Agenda

Woensdag 7 december

07-12-2022 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op woensdag 7 december onder meer:

Bibliotheek Schiedam

Peuter Voorlezen voor nul tot drie jaar, vanaf half tien in de Korenbeurs.

Wijkcentrum De Erker

Stemhulp over betaald parkeren Schiedam-West, vanaf elf uur.

Wenneker Cinema

13.30 uur: Narcosis
20.00 uur: Moonage Daydream

Kinderboerderij 't Hoefblad

Voorlezen op de kinderboerderij, vanaf twee uur.

De Boshoek

KNNV: Exoten onder de loep (aanmelden), vanaf twee uur.

Inloophuis De Wissel

In het inloophuis aan Broersveld 123b is een selectie te zien van schilderijen van Violijn. Van twee tot vier te zien.

Theater aan de Schie

Rayen Panday - Focus. Vanaf kwart over acht in het Wennekerpand. Rayen Panday doet een poging om grote levensvragen te beantwoorden.

Informatiebijeenkomst

Tijdens de informatiebijeenkomst informeert een energieadviseur van Breijer ondernemers over grotere en kleinere energiebesparende maatregelen die zij kunnen nemen. Ook vastgoedeigenaren zijn welkom. De ondernemers horen meer over landelijke subsidies. Ondernemers kunnen zich vervolgens aanmelden voor de Klusbus. Locatie: Hoogstraat 140-142. Van zeven tot half negen in de avond. Schiedamse retail- en horecaondernemers en vastgoedeigenaren van winkels en horecapanden kunnen zich aanmelden tot maandag 28 november door een e-mail te sturen naar E: info@shopschiedam.nl.

Online informatiebijeenkomst Hooikade

Georganiseerd door de aannemer, vanaf zeven uur.

Knutselen

Knutselmiddag tussen twee en vier uur in wijkhuis Oost.

Stedelijk Museum Schiedam

Met Spirituele Urgentie zoomt het museum in op de betekenis van spiritualiteit en daagt je uit om op een holistische reis door het museum te gaan.
Samengesteld in samenwerking met jonge curatoren. Te zien zijn werken van de meest actuele, discipline-overstijgende makers. Zij worden vergezeld van de werken van geestverwante kunstenaars uit de kunstgeschiedenis. De tentoonstelling gaat niet over verschillen, maar juist over de gemene deler: de urgentie van spiritualiteit. Zie dit artikel.

De tentoonstelling 'Samen oud, samen thuis. Ouderen van de Frankelandgroep verbeelden hun verhaal' toont het werk van de vijf 'winnaars van het Project Kunst in Frankeland. De vraag was een kunstwerk in te sturen dat past binnen het thema ‘samen’. Te zien in de Stadsgalerij. 

Sinds enige tijd zijn er drie nieuwe tentoonstellingen te zien: Festival der liefde, met schilderijen en tekeningen van Lotti van der Gaag (1923-1999) - vooral bekend geworden als beeldhouwster. Zij was rond 1950 nauw betrokken was bij de Cobra-beweging. Minder bekend is haar grote kleurrijke oeuvre schilderijen, dat zij na 1960 opbouwde. De tentoonstelling bevat tientallen werken, waaronder schilderijen, tekeningen en sculpturen. Veel van de werken komen uit de persoonlijke nalatenschap van Lotti van der Gaag en zijn nooit eerder aan het publiek getoond.

De tweede tentoonstelling heet 'Verborgen in steen', met beeldhouwkunst van Piet van Stuivenberg (1901-1988). Schiedammer, vakman en harde werker, maar ook een vrije geest en een vernieuwer. Aanvankelijk maakt hij herkenbare vormen, met name menselijke figuren. Maar al gauw wordt zijn werk vrijer en abstracter. Het mysterie der spelende vlinders uit 1951 is een mooi voorbeeld van zijn compleet abstracte werk. In 1968 omschrijft Hans Paalman, toen de directeur van Stedelijk Museum Schiedam, het kijken naar de sculpturen van Van Stuivenberg als 'in de lijnen van het beeld op reis gaan'.

Ook het werk van de vier jonge kunstenaars die meedongen naar de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is te zien in het museum. Met een onheilspellende installatie, een zelfportret als Michael Jackson, een high-tech universum of een zacht landschap vol bloemen, van de hand van winnaar Salim Bayri, Minne Kersten, Bruin Parry en Agnes Waruguru. 

De Weerklank

Welkom voor Oekraïners in het inloophuis aan het Cornelia van Zantenplein. Van twee tot negen uur 's avonds. Rond zes uur is er een gezamenlijke maaltijd.

Vitamine G

Tussen twaalf en vier 'activiteiten voor een gezonde geest' in De 5 Molens. Met tussen een en twee: yoga.

Digitaal Lokaal

Tussen half tien en twee in wijkcentrum De Buurtvlinder.

De Walvis

Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

Polen

Poolse moeders en peuters komen bij elkaar in het wijkhuis Oost, tussen tien en twaalf.

Lunch

Tussen half twaalf en een wordt 'de lunch genoten' in het ontmoetingscentrum op het Van Beethovenplein.

Diner

In het ontmoetingscentrum op het Van Beethovenplein wordt tussen vijf en zes uur gezamenlijk gegeten.

Jurk & Co

De kledingbank van Groenoord is vandaag open van negen tot twaalf, om kleding te brengen en te halen. In de Diepenbrockstraat 31a.

Jenevermuseum

‘Straks gaat het jenever sneeuwen’ gaat over drie eeuwen Nederlandstalige jeneverpoëzie.
De titel is gebaseerd op een gelijknamige bundel, waarin 148 jenevergedichten verzameld zijn. ‘Jenever kan de Muze wekken, maar komt ook veelvuldig zelfstandig in gedichten voor en wordt daarin bezongen, bejubeld, verguisd en beschuldigd.’ In de Melcherszaal van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam krijgen bezoekers vier thema’s gepresenteerd in dichtvorm: Romantiek, Schiedam & Nederland, Matrozen & Soldaten en Jaargetijden. Een vijfde thema – Graan -van Korrel tot Borrel – is in Museummolen De Walvisch te bewonderen.
In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.