» 14 december 2017

8 december 2017

Redactie | 08-12-2017
SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op vrijdag 8 december onder meer:

Afrikaanse dans


Djolidon, traditionele dans uit Mali staat vanavond centraal bij stichting Zaouli. Onder leiding van Serge Badoue en met live muziek van Sebastiaan de Vries, Michiel Koerkerk en Mohamed Camara wordt er vanavond Afrikaans gedanst aan de Schiedamseweg 155.
Het gaat om een les, deelname kost twintig euro. Vanaf half negen.


Westvest90

 
Het Amatis Trio is vanavond - wederom - te gast in de Westvest90-kerk. Het trio brengt werken van Grieg, Schumann, Suk en Mendelssohn. Aanvang: 20.15 uur. Toegang 20 euro, jongeren zeven euro.


Kunst Werkt


Identiteit. Daarover gaat de tentoonstelling 'Rooting Inbetween', vanaf vandaag in Ruimte in Beweging, georganiseerd door Kunst Werkt
Rooting is een rondreizend internationaal kuntstproject. Samen onderzoeken de deelnemende kunstenaars identiteit in het algemeen en die van zichzelf in het bijzonder. Rootiing Inbetween is het tweede deel van het project, dat vorig jaar in het Duitse Remagen werd begonnen.
De deelnemende kunstenaars zijn Rommert Boonstra, Brian Decay, Nina Dreyer Henjum, Ali Hamadi, Wilma Kun, Zhanhong Liao, Marc Muller en Harry Schumacher.
Van een tot vijf.

Disco & Dance Night


Coen & Sander zijn de dj's van de avond in de Grote Kerk, met Red als dresscode. Vanaf half negen. Maar let wel: de grote kerk is al uitverkocht.


Ketelfactory


Het Geheugentheater heet de nieuwste tentoonstelling in de Ketelfactory op de Hoofdstraat. Niek Hendrix bouwt monumentale kabinetten uit tot een ruimtevullende installatie.
Hendrix maakt schilderijen die hij baseert op reeds bestaande beelden en plaatst ze in grote kabinetten. Via het schilderen en rangschikken van de beelden, wil hij er achter komen waarom beelden worden gemaakt en op wat voor manier ze op ons inwerken. Van een tot vijf.


Pretty in Pink


De kunst van de Pink Panther staat centraal tijdens deze tentoonstelling in de bibliotheek in de Korenbeurs. Te zien zijn originele tekenfilmschetsen, originele 'cels' (met de hand gemaakte waterverfschilderijen op plastic, gebruikt bij het maken van de tekenfilms) en stripboektekeningen van de Pink Panther.
Het is al weer meer dan 50 jaar geleden dat filmregisseur Blake Edwards de tekenfilmstudio DePatie/Freleng vroeg om een leuke tekenfilm te maken voor het begin van zijn 'Pink Panther'-speelfilm met Peter Sellers in de hoofdrol. De Pink Panther was in de film de naam van een diamant, maar de studio bedacht een stijlvolle roze panter.
Wolter Braamhorst, eigenaar van communicatiebureau TVCulture op de Hoogstraat, heeft in de loop der jaren een enorme collectie aan tekenfilmmateriaal verzameld. Een selectie van zijn Pink Panther-verzameling is te zien in deze tentoonstelling.
Toegang gratis. Vandaag van tien tot vier. Vandaag voor het laatst.


Wenneker Cinema


20.30 uur: Detroit
21.00 uur: Tulipani


Jenevermuseum


In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Nu is de tijd gekomen om iedereen ervan mee te laten genieten! Van twaalf tot vijf geopend.


Stedelijk Museum


Hemels of hels, suiker roept bij vrijwel iedereen iets op. Voor de grote tentoonstelling Sticky Business - De verleiding van suiker in de kunst nodigde eetontwerper en gastconservator Marije Vogelzang bijna twintig (internationale) kunstenaars uit. En dat leidde tot verrassende, verstorende en verrukkelijke creaties.

De internationaal geroemde kunstenaar Marcel van Eeden maakte een serie tekeningen met Schiedam in de hoofdrol. Daarvoor daalde hij af in de geschiedenis van de stad, naar de tijd vóór zijn geboortejaar 1965. Het resultaat is een fictief, raadselachtig verhaal met een onderhuidse spanning.

Terwijl de ene kunstenaar zich uitleeft met verf of potlood, kiest stanley brouwn (1935-2017) voor ‘afstand’ en ‘maat’ als materiaal. Zijn werk gaat over richtingen en afstanden en hoe je daar in te bewegen. Als een van de radicaalste Nederlandse kunstenaars van de twintigste eeuw had hij in 1970 zijn eerste museale tentoonstelling bij het Stedelijk Museum Schiedam.

De foto's van Ksenia Galiaeva (Pskov, 1976) stralen een lome rust uit. Ze fotografeert haar directe omgeving: haar moeder en vader en hun teckel in en rondom hun datsja op het Russische platteland. Zelf spreekt ze van ‘vanitas stillevens, maar dan van mensen’. Op de tentoonstelling laat ze ook een tweede serie zien: wolkenfoto’s, gemaakt vanuit haar raam in Nederland. Ook exposeert ze kamerschermen.

Het museum is van elf tot vijf geopend.


« Terug