» 14 december 2017

14 december 2017

Redactie | 14-12-2017
SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op donderdag 14 december onder meer:

Kaarjesavond


Vanaf half acht is het feest op de Grote Markt, als daar de lichtjes in de kerstboom voor het eerst dit jaar worden aangestoken. Jet Sol is gastvrouw; samen met Solid Christmas en leerlingen van de St. Bernardusschool zorgt zij voor de muzikale omlijsting van het programma. Bedoeling is dat het een echt meezingspektakel wordt. Er is warme chocolademelk en er zijn oliebollen, uitgedeeld door leden van de gemeenteraad. Eerder op de dag is er een optreden van het Gewestelijk Seniorenorkest, vanaf twaalf uur in de Grote of St.-Janskerk.


Concert


Door het Gewestelijk Seniorenorkest, vanaf twaalf uur in de Grote of St.-Janskerk.


Winterlicht


Het lichtkunstfestival Winterlicht begint vandaag en loopt tot en met zaterdag. Twintig kunstenaars uit binnen- en buitenland doen mee aan het festival en laten hun lichtcreaties en videopresentaties zien.
Kinderen hebben lampionnen gemaakt en lopen daarmee vanmiddag aan het eind van de middag vanaf de Erker naar het Julianapark. Daar is om half zes de opening van Winterlicht met een vuuract en een optreden in lichtgevende pakken van drumband Juliana.


Vreemde Vis


Expositie van drie kunstenaars actief in atelier De Kleine Vis in Rotterdam. Georganiseerd door de Bibliotheek Schiedam, in samenwerking met Atelier 'Kleine Vis', Stichting Zona Franca en Vluchtelingenwerk Nederland, afdeling Maasdelta. Het gaat om Mosab Anzo (Syrië), Houman Esmail Nia (Iran) en Juan Heinsohn Huala (Chili) tonen hun recente schilderijen en collages. Van tien tot vijf in de Korenbeurs.


Jenevermuseum


In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Nu is de tijd gekomen om iedereen ervan mee te laten genieten! Van twaalf tot vijf geopend.


Wenneker Cinema


20.30 uur: The Net
21.00 uur: Tulipani


Let's go west


Informatieavond over de nieuwbouw op het Toernooiveld. In het stadskantoor, van zeven tot negen.


Stedelijk Museum


Hemels of hels, suiker roept bij vrijwel iedereen iets op. Voor de grote tentoonstelling Sticky Business - De verleiding van suiker in de kunst nodigde eetontwerper en gastconservator Marije Vogelzang bijna twintig (internationale) kunstenaars uit. En dat leidde tot verrassende, verstorende en verrukkelijke creaties.

De internationaal geroemde kunstenaar Marcel van Eeden maakte een serie tekeningen met Schiedam in de hoofdrol. Daarvoor daalde hij af in de geschiedenis van de stad, naar de tijd vóór zijn geboortejaar 1965. Het resultaat is een fictief, raadselachtig verhaal met een onderhuidse spanning.

Terwijl de ene kunstenaar zich uitleeft met verf of potlood, kiest stanley brouwn (1935-2017) voor ‘afstand’ en ‘maat’ als materiaal. Zijn werk gaat over richtingen en afstanden en hoe je daar in te bewegen. Als een van de radicaalste Nederlandse kunstenaars van de twintigste eeuw had hij in 1970 zijn eerste museale tentoonstelling bij het Stedelijk Museum Schiedam.

De foto's van Ksenia Galiaeva (Pskov, 1976) stralen een lome rust uit. Ze fotografeert haar directe omgeving: haar moeder en vader en hun teckel in en rondom hun datsja op het Russische platteland. Zelf spreekt ze van ‘vanitas stillevens, maar dan van mensen’. Op de tentoonstelling laat ze ook een tweede serie zien: wolkenfoto’s, gemaakt vanuit haar raam in Nederland. Ook exposeert ze kamerschermen.

Het museum is van elf tot vijf geopend.


« Terug