een voorlichtingsavond gehouden voor ouders met kinderen in de hoogste groepen over 'Verleidingen in de Pubertijd'. Ouders ontkomen er niet aan: op een bepaald moment moeten zij het met hun kind over internetgebruik/gamen, roken, drinken en andere middelen hebben. Maar wat weet je als ouder eigenlijk zelf over middelen als lachgas?
Tijdens een interactieve voorlichtingsbijeenkomst, die ook openstaat voor ouders met kinderen op andere scholen, kunnen ouders over dit onderwerp veel opsteken. De avond wordt verzorgd door een medewerker vroegsignalering en geïndiceerde preventie van Youz-Rotterdam. Aanmelden gewenst via I: www.klinkerschiedam.nl.


De Grote Kennisquiz

 
De Grote Kennisquiz staat open voor ieder. Vanaf acht uur in jeneverie 't Spul; deelname gratis.
Vooraf aan de quiz wordt er een maaltijd geserveerd, tussen zeven en half acht à € 7,50 p.p. incl. koffie na.
 

Literair Café


Te gast is auteur Tommy Wieringa. Eind oktober verscheen zijn meest recente roman ‘De heilige Rita’, over een vader en een zoon, en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp. Wieringa schreef onder andere de romans ‘Alles over Tristan’ en natuurlijk ‘Joe Speedboot’ het boek waarmee hij in 2005 doorbrak naar een groot lezerspubliek.
Aanvang: acht uur 's avonds. Plaats van handeling: natuurlijk de bieb. Kaarten kosten € 10,- (€ 2,50 korting voor leden van de bibliotheek en van het Literair Gezelschap Schiedam) en zijn te koop bij de Bibliotheek en de Schiedamse boekhandels.


Stichting Pijn-Hoop


In Franciscus Vlietland houden verschillende patiëntenverenigingen maandelijks inloopspreekuren. Onder andere de stichting Pijn-Hoop. Van half twee tot half vier in de Nolethal.


Luchtkwaliteit


Eén van de maatregelen om de luchtkwaliteit in Schiedam te vergroten, is het invoeren van een milieuzone in het stadsdeel ten zuiden van de A20. Vanmiddag vindt er een ontmoeting plaats op het stadskantoor over deze en andere mogelijke maatregelen.
De heren Jonathan Kamp en Theo Heida van Procap vertellen over de ervaringen bij het opzetten van een milieuzone, en gevolgen ervan in onder meer Rotterdam. Daarna is het aan de aanwezigen om argumenten, zorgen en belangen in te brengen en uit te wisselen. Aanmelding gewenst via E: p.menick@schiedam.nl.


Vreemde Vis


Expositie van drie kunstenaars actief in atelier De Kleine Vis in Rotterdam. Georganiseerd door de Bibliotheek Schiedam, in samenwerking met Atelier 'Kleine Vis', Stichting Zona Franca en Vluchtelingenwerk Nederland, afdeling Maasdelta. Het gaat om Mosab Anzo (Syrië), Houman Esmail Nia (Iran) en Juan Heinsohn Huala (Chili) tonen hun recente schilderijen en collages. Van tien tot vijf in de Korenbeurs.


Jenevermuseum


In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Nu is de tijd gekomen om iedereen ervan mee te laten genieten! Van twaalf tot vijf geopend.


Wenneker Cinema


15.00 uur: Tulipani


Stedelijk Museum


Hemels of hels, suiker roept bij vrijwel iedereen iets op. Voor de grote tentoonstelling Sticky Business - De verleiding van suiker in de kunst nodigde eetontwerper en gastconservator Marije Vogelzang bijna twintig (internationale) kunstenaars uit. En dat leidde tot verrassende, verstorende en verrukkelijke creaties.

De internationaal geroemde kunstenaar Marcel van Eeden maakte een serie tekeningen met Schiedam in de hoofdrol. Daarvoor daalde hij af in de geschiedenis van de stad, naar de tijd vóór zijn geboortejaar 1965. Het resultaat is een fictief, raadselachtig verhaal met een onderhuidse spanning.

Terwijl de ene kunstenaar zich uitleeft met verf of potlood, kiest stanley brouwn (1935-2017) voor ‘afstand’ en ‘maat’ als materiaal. Zijn werk gaat over richtingen en afstanden en hoe je daar in te bewegen. Als een van de radicaalste Nederlandse kunstenaars van de twintigste eeuw had hij in 1970 zijn eerste museale tentoonstelling bij het Stedelijk Museum Schiedam.

De foto's van Ksenia Galiaeva (Pskov, 1976) stralen een lome rust uit. Ze fotografeert haar directe omgeving: haar moeder en vader en hun teckel in en rondom hun datsja op het Russische platteland. Zelf spreekt ze van ‘vanitas stillevens, maar dan van mensen’. Op de tentoonstelling laat ze ook een tweede serie zien: wolkenfoto’s, gemaakt vanuit haar raam in Nederland. Ook exposeert ze kamerschermen.

Het museum is van elf tot vijf geopend.


« Terug