» 14 december 2017

Winkelcentra mogen hele zondag voor Kerst en Nieuwjaarsdag open

Redactie | 03-12-2017


SCHIEDAM – Burgemeester en wethouders van Schiedam stemmen in met verschillende verzoeken om het op de zondagen voor Kerst en Nieuwjaarsdag toe te staan dat winkels de gehele dag open zijn, van ’s ochtends negen uur tot ’s avonds zes uur.

Deze koopzondagen zullen daarmee langer zijn dan de gebruikelijke koopzondagen. Verzoeken hiertoe kwamen van de winkeliersvereniging Groenelaan, Mgr. Nolenslaan en Hof van Spaland en van het Centrummanagement Schiedam, maar vooral ook van de stichting Detailhandel Nederland. Deze waarschuwde voor extreme drukte op de zaterdagen voor Kerstmis en Oud & Nieuw, indien de winkels niet op zondag open zouden mogen zijn. Detailhandel Nederland waarschuwde voor files in de binnenstad en de andere winkelcentra en ook voor extreme wachttijden in de winkels met alle irritatie vandien, omdat de druk op de zaterdag dan veel te groot zou worden.

Het college van B & W is daar gevoelig voor gebleken. Zondagen 24 december en 31 december mogen de winkeliers hun deuren gewoon open doen. Wat meespeelt is dat een meerderheid van de gemeenteraad eind oktober een motie aannam, waarin het college wordt opgeroepen om de zondag qua winkeltijden gelijk te stellen aan de andere zes dagen in de week. Het college voelde hier niet voor, maar accepteert althans voor de Kerst en Oud & Nieuw wel de politieke werkelijkheid.« Terug