Agenda

Zaterdag 8 oktober

08-10-2022 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 8 oktober onder meer:

Kinderboekenweek

Een gi-ga-groen avontuur valt vandaag vanaf één uur te beleven in de Korenbeurs (voor kinderen van zeven tot twaalf jaar). Samen met kinderboekenschrijver Thijs Goverde, bekend van 'Jorik de Ork' en 'Supergroen'. Deelname gratis.

Knutselen

Een herfststukje maken bij Nexus op Thurlede, van half elf tot twaalf uur in de kantine.

Nieuwbouwdag Schiedam

Ontwikkelaars en andere aanbieders presenteren hun woningaanbod in de Havenkerk. Vanaf tien uur tot vier uur.

Soos Blauwhuis

Open Deur Dag van de ouderensoos aan het Spinhuispad. Van tien tot vier is ieder welkom.

Boerenoogstfeest

Feest in Midden-Delfland vanwege het Boerenoogstfeest. Thema dit jaar is 'Midden-Delfland – een groen bewaard geheim'. Er zijn verschillende activiteiten voor kinderen, op het terras is wat lekkers te krijgen en er is sfeervolle muziek. Ook een ambachtelijke markt met proeverijen ontbreekt niet (neem daarvoor contant geld mee) en er zijn demonstraties schapen drijven. Verder is er het museum van oude (agrarische) gereedschappen en gebruiksvoorwerpen. Bij de informatiekramen liggen o.a. handige (gratis) fiets- en wandelroutes klaar om mee te nemen voor bijv. de herfstvakantie.
Iedereen is tussen twaalf en half vijf van harte welkom bij de Adrianushoeve (Woudweg 26, Schiedam). Kom zo veel mogelijk op de fiets.

Bibliotheek Korenbeurs

Groene helden en schurken in de Kinderboekenweek, vanaf één uur. Aanmelden verplicht.

Plantagekerk

Open huis, vanaf twee uur.

Zie de Schie

Ervaar hoe het is om aan de Schie te wonen, ontdek het roemruchte verleden en kom alles te weten over de laatste plannen voor de Schieoevers.
Vandaag: Schie Tours, ontdekkingsreis op en rondom de rivier aan de hand van persoonlijke verhalen en toekomstperspectieven. Bijvoorbeeld: hoe is het om te wonen op het water? Schiedamkenner Cilia Batenburg en haar schippersbroer Bas nemen je mee naar bijzondere zeilschepen in het centrum Schiedam. Vanaf vier uur, kosten vier euro. Of vaar mee met Bart Isings, architect en beeldend kunstenaar, door de industriële geschiedenis van Schiedam. De geuren en kleuren van Schiedam komen tot leven met zijn persoonlijke verhalen over de op- en ondergang van de vele industrie. Om een en half drie, kosten zes euro. Of: landschapsarchitect Jacqueline Verhees neemt je mee op een bijzondere ontdekkingstour langs de Schie, een 'spaghetti van wegen, bruggen en viaducten'. Na een korte fietstocht gaat de rondleiding verder op de grens van Schiedam en Rotterdam: in de Schiebocht wordt aan de hand van historisch beeldmateriaal gekeken naar de mogelijke toekomst van de Schie voor Schiedam. Vanaf twee uur, kosten vier euro. Tickets en meer informatie is hier te vinden.

Open Art Exchange

Groepstentoonstelling 'Africa Now II', met nieuwe textiele mixed media werken, abstracte schilderijen, figuratieve olieverf schilderingen met collage en pentekeningen op papier en sculpturen in alabaster stone van vier Afrikaanse hedendaagse beeldend kunstenaars uit vier verschillende landen. Vanaf tien uur te zien, tot en met zes uur.

Wenneker Cinema

Vanaf acht uur: Pink Moon.

Theater aan de Schie

Beyond The Music - The Joshua Tree, vanaf kwart over acht 's avonds. Een bijzondere integrale uitvoering van U2's The Joshua Tree door Beyond The Music.

Stedelijk Museum Schiedam

Wethouder Anouschka Biekman opent vandaag maar liefst twee tentoonstellingen: Festival der liefde, met schilderijen en tekeningen van Lotti van der Gaag (1923-1999) - vooral bekend geworden als beeldhouwster. Zij was rond 1950 nauw betrokken was bij de Cobra-beweging. Minder bekend is haar grote kleurrijke oeuvre schilderijen, dat zij na 1960 opbouwde. De tentoonstelling bevat tientallen werken, waaronder schilderijen, tekeningen en sculpturen. Veel van de werken komen uit de persoonlijke nalatenschap van Lotti van der Gaag en zijn nooit eerder aan het publiek getoond.

De tweede tentoonstelling die vandaag opent heet 'Verborgen in steen', met beeldhouwkunst van Piet van Stuivenberg (1901-1988). Schiedammer, vakman en harde werker, maar ook een vrije geest en een vernieuwer. Aanvankelijk maakt hij herkenbare vormen, met name menselijke figuren. Maar al gauw wordt zijn werk vrijer en abstracter. Het mysterie der spelende vlinders uit 1951 is een mooi voorbeeld van zijn compleet abstracte werk. In 1968 omschrijft Hans Paalman, toen de directeur van Stedelijk Museum Schiedam, het kijken naar de sculpturen van Van Stuivenberg als 'in de lijnen van het beeld op reis gaan'.

Sinds gisteren is ook het werk van de vier jonge kunstenaars die meedingen naar de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs te zien in het museum. Met een onheilspellende installatie, een zelfportret als Michael Jackson, een high-tech universum of een zacht landschap vol bloemen, van de hand van Salim Bayri, Minne Kersten, Bruin Parry en Agnes Waruguru. Zie dit artikel.

Ook nog te zien: Levend Landschap. Over zes eeuwen Zuid-Hollandse Maasdelta, hoe kunstenaars als Jan van Goyen, Johan Barthold Jongkind, Jan Sluijters en Charley Toorop het landschap in de Zuid-Hollandse Maasdelta vanaf de late zestiende eeuw tot nu verbeeldden.

Jenevermuseum

In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

De Walvis

Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

Fluisterboot

Op een milieuvriendelijke open fluisterboot door het Schiedamse stadshart. Een gids weet veel, en vertelt er begeesterd over. Er is een lange tocht van een uur en twintig minuten, die vertrekt om half twaalf. De afvaarten van half twee en drie uur duren een uur. Het op- en afstappunt is naast molenmuseum De Walvisch. Kosten: 8,50 euro voor een volwassene, vier euro voor kinderen van vier tot twaalf. Arrangementen met het Jenevermuseum zijn er ook.