Agenda

Zaterdag 14 mei

14-05-2022 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 14 mei onder meer:

Wilton-Fijenoordmuseum

Vandaag opent het museum dat Ad van Beek bouwt om de herinnering aan Wilton-Fijenoord levend te houden, voor het eerst zijn deuren. Vanaf hald twaalf vanmorgen is het zo ver, bij de WAC aan de Admiraal de Ruyterstraat 22.

Heropening 'stedelijk'

Het Stedelijk Museum Schiedam heropent, na een renovatie. Met het Panorama Schiedam, de Buurtplaatjes, een solotentoonstelling van Zoro Feigl en
de aanwinsten en oude bekenden van het museum onder de noemer 'Van Oerbeest tot rokende croissant'. Vanaf een uur.

Molendag: ontmoet de reuzen van Schiedam

Om 10.00 uur. Molens De Walvisch, De Drie Koornbloemen, De Vrijheid en De Babbersmolen zijn gratis toegankelijk. Voor een compleet programma, zie hier.

Zaal Beatrix

Tributeband Flight to the Rolling Stones is daar te horen en zien vanaf acht uur vanavond. Meer info: hier.

Open huis

Om 14.00 uur in de Plantagekerk.

Orgelconcert / Inloopconcert KSM Orpheus en Waldin Roes

Om 15.00 uur in de Grote of St. Janskerk.

Nexus

In de kantine wordt vandaag tussen half elf en half een geknutseld. Ieder welkom. Opgeven van tevoren is wel fijn, via E: acco@skvnexus.nl.

Workshop papieren bloemen

Vanwege International Paper Flower Day. Om 13.00 uur aan de Nieuwe Haven 107A.

Wenneker Cinema

20.00 uur: Drive my car
20.30 uur: Elizabeth

Jenevermuseum

Over brandijzers uit honderd jaar jeneverindustrie gaat het dit voorjaar in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. Vanaf 1881 gebruikten distillateurs steeds vaker beeldmerken om zich te onderscheiden van hun concurrenten. Op de kisten jenever brandde men met een brandijzer het jenevermerk. De tentoonstelling 'Brandmerk! Brandijzers uit 100 jaar jeneverindustrie' laat een groot aantal van deze unieke brandijzers zien.
In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

Solotentoonstelling The World = Dialogue

Bij Open Art Exchange. Met een installatie, muurschilderingen, schilderijen en pentekeningen van de Beninese kunstenaar Benjamin Deguenon.