Agenda

Zaterdag 24 september

24-09-2022 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 24 september onder meer:

Brandersfeesten

Op het Land van Belofte treden vandaag Shantykoren op, van twaalf tot vijf. Met de Vlaardingse Muiters, 3x Niks en SSK Stuurloos. Het plein is ook ingericht met om de inwendige trek te stillen.
Voor het Huis te Riviere is een zogenaamd 'dienstenplein' ingericht, met demonstraties en informatie van verschillende hulpverleners. 
De Kloosterplaats staat in het teken van ongekend talent, van twaalf tot vijf.
De Lange Kerkstraat en Broersveld staat vol met kramen met 'spul', voor de Brandersmarkt, van elf tot vijf.
In de Grote Kerk is van tien tot vier een bazar.
Het plein voor het Stedelijk Museum is ingericht als kinderplein - van elf tot vijf.
Op de Hoogstraat is straattheater
In en rond de Lange Haven zijn waterspelen, van elf tot vijf.
Ook is daar een ambachtenmarkt, eveneens van elf tot vijf.
Op de Vismarkt is het Goed is Goudplein, van twaalf tot vijf, elkaar ontmoeten met een bakkie koffie in huiselijke sfeer - en misschien valt er inspiratie op te doen voor een nieuwe vintage-inrichting van de woonkamer.
In de moskee Muradiye aan het Raam wordt vanaf twee uur een rondleiding verzorgd
Mijnenveger AMS 60 Bernisse ligt aan de Buitenhaven - en is te bezoeken tussen elf en vijf.

De muziek van Schiedam Live is te horen op:
De Vismarkt - 12 tot 14 uur: Troubadours van Oost - 15 tot 17 uur: Let's be Gypsies - 19 -22 uur: Istvan Ouborg en Iwan de Reus
Kloosterplaats - 12 tot 14 uur: Nine Miles - 15 - 17 uur: Bigband Crossover
Café Pleinzicht - 17 tot 21 uur: Duo Tijdloos - 21.30 -1 uur: Bob Offenberg en dj Hendrik
JJ's in de Passage - 12.30 - 16.30 uur: Ouborg en de Reus
Oniria, 't Anker, de Eenling - 13 uur Pastora Flamenco - 16 uur: Next Time - 19 uur: Hands Up - 21.30 uur dj Frans Ekel 
Lunchroom De Beurs-Cesant - 12-17 uur: live muziek op het terras - 18 uur: Jewelcase - 20 uur: No Escape
Sjiek (uitverkocht)

Muziek in de Tuin

Tribute Bands in de pastorietuin van de Grote Kerk, met Exile, The Fabe Five de Beatles, The Masterplan en Mount Temple.

Branderswijn

De eerste fles van de Branderswijn 2022, gemaakt door de stokers van het Jenevermuseum bij gelegenheid van de Brandersfeesten, wordt vandaag overhandigd aan de burgemeester. Roos Kramer is de ontwerpster van het ontwerp van de fles. Vanaf twaalf uur in het Jenevermuseum.

Burendag

Het is vandaag ook Burendag. Zie hier.

Hof van Spaland

Levende standbeelden in het winkelcentrum, vanaf twaalf uur.

Schiedam Dance Event

In Zaal Beatrix, tussen elf uur vanavond en drie uur vannacht.

Beyond Fighting

Een kickboxfitles van Beyond Fighting op sportpark Willem Alexander. Vanaf twaalf uur.

Open Podium

Bij jeneverie 't Spul, vanaf half negen vanavond.

Kermis

Op het Stadserf, van een tot twaalf.

Het Experiment - De Kabouter

Met de tentoonstelling ‘Het Experiment’ geeft Kunst Werkt jonge, recent afgestudeerde kunstenaars van de Willem de Koning Academie in Rotterdam een kans om hun werk te tonen. De drie, Paul Mogwitz, Sachia Pereira-Stolle en Donatas Tretjakovas zijn geselecteerd voor een Artist in Residence van een maand op 'De Kabouter', het atelierschip tegenover molen De Palmboom. Deze kunst is in de expositieruimte van Kunst Werkt te zien én in De Kabouter. Tussen een en vijf.

Stolpersteine

De herdenkingssteentjes moeten af en toe worden onderhouden om er mooi bij te liggen. Vandaag gebeurt dat in Schiedam-Oost, vanaf een uur verzamelen op het Edisonplein.

Open Art Exchange

Groepstentoonstelling 'Africa Now II', met nieuwe textiele mixed media werken, abstracte schilderijen, figuratieve olieverf schilderingen met collage en pentekeningen op papier en sculpturen in alabaster stone van vier Afrikaanse hedendaagse beeldend kunstenaars uit vier verschillende landen. Vanaf tien uur te zien, tot en met zes uur.

Bibliotheek

De expositie 'De kleuren van emotie' van kunstenares Cristina Vaudo is dagelijks te zien op de eerste verdieping van de bibliotheek in de Korenbeurs. Van tien tot vijf.

Stedelijk Museum Schiedam

Expositie Levend Landschap. Over zes eeuwen Zuid-Hollandse Maasdelta, hoe kunstenaars als Jan van Goyen, Johan Barthold Jongkind, Jan Sluijters en Charley Toorop het landschap in de Zuid-Hollandse Maasdelta vanaf de late zestiende eeuw tot nu verbeeldden.

Locatietheater

It went dark, immersief theater op locatie is vandaag te beleven in Schiedam. Op en rond het terrein van de glasfabriek. Twee keer, vanaf half acht en vanaf half negen. Kaarten: 25 euro.

Wenneker Cinema

20.00 uur: Alcarras
20.30 uur: Les Intranquilles

Jenevermuseum

In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

De Walvis

Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

Fluisterboot

Op een milieuvriendelijke open fluisterboot door het Schiedamse stadshart. Een gids weet veel, en vertelt er begeesterd over. Er is een lange tocht van een uur en twintig minuten, die vertrekt om half twaalf. De afvaarten van half twee en drie uur duren een uur. Het op- en afstappunt is naast molenmuseum De Walvisch. Kosten: 8,50 euro voor een volwassene, vier euro voor kinderen van vier tot twaalf. Arrangementen met het Jenevermuseum zijn er ook.