Agenda

Zondag 21 augustus

21-08-2022 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 21 augustus onder meer:

Alternatieve markt

Vanaf elf uur in De Groene Raat, tot vier uur.

Sodafabriek

Yoga's & Mantra's, vanaf half twaalf.

Kunst Werkt: Thuis 'Dutch' buurtbrunch

Vanaf half twaalf in de Lange Nieuwstraat 191. Er is ook de expositie Thuis. Een grote groep deelnemers van Kunst Werkt maken samen kennis met hun nieuwe thuis aan De Plantage. Van één tot vijf uur. Locatie: Lange Nieuwstraat 191.

Cultuur Borrelt

Vanaf twee uur in het Julianapark.

Dorpswandeling Kethel

De Historische Vereniging Schiedam houdt een historische wandeling, vanaf twee uur. Deze wandeling gaat langs dorpsboerderijen, negoties en bewoners van de rond 1900 nog zelfstandige gemeente Kethel. Verzamel- en vertrekpunt is het voormalige raadhuis van Kethel, nu woonwinkel ’t Ketheltje, Schiedamseweg 26. Deelnemers kunnen zich aanmelden voor de wandeling door: het formulier in te vullen op de site van de Historische Vereniging Schiedam, I: https://historischeverenigingschiedam.nl/wandelingen/kethel of door een bericht te sturen naar E: wandelingen@historischeverenigingschiedam.nl. Leden van de Historische Vereniging Schiedam betalen voor de wandeling twee euro en niet-leden vijf euro.

Wenneker Cinema

15.00 uur: The Last Bus

Stedelijk Museum Schiedam

Tentoonstelling Zeevonkengesproei. Een solotentoonstelling van Zoro Feigl.

Expositie Levend Landschap. Over zes eeuwen Zuid-Hollandse Maasdelta, hoe kunstenaars als Jan van Goyen, Johan Barthold Jongkind, Jan Sluijters en Charley Toorop het landschap in de Zuid-Hollandse Maasdelta vanaf de late zestiende eeuw tot nu verbeeldden.

Tentoonstelling Bit by Bit. Hierin verkoopt kunstenaar Noa Jansma de wolken uit de lucht boven Schiedam. Muhcine Ennou laat de droomlandschappen zien waarin je virtueel kunt wegdromen. En Hi Kyung Eun maakt de ongrijpbare wereld van bits en bites tastbaar en zelfs breekbaar.

Bibliotheek Schiedam

In de bibliotheek in de Korenbeurs is de tentoonstelling ‘De schatten van Tristan’ te zien, met een deel van de opgravingen van de twintig jarige amateurarcheoloog Tristan Tange. Adres: Lange Haven 145. De toegang is gratis.

Jenevermuseum

In de Melcherszaal van het musuem worden onder de noemer 'De molens, het gezicht van Schiedam', schilderijen en foto’s op doek getoond uit de collectie van De Schiedamse Molens. Tevens is daar werk te zien van het Stedelijk Museum Schiedam, een particuliere collectie en van kunstenaar Aldo Hoeben. Andere kunstenaars zijn Charles Kemper, Lana Mesic, Piet Groen, Adriaan van der Schouw en Herman Paradies.
In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

De Walvis

Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

Fluisterboot

Op een milieuvriendelijke open fluisterboot door het Schiedamse stadshart. Een gids weet veel, en vertelt er begeesterd over. Er is een lange tocht van een uur en twintig minuten, die vertrekt om half twaalf. De afvaarten van half twee en drie uur duren een uur. Het op- en afstappunt is naast molenmuseum De Walvisch. Kosten: 8,50 euro voor een volwassene, vier euro voor kinderen van vier tot twaalf. Arrangementen met het Jenevermuseum zijn er ook.