Agenda

Zondag 17 oktober

17-10-2021 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 17 oktober onder meer:

Liever Turks - Cornelis Haga

Leids geschiedenisstudent Harun Öztoprak schreef eerder dit jaar een bijzonder profielwerkstuk over het begin van de banden Nederland-Turkije. Hij deed onder meer archiefonderzoek in het Ottomaans archief in Istanbul en het gemeentearchief Schiedam. Samen met zijn oude geschiedenisleraar dr. Jan Willem Verkaik vertelt hij erover in ’t Spul.
Uiteraard komt Schiedammer Cornelis Haga aan bod, in 1612 de eerste Nederlandse ambassadeur maar ook de coördinatie van de strijd van beide landen tegen Spanje ten tijde van Willem van Oranje wordt belicht. De Watergeuzen vertrokken in 1574 met Schiedamse haring ter ontzet van Leiden met op hun insignes de tekst Liver Turcx.
In Café ’t Spul, Hoogstraat 92, van drie tot zes. Reserveren verplicht via T: 010-4270642.

Voorleessessie

Raoul Deleo en Noah J. Stern presenteren hun boek ‘Terra Ultima’ - in het kader van de Kinderboekenweek. Er is een expositie van tekeningen uit het boek ‘Terra Ultima’ van Raoul Deleo en samensteller Noah J. Stern zal gaan voorlezen uit het boek. Van een tot vijf, bij Galerie 158 van Margi Geerlinks aan de Hoogstraat 158; entree is gratis

Ontmoeting op zondag

Het ontmoetingscentrum De 5 Molens is iedere zondag van 10.00 tot 13.00 uur open voor ontmoeting.

Geldwolf

Ben jij een spaarder of geef je graag je geld meteen uit? De Bibliotheek Schiedam biedt enkele quizjes aan om daar antwoord op te krijgen.
Vandaag vanaf half twee in de Korenbeurs. Aanmelden gewenst.

Wenneker Cinema

12.30 uur: Charlatan
13.00 uur: Nr. 10 - NFF Première
15.00 uur: Mijn beste vriendin Anne Frank
15.30 uur: Nr. 10 - NFF Première

Dorpswandeling in Kethel

De Historische Vereniging Schiedam houdt een dorpswandeling in Kethel op zondag 17 oktober, 14.00 uur. Vertrekpunt is ‘t Oude Raedthuys. Deze wandeling gaat langs dorpsboerderijen, negoties en bewoners van de rond 1900 nog zelfstandige gemeente Kethel. De wandeling duurt één tot anderhalf uur. De vereniging beperkt de groepsgrootte tot maximaal vijftien personen. Bij meer aanmeldingen wordt een nieuwe groep gemaakt. Leden van de Historische Vereniging Schiedam betalen voor de wandeling twee euro en niet-leden vijf euro. Aanmelden via Monique Baptist: E: KaraokeMo2@hotmail.com.

Lezing in ’t Spul

Op zondagmiddag 17 oktober zal Leids geschiedenisstudent Harun Öztoprak samen met zijn oude geschiedenisleraar dr.Jan Willem Verkaik de lezing: Liever Turks (uitspraak van de watergeuzen) in Jeneverie ’t Spul op de Hoogstraat 92 geven. Cornelis Haga de eerste Nederlandse ambassadeur in Istanboel (1612) staat centraal. Aanvang 15.00 uur. Toegang gratis.

Andere Ogen

Naar aanleiding van de viering van 750 jaar Schiedam in 2025 ontvangt Kunst Werkt het Cultureel Forum Schiedam met werk van jonge fotografen. De fototentoonstelling 'Andere Ogen' is te zien in Ruimte in Beweging.
Drie fotografen brachten de sociale transities van de Schiedamse bevolking in beeld. Het gaat om Desiré van den Berg, Çigdem Yuksel en Lana Mesić.
Te zien van twaalf tot vijf. Toegang: drie euro.

Bingo

In De Erker, van zes tot tien.

De Wissel

Jasha Garritsen exposeert in inloophuis De Wissel. Surrealistische beelden van verval en natuur die samengaan. Maar ook van de rauwe werkelijkheid van de sloppen in India. De werken kunnen ook worden gekocht; de opbrengst zal voor de helft naar een weeshuis in India gaan.
Van twee tot vier te zien aan de Broersvest 123b.

De Walvisch

De museummolen is de bezoeken tussen elf en vijf. Reserveren via E: dewalvisch@jenevermuseum.nl of T: 010 - 426 76 75.
Toegang: € 7,50 (jongeren € 5,00, kinderen gratis).

Buurtbankje

In het speeltuintje aan de Stationsstraat naast nr 98 kan ieder een kop koffie of thee komen drinken. Ook kun je een kijkje nemen bij de plantenbieb 't Stekkie waar je planten kunt halen en brengen. Van twee tot vier.

Jenevermuseum

De Historische Vereniging Schiedam en het Nationaal Jenevermuseum Schiedam organiseren de bijzondere expositie: ‘Begraven Branders, vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk/ Schiedam’. Op deze tentoonstelling staat de voormalige rooms-katholieke begraafplaats centraal. De bezoeker krijgt een goed beeld van de vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk waar vele branders van de toenmalige ‘bovenklasse’ van Schiedam zijn begraven.

In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' zie zien. In de onlangs vergrootte zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

Glashard, post-graffiti

Op het terrein van de voormalige glasfabriek aan de Buitenhavenweg is vandaag voor het eerst de expositie Glashard, post-graffiti te zien, georganiseerd vanuit het Stedelijk Museum Schiedam. Van elf tot vijf.