Agenda

Zondag 29 mei

29-05-2022 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 29 mei onder meer:

First Dates

Een eerste afspraakje vandaag tussen een Nederlandse sopraan en een Andalusische zanger: Kirila Kraal & Adil Chaoui. Ook ud-speler Mohamed Ahaddaf is van de partij. 
First Dates brengt stemmen uit verschillende werelden op verrassende locaties. "Of je nu bariton of rapper bent; meestal word je als zanger gevraagd om hetzelfde te doen, terwijl je zoveel meer bent dan dat alleen." 
Vandaag vanaf twaalf uur op het glasfabriekterrein aan de Buitenhaven. Toegang: 17,50 euro.

Masterclass 'Leve de jenever'

'Een onvergetelijke belevenis die alle zintuigen prikkelt." Dat beloven de organistoren van IDDF over de masterclass, verzorgd door Rod en Ineke van Klaarwater van Jeneverie 't Spul. Een proeverij van de vijf mooiste voorbeelden van de roemrijke distilleerderijen: oude jenevers, korenwijnen en moutwijnjenevers. Ook de schone kunsten zullen tijdens deze masterclass ten tonele worden gebracht. Verwacht gedichten, liedjes, reclames en schilderijen waarin de drank wordt gevierd. Aanvang: vier uur, kosten € 25,00 per persoon.

Beeball

Om 09.30 uur bij SV&HV, Burgemeester Van der Lippad 1.

Dag van het Park

Vanaf 12.00 uur in het Prinses Beatrixpark.
Tijdens een speciale parkexcursie kunt u meer te weten komen over de laatste ontwikkelingen in het park (inschrijven gewenst via beatrixparkschiedam@gmail.com of een Whatsapp-bericht aan 06-25210010). Deelname is gratis.
Tussen 12.00 en 16.00 uur bent u van harte welkom in de nieuwe kruidentuin van het park (gelegen tussen de kinderboerderij en de heemtuin). Daar houden de vrijwilligers een werkmiddag. Ook is de bijenstal in de heemtuin open en kunt u van alles te weten komen over de bijen in het park.
Voor de jeugd heeft Pientere Piet een leuke en leerzame speurtocht in de heemtuin uitgezet. De Dag van het Park is natuurlijk ook een mooie gelegenheid voor een bezoekje aan de bijenstal, kinderboerderij ’t Hoefblad en speeltuin Fort Drakensteijn

De Palmboom

Breng tijdens IDDF Around Town een bezoek aan molen De Palmboom. Kijk mee met een distillateur, proef verschillende dranken, luister naar een intiem live-optreden en bezoek de delen van de molen die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek.
De rondleiding van anderhalf uur begint op twee uur en een tweede keer om vier uur. Kosten: tien euro per persoon. Vandaag is ook jazz-artieste Honey Pari te horen. Zij wordt geïnspireerd door stijliconen als Anita O’day, Ella Fitzgerald, Doris Day en Frank Sintatra en wordt tijdens deze optredens begeleid door een gitarist. Op beide dagen vervolgt de tour met een proeverij en een uitleg van microdistilleerderij Serious Bee Distillers. De basis voor hun honingdistillaten is pure bijenhoning.

Wenneker Cinema

13.00 uur: Along the Way
15.00 uur: After Yang

Ginproeverij

Elke gin heeft een eigen verhaal en unieke smaak. Met een kleine proeverij kan vandaag bij Post Schiedam helder worden welke smaak het beste bij jou past. Deze gin-ervaring duurt anderhalf uur en kost € 22,50. Aanvang zowel om twee uur als om vijf uur.

Tentoonstelling 'Nostalgie is achteruitdromen’

In de bibliotheek in de Korenbeurs is de tentoonstelling ‘Nostalgie is achteruitdromen’ te zien. Een bonte verzameling van wat de medewerkers van de bibliotheek zoal bewaren en verzamelen. De tentoonstelling is te zien tijdens de openingsuren van de bibliotheek in de Korenbeurs , Lange Haven 145. De toegang is gratis.

Jenevermuseum

Over brandijzers uit honderd jaar jeneverindustrie gaat het dit voorjaar in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. Vanaf 1881 gebruikten distillateurs steeds vaker beeldmerken om zich te onderscheiden van hun concurrenten. Op de kisten jenever brandde men met een brandijzer het jenevermerk. De tentoonstelling 'Brandmerk! Brandijzers uit 100 jaar jeneverindustrie' laat een groot aantal van deze unieke brandijzers zien.
In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

Expositie in De Wissel

Schiedammer Hans de Groot toont in inloophuis De Wissel een gedeelte van zijn schilderijen, portretten, maar ook speciaal voor De Wissel gemaakte landschappen. Open van 14.00 tot 16.00 uur.

Stedelijk Museum Schiedam

Expositie 'Zeevonkengesproei'.
Een solotentoonstelling van Zoro Feigl, te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

Expositie 'Van Oerbeest tot rokende croissant'
Met aanwinsten en oude bekenden, te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

Theater aan de Schie

Vanaf twee uur Indische muziek met het Obv Avishkar Orchestra: A tribute tot Bappi Lahiri

Solotentoonstelling The World = Dialogue

Bij Open Art Exchange. Met een installatie, muurschilderingen, schilderijen en pentekeningen van de Beninese kunstenaar Benjamin Deguenon.

De Walvis

Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

Historische stadswandeling

Met een audiotour door Schiedam, van station tot glasfabriek. Lopend kost je dat op deze manier ongeveer een uur, voor tweeënhalve kilometer. Aan de hand van verhalen die te beluisteren zijn in de app kom je van alles te weten over de geschiedenis van de stad en over de ‘Schiedamse Gouden Eeuw’. Ontdek hoe Schiedam door de jeneverindustrie de bijnaam 'Zwart Nazareth' kreeg en waarom Liduina van Schiedam heilig werd verklaard.
Zie de izi.Travel-app voor de tour.