Agenda

Vrijdag 5 augustus

05-08-2022 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op vrijdag 5 augustus onder meer:

Kids Bouwdorp

Met een speciaal programma dat geheel in het teken staat van ‘reis rond de wereld’ kan je vanaf tien uur tot drie uur onder professionele begeleiding aan het bouwen. Thema deze week: Turkije. Locatie: Excelsior ’20, Sportpark Thurlede – Parkweg 415.

Museummolen De Walvisch

Bouw in museummolen De Walvisch je eigen windmolen. Loop binnen en je kan gelijk aan de slag. De activiteit kost twee euro vijftig exclusief de entreeprijs en is geschikt vanaf vier jaar. Er moet een ouder bij de kinderen blijven. Tijd: vanaf twaalf uur en vanaf twee uur.
Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

Streetrulez

Vanaf twee uur in Woudhoek en vanaf die tijd ook aan het Wibautplein.

Wenneker Cinema

20.00 uur: Elvis
20.30 uur: Les Amours d’Anaïs

Art Centre Schiedam

Expositie In Kleur Gevangen, van Kunst Werkt. Expo over de invloed van gekleurde wanden op kunstwerken; wat 'doet' kleur met het kunstwerk? De bezoekers kiezen een werk uit, de suppoost verhangt het werk en gaat in gesprek over het resultaat. Vanaf één uur tot vijf uur bij Art Centre Schiedam, Lange Nieuwstraat 191.

Franciscus Vlietland

De onderzoekposters van verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten worden tentoongesteld. Het gaat om onderzoeken uit de dagelijkse praktijk, van het afgelopen jaar. Te zien op de vierde verdieping.

Stedelijk Museum Schiedam

Tentoonstelling Zeevonkengesproei. Een solotentoonstelling van Zoro Feigl.

Expositie Levend Landschap. Over zes eeuwen Zuid-Hollandse Maasdelta, hoe kunstenaars als Jan van Goyen, Johan Barthold Jongkind, Jan Sluijters en Charley Toorop het landschap in de Zuid-Hollandse Maasdelta vanaf de late zestiende eeuw tot nu verbeeldden.

Speurtocht Locomotiefsteeg

Ontdek alle brandijzers in de Locomotiefsteeg. De Locomotiefsteeg is genoemd naar branderij De Locomotief die hier vroeger was. In de steeg zie je ook het kunstwerk Overloop; een lint van 1174 kleitegels stroomt van de Hoogstraat naar de Lange Haven. Op de tegels zie je brandijzers waarmee vroeger kistjes jenever gebrandmerkt werden. Het museum heeft een speurtocht uitgezet in de steeg. Deelname aan de speurtocht is gratis en geschikt voor kinderen van zeven tot twaalf jaar. Vraag ernaar bij de balie van het Jenevermuseum.

De Wissel

Inloophuis De Wissel op de Broersveld is tussen twee en vier geopend.

Bibliotheek Schiedam

In de bibliotheek in de Korenbeurs is de tentoonstelling ‘De schatten van Tristan’ te zien, met een deel van de opgravingen van de twintig jarige amateurarcheoloog Tristan Tange. Adres: Lange Haven 145. De toegang is gratis.

Jenevermuseum

In de Melcherszaal van het musuem worden onder de noemer 'De molens, het gezicht van Schiedam', schilderijen en foto’s op doek getoond uit de collectie van De Schiedamse Molens. Tevens is daar werk te zien van het Stedelijk Museum Schiedam, een particuliere collectie en van kunstenaar Aldo Hoeben. Andere kunstenaars zijn Charles Kemper, Lana Mesic, Piet Groen, Adriaan van der Schouw en Herman Paradies.
In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

Fluisterboot

Op een milieuvriendelijke open fluisterboot door het Schiedamse stadshart. Een gids weet veel, en vertelt er begeesterd over. Er is een lange tocht van een uur en twintig minuten, die vertrekt om half twaalf. De afvaarten van half twee en drie uur duren een uur. Het op- en afstappunt is naast molenmuseum De Walvisch. Kosten: 8,50 euro voor een volwassene, vier euro voor kinderen van vier tot twaalf. Arrangementen met het Jenevermuseum zijn er ook.