Agenda

Zondag 11 december

11-12-2022 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 11 december onder meer:

De Groene Raat

Kerstmarkt, vanaf elf uur.

Lunchlezen

Suzanna Jansen is te gast bij boekhandel Post Scriptum. 

Wenneker Cinema

12.30 uur: El houb
15.00 uur: Mrs. Harris Goes to Paris

Art Centre Schiedam

Expositie Onafhankelijk, van Kunst Werkt. Te zien van één tot vijf uur, aan de Lange Nieuwstraat 191.

Inloophuis De Wissel

In het inloophuis aan Broersveld 123b is een selectie te zien van schilderijen van Violijn. Van twee tot vier te zien.

Theater aan de Schie

Hoog Spel. Vanaf drie uur. In de thrillerkomedie Hoog Spel draait het wederom om een moord en om de vraag wie het gedaan heeft.

Stedelijk Museum Schiedam

In het verlengde van de tentoonstelling 'Samen oud, samen thuis. Ouderen van de Frankelandgroep verbeelden hun verhaal' worden vandaag in het museum wenskaarten gemaakt. Het kreeg de naam 'Een ode aan je handen'. Wat hebben die meegemaakt en voor je gedaan? En welke verhalen schuilen er in de groeven en lijntjes in de handen van iemand anders? Met verschillende materialen ga je je handen op papier verbeelden. Ondertussen ga je in gesprek met workshop-docent Geneviève Kooijman en de andere deelnemers. Samen sluit je de workshop af door je handen op een liefdevolle manier te bedanken. Van twee tot vier, voor volwassenen. Aanmelden via E: rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl.

Workshop ‘Ode aan onze handen’ in de Stadsgalerij van het museum, vanaf twee uur.

Graanzolder Jenevermuseum

Sociëteit De Locomotief, lezing Michel Doortmont, vanaf drie uur.

Westvest 90-kerk

Pianotrio Van Engelenhoven, Besemer en Peigné, vanaf drie uur.

Jeneverie 't Spul

Jeneverproefkring De Drie Glaasjes, vanaf vier uur.

Jenevermuseum

‘Straks gaat het jenever sneeuwen’ gaat over drie eeuwen Nederlandstalige jeneverpoëzie.
De titel is gebaseerd op een gelijknamige bundel, waarin 148 jenevergedichten verzameld zijn. ‘Jenever kan de Muze wekken, maar komt ook veelvuldig zelfstandig in gedichten voor en wordt daarin bezongen, bejubeld, verguisd en beschuldigd.’ In de Melcherszaal van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam krijgen bezoekers vier thema’s gepresenteerd in dichtvorm: Romantiek, Schiedam & Nederland, Matrozen & Soldaten en Jaargetijden. Een vijfde thema – Graan -van Korrel tot Borrel – is in Museummolen De Walvisch te bewonderen.
In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

Kunst Werkt

Opening expositie Onafhankelijk. Verzamelen bij de bibliotheek in de Korenbeurs om half drie. Vandaag gaat het later naar Art Centre Schiedam. 
De expositie is verbonden met de internationale Geuzenpenning, vanuit het gedachtegoed van de verzetsgroep ‘de Geuzen’ in de Tweede Wereldoorlog: 'Opstaan voor recht en democratie en verzet tegen dictatuur'.

De Walvis

Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

Stedelijk Museum Schiedam

In het verlengde van de tentoonstelling 'Samen oud, samen thuis. Ouderen van de Frankelandgroep verbeelden hun verhaal' worden vandaag in het museum wenskaarten gemaakt. Het kreeg de naam 'Een ode aan je handen'. Wat hebben die meegemaakt en voor je gedaan? En welke verhalen schuilen er in de groeven en lijntjes in de handen van iemand anders? Met verschillende materialen ga je je handen op papier verbeelden. Ondertussen ga je in gesprek met workshop-docent Geneviève Kooijman en de andere deelnemers. Samen sluit je de workshop af door je handen op een liefdevolle manier te bedanken. Van twee tot vier, voor volwassenen. Aanmelden via E: rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl.

Met Spirituele Urgentie zoomt het museum in op de betekenis van spiritualiteit en daagt je uit om op een holistische reis door het museum te gaan.
Samengesteld in samenwerking met jonge curatoren. Te zien zijn werken van de meest actuele, discipline-overstijgende makers. Zij worden vergezeld van de werken van geestverwante kunstenaars uit de kunstgeschiedenis. De tentoonstelling gaat niet over verschillen, maar juist over de gemene deler: de urgentie van spiritualiteit. Zie dit artikel.

Verder in het museum: Festival der liefde, met schilderijen en tekeningen van Lotti van der Gaag (1923-1999) - vooral bekend geworden als beeldhouwster. Zij was rond 1950 nauw betrokken was bij de Cobra-beweging. Minder bekend is haar grote kleurrijke oeuvre schilderijen, dat zij na 1960 opbouwde. De tentoonstelling bevat tientallen werken, waaronder schilderijen, tekeningen en sculpturen. Veel van de werken komen uit de persoonlijke nalatenschap van Lotti van der Gaag en zijn nooit eerder aan het publiek getoond.

Een andere tentoonstelling heet 'Verborgen in steen', met beeldhouwkunst van Piet van Stuivenberg (1901-1988). Schiedammer, vakman en harde werker, maar ook een vrije geest en een vernieuwer. Aanvankelijk maakt hij herkenbare vormen, met name menselijke figuren. Maar al gauw wordt zijn werk vrijer en abstracter. Het mysterie der spelende vlinders uit 1951 is een mooi voorbeeld van zijn compleet abstracte werk. In 1968 omschrijft Hans Paalman, toen de directeur van Stedelijk Museum Schiedam, het kijken naar de sculpturen van Van Stuivenberg als 'in de lijnen van het beeld op reis gaan'.

Ook te zien het werk van de vier jonge kunstenaars die meedongen naar de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Met een onheilspellende installatie, een zelfportret als Michael Jackson, een high-tech universum of een zacht landschap vol bloemen, van de hand van winnaar Salim Bayri, Minne Kersten, Bruin Parry en Agnes Waruguru. Zie dit artikel.