» 14 december 2017

9 december 2017

Redactie | 09-12-2017
SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 9 december onder meer:

Vreemde Vis


Presentatie van recente schilderijen en collages van de kunstenaars Mosab Anzo (Syrië), Houman Esmail Nia (Iran) en Juan Heinsohn Huala (Chili).
De dichters Amir Afrassiabi, Leo Stilma, Jantine Dijkstra, Albana Shala en Marco Nijmeijer hebben een poëtische bijdrage aan de beelden van Heinsohn toegevoegd.
Onderdeel van het openingsprogramma is een concert van de zusjes Jawa Manla en Shaza Manla uit Syrië. Ze spelen en zingen traditionele muziek uit Syrië en begeleiden zich zelf met het bespelen van de ud en de qanun. Dit concert begint om twee uur en is gratis toegankelijk.
De expositie wordt georganiseerd door stichting Zona Franca, met de medewerking van Bibliotheek Schiedam en VluchtelingenWerk Schiedam.


Inloopconcert


In de Grote of St.-Janskerk is tijdens het laatste inloopconcert van 2017 het Christelijk Residentie Mannenkoor uit Den Haag te gast. Het grote koor, dat dit jaar zijn negentigste jaar telt, staat onder leiding van Aldert Fuldner en wordt op het Flentroporgel begeleid door Aarnoud de Groen. Het koor brengt een programma met het oog op de komende feestdagen.
Aanvang: drie uur, toegang gratis.


De Graauwe Hengst


20.30 uur: Lost Bear + Surface Noise


Kunst Werkt


Identiteit. Daarover gaat de tentoonstelling 'Rooting Inbetween', vanaf vandaag in Ruimte in Beweging, georganiseerd door Kunst Werkt
Rooting is een rondreizend internationaal kuntstproject. Samen onderzoeken de deelnemende kunstenaars identiteit in het algemeen en die van zichzelf in het bijzonder. Rootiing Inbetween is het tweede deel van het project, dat vorig jaar in het Duitse Remagen werd begonnen.
De deelnemende kunstenaars zijn Rommert Boonstra, Brian Decay, Nina Dreyer Henjum, Ali Hamadi, Wilma Kun, Zhanhong Liao, Marc Muller en Harry Schumacher.
Van een tot vijf.


Wenneker Cinema


20.30 uur: Detroit
21.00 uur: Tulipani


Ketelfactory


Het Geheugentheater heet de nieuwste tentoonstelling in de Ketelfactory op de Hoofdstraat. Niek Hendrix bouwt monumentale kabinetten uit tot een ruimtevullende installatie.
Hendrix maakt schilderijen die hij baseert op reeds bestaande beelden en plaatst ze in grote kabinetten. Via het schilderen en rangschikken van de beelden, wil hij er achter komen waarom beelden worden gemaakt en op wat voor manier ze op ons inwerken. Van een tot vijf.


Jenevermuseum


In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Nu is de tijd gekomen om iedereen ervan mee te laten genieten! Van twaalf tot vijf geopend.


Stedelijk Museum


Hemels of hels, suiker roept bij vrijwel iedereen iets op. Voor de grote tentoonstelling Sticky Business - De verleiding van suiker in de kunst nodigde eetontwerper en gastconservator Marije Vogelzang bijna twintig (internationale) kunstenaars uit. En dat leidde tot verrassende, verstorende en verrukkelijke creaties.

De internationaal geroemde kunstenaar Marcel van Eeden maakte een serie tekeningen met Schiedam in de hoofdrol. Daarvoor daalde hij af in de geschiedenis van de stad, naar de tijd vóór zijn geboortejaar 1965. Het resultaat is een fictief, raadselachtig verhaal met een onderhuidse spanning.

Terwijl de ene kunstenaar zich uitleeft met verf of potlood, kiest stanley brouwn (1935-2017) voor ‘afstand’ en ‘maat’ als materiaal. Zijn werk gaat over richtingen en afstanden en hoe je daar in te bewegen. Als een van de radicaalste Nederlandse kunstenaars van de twintigste eeuw had hij in 1970 zijn eerste museale tentoonstelling bij het Stedelijk Museum Schiedam.

De foto's van Ksenia Galiaeva (Pskov, 1976) stralen een lome rust uit. Ze fotografeert haar directe omgeving: haar moeder en vader en hun teckel in en rondom hun datsja op het Russische platteland. Zelf spreekt ze van ‘vanitas stillevens, maar dan van mensen’. Op de tentoonstelling laat ze ook een tweede serie zien: wolkenfoto’s, gemaakt vanuit haar raam in Nederland. Ook exposeert ze kamerschermen.

Het museum is van elf tot vijf geopend.


« Terug