Agenda

Dinsdag 14 september

14-09-2021 Agenda


SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op dinsdag 14 september onder meer:

Plandelaars van Oost

De plandelaars van Oost vertrekken om 19.30 uur vanaf het wijkhuis (Boerhaavelaan 79). De plandelaars ruimen rondslingerende blikjes, flesjes en ander zwerfvuil op en maken via de Buiten Beter-app melding van volle prullenbakken of grofvuilbijplaatsingen. Iedere week wordt een ander stukje van de wijk aangepakt. Dat levert niet alleen opgeruimde straten op; je leert ook nieuwe wijkgenoten kennen en bent lekker in beweging. Wil je ook een steentje bijdragen aan een schoon Oost? Plandel dan een keertje mee. Voor handschoenen, grijpers en vuilniszakken wordt gezorgd.

Annemarie van Gaal

Annemarie van Gaal is vandaag te gast bij de Bibliotheek Schiedam. Zij is de seizoensopener van een serie bijeenkomsten op de dinsdagavond. Die staan in het teken staat van de vijf basisvaardigheden: lezen, schrijven en rekenen; digitale vaardigheden; gezondheid; financiën en sociaaljuridische vaardigheden. De bibliotheek organiseert deze informatieavonden samen met verschillende partners in Schiedam, waaronder het Sociaal Juridischkenniscentrum van Minters. Doel is Schiedammers op weg te helpen in de gedigitaliseerde samenleving. Van Gaal deelt haar tips & tricks voor een succesvol en financieel gezond leven.
Gratis deelname, wel is aanmelden nodig. Aanvang acht uur vanavond in de Korenbeurs.

De Walvisch

De museummolen is de bezoeken tussen elf en vijf. Reserveren via E: dewalvisch@jenevermuseum.nl of T: 010 - 426 76 75.
Toegang: € 7,50 (jongeren € 5,00, kinderen gratis).

Korenbeurs

Kunstenaar en globetrotter Jan van der Lans toont zijn werk in de Korenbeurs. Dat doet hij onder de noemer ‘Omzwervingen van Krasslansky’. Het is de neerslag van zijn vele reizen, onder meer stroomopwaarts langs de Amazone en dwars door de Sahara. In de Korenbeurs hangen abstract expressionistische stukken, maar ook figuratief werk met absurdistische trekjes. Te zien in de bieb van tien tot vijf.

Jenevermuseum

De Historische Vereniging Schiedam en het Nationaal Jenevermuseum Schiedam organiseren de bijzondere expositie: ‘Begraven Branders, vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk/ Schiedam’. Op deze tentoonstelling staat de voormalige rooms-katholieke begraafplaats centraal. De bezoeker krijgt een goed beeld van de vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk waar vele branders van de toenmalige ‘bovenklasse’ van Schiedam zijn begraven.

In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' zie zien. In de onlangs vergrootte zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

Stadscocon

Tussen de zuilen van de Sint Janskerk installeerde Florentijn Hofman de Stadscocon, een opblaasbare installatie waar je als bezoeker in mag.
De kerk is tussen elf en vijf open. Reserveren van een gratis tijdslot is nodig.