Agenda

Zondag 9 oktober

09-10-2022 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 9 oktober onder meer:

Boekhandel Post Scriptum

Kinderboekenfeest, vanaf twaalf uur.

Ontmoetingshuis De Weerklank

Lunch, vanaf half één tot twee uur.

Wenneker Cinema

12.30 uur: Potato Dreams of America
15.00 uur: Decision to Leave

Schiedams Boekhuis

Op safari met Geert-Jan Roebers, vanaf twee uur.

Jenevermuseum

Moord & Brandewijn, door Leroy Fisscher. Vanaf drie uur.

Zie de Schie

Ervaar hoe het is om aan de Schie te wonen, ontdek het roemruchte verleden en kom alles te weten over de laatste plannen voor de Schieoevers.
Vandaag: Schie Tours, ontdekkingsreis op en rondom de rivier aan de hand van persoonlijke verhalen en toekomstperspectieven. Ervaar hoe het is om aan de Schie te wonen, ontdek het roemruchte verleden en kom alles te weten over de laatste plannen voor de Schieoevers. Vandaag: Schie Tours, ontdekkingsreis op en rondom de rivier aan de hand van persoonlijke verhalen en toekomstperspectieven. Bijvoorbeeld: hoe is het om te wonen op het water? Schiedamkenner Cilia Batenburg en haar schippersbroer Bas nemen je mee naar bijzondere zeilschepen in het centrum Schiedam. Vanaf vier uur, kosten vier euro. Of monster aan op de fluisterboot en luister ademloos naar historicus en rasverteller Ferrie Weeda. Langs de kades van de Schiedamse havens borrelen verhalen op van ongeremd vertier, noeste arbeid en grillige (toekomst) fantasieën. Vanaf een uur en vanaf half drie, kosten zes euro. Of ga met architectuurhistoricus en publicist Marcel Teunissen mee tijdens een vaartocht mee in een tijdreis door Schiedam. Verleden en heden blijken onlosmakelijk met elkaar verbonden, en bieden inspiratie voor een mooie toekomst van de Schie. Vanaf vier uur, kosten zes euro.
Zie ook: hier.

Open Art Exchange

Groepstentoonstelling 'Africa Now II', met nieuwe textiele mixed media werken, abstracte schilderijen, figuratieve olieverf schilderingen met collage en pentekeningen op papier en sculpturen in alabaster stone van vier Afrikaanse hedendaagse beeldend kunstenaars uit vier verschillende landen. Vanaf één uur te zien, tot en met zes uur.

Theater aan de Schie

Assepoester, de Musical, voor vier jaar en ouder. Van Van Hoorne Entertainment. Vanaf drie uur.

Bier&Vinyl

Live: Six Strings Down, vanaf vijf uur.

Art Centre 

In het Art Centre Schiedam is de tentoonstelling Fiber Art te zien. "Deze onderscheidende expositie focust zich niet op schilderijen van verf en doek maar op werken van textiel, draad en kunststoffen." Negen kunstenaars tonen de kracht van het materiaal waar ze mee werken. Van een tot vijf vanmiddag. Kunstenaars: Marco Biemans, Ilona Bruins, Femmie Duiven, Ensemble (Mirjam Boomert & Barbara Munsel), Kaije Feenstra, Francisca Henneman, Astrid Meijer, Theo Rooden.

Stukje bij beetje

Het mozaïekatelier op de Singel houdt van een tot vier open huis.

Stedelijk Museum Schiedam

Sinds kort zijn er drie nieuwe tentoonstellingen te zien in het Stedelijk Museum: Festival der liefde, met schilderijen en tekeningen van Lotti van der Gaag (1923-1999) - vooral bekend geworden als beeldhouwster. Zij was rond 1950 nauw betrokken was bij de Cobra-beweging. Minder bekend is haar grote kleurrijke oeuvre schilderijen, dat zij na 1960 opbouwde. De tentoonstelling bevat tientallen werken, waaronder schilderijen, tekeningen en sculpturen. Veel van de werken komen uit de persoonlijke nalatenschap van Lotti van der Gaag en zijn nooit eerder aan het publiek getoond.

De tweede tentoonstelling heet 'Verborgen in steen', met beeldhouwkunst van Piet van Stuivenberg (1901-1988). Schiedammer, vakman en harde werker, maar ook een vrije geest en een vernieuwer. Aanvankelijk maakt hij herkenbare vormen, met name menselijke figuren. Maar al gauw wordt zijn werk vrijer en abstracter. Het mysterie der spelende vlinders uit 1951 is een mooi voorbeeld van zijn compleet abstracte werk. In 1968 omschrijft Hans Paalman, toen de directeur van Stedelijk Museum Schiedam, het kijken naar de sculpturen van Van Stuivenberg als 'in de lijnen van het beeld op reis gaan'.

Nieuw is ook het werk van de vier jonge kunstenaars die meedingen naar de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Met een onheilspellende installatie, een zelfportret als Michael Jackson, een high-tech universum of een zacht landschap vol bloemen, van de hand van Salim Bayri, Minne Kersten, Bruin Parry en Agnes Waruguru. Zie dit artikel.

Ook nog te zien: Levend Landschap. Over zes eeuwen Zuid-Hollandse Maasdelta, hoe kunstenaars als Jan van Goyen, Johan Barthold Jongkind, Jan Sluijters en Charley Toorop het landschap in de Zuid-Hollandse Maasdelta vanaf de late zestiende eeuw tot nu verbeeldden.

Inloophuis De Wissel

De Amateur Fotografen Vereniging Vlaardingen toont foto's van Stad en Natuur, in een expositie. Te bezoeken vanaf twee uur tot vier uur.

Jenevermuseum

Tijdens de Brandersfeesten wordt het museum omgetoverd in een tijdcapsule met als titel 'Peaky Branders'. Je waant je in de branderij in de periode 1800 – 1900. Ontdek hoe de brandersknechten leefden en hoe zwaar het werk was. Het beslag staat te vergisten en de ketels branden. Op de binnenplaats duik je in de Roaring Twenties. Een tijd vol verheven idealen, emanciperende vrouwen, jazzmuziek. We schenken jenevers en cocktails met bijpassende hapjes. Peaky Branders is open vanaf elf uur.

De Walvis

Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

Fluisterboot

Tijdens Brandersfeesten vaart de Fluisterboot Andersom-vaarten. 
Geen boten in het water met publiek op de kades, maar andersom: je vaart in een van de twee fluisterboten en wordt verrast met culturele en muzikale acts. Op de loungeplek ‘Het Goed is Goud’, op de Vismarkt, is de op- en afstap. Toegang: € 8,50 (4 - 99 jaar); kinderen tot en met drie jaar gratis. 
Tijdsduur: 1 uur