Agenda

Zaterdag 1 oktober

01-10-2022 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 1 oktober onder meer:

De Boshoek

KNNV: Natuurcafé, vanaf tien uur.

Hof van Spaland

Een onderdeel van de Week van het Geluk is de Eigen Kracht Markt in Hof van Spaland. Wethouder Petra Zwang opent de vijfde editie van deze informatiemarkt. De markt is erop gericht om bewoners van Schiedam te ondersteunen bij het zo lang mogelijk zelf de touwtjes in handen te houden.

Leven met armoede

Miniconferentie over leven met armoede. Van half één tot half zes in het Wennekerpand. Met onder meer de film 'Er is meer dan genoeg' van Pim Giel, waarin hij een aantal gezinnen volgt in hun dagelijkse strijd tegen de armoede. Doel van de bijeenkomst: informatie delen en daarmee bijdragen aan de armoedebestrijding. Organisatie: Soos Blauwhuis, Voedselbank Schiedam-Nieuwland, Kledingbank Schiedam, stichting Net Niet Genoeg, participatieraad Schiedam, Seniorenwelzijn, Wijk Onderneming Nieuwland, Stroomopwaarts, Lions Schiedam te Rivière.

Theater aan de Schie

Urban Moves Allstyles Dance Battle 2022, vanaf één uur.

Open Art Exchange

Groepstentoonstelling 'Africa Now II', met nieuwe textiele mixed media werken, abstracte schilderijen, figuratieve olieverf schilderingen met collage en pentekeningen op papier en sculpturen in alabaster stone van vier Afrikaanse hedendaagse beeldend kunstenaars uit vier verschillende landen. Vanaf tien uur te zien, tot en met zes uur.

Grote of St. Janskerk

Orgelconcert Aart Bergwerff, vanaf drie uur.

Jeneverie 't Spul

Lezing door dr. Jan Willem Verkaik, vanaf drie uur: Schiedam in de Middeleeuwen.

Sint Jacobuskerk

Huiskamerconcert door Rotterdams Saxofoon Kwartet, vanaf acht uur. Locatie: Sint Jacobuskerk, Kerkweg 51, Schiedam-Kethel. De toegang is gratis maar reserveren is verplicht; dat kan via telefoonnummer T: 010-4709719 of op de website I: www.jacobuskethel.nl.

Wenneker Cinema

20.00 uur: The Princess
20.30 uur: Clara Sola

Podiumcafé De Graauwe Hengst

Kult Bunt uživo EX YU ROCK, vanaf negen uur 's avonds.

Stedelijk Museum Schiedam

Wethouder Anouschka Biekman opent vandaag maar liefst twee tentoonstellingen: Festival der liefde, met schilderijen en tekeningen van Lotti van der Gaag (1923-1999) - vooral bekend geworden als beeldhouwster. Zij was rond 1950 nauw betrokken was bij de Cobra-beweging. Minder bekend is haar grote kleurrijke oeuvre schilderijen, dat zij na 1960 opbouwde. De tentoonstelling bevat tientallen werken, waaronder schilderijen, tekeningen en sculpturen. Veel van de werken komen uit de persoonlijke nalatenschap van Lotti van der Gaag en zijn nooit eerder aan het publiek getoond.

De tweede tentoonstelling die vandaag opent heet 'Verborgen in steen', met beeldhouwkunst van Piet van Stuivenberg (1901-1988). Schiedammer, vakman en harde werker, maar ook een vrije geest en een vernieuwer. Aanvankelijk maakt hij herkenbare vormen, met name menselijke figuren. Maar al gauw wordt zijn werk vrijer en abstracter. Het mysterie der spelende vlinders uit 1951 is een mooi voorbeeld van zijn compleet abstracte werk. In 1968 omschrijft Hans Paalman, toen de directeur van Stedelijk Museum Schiedam, het kijken naar de sculpturen van Van Stuivenberg als 'in de lijnen van het beeld op reis gaan'.

Sinds gisteren is ook het werk van de vier jonge kunstenaars die meedingen naar de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs te zien in het museum. Met een onheilspellende installatie, een zelfportret als Michael Jackson, een high-tech universum of een zacht landschap vol bloemen, van de hand van Salim Bayri, Minne Kersten, Bruin Parry en Agnes Waruguru. Zie dit artikel.

Ook nog te zien: Levend Landschap. Over zes eeuwen Zuid-Hollandse Maasdelta, hoe kunstenaars als Jan van Goyen, Johan Barthold Jongkind, Jan Sluijters en Charley Toorop het landschap in de Zuid-Hollandse Maasdelta vanaf de late zestiende eeuw tot nu verbeeldden.

Jenevermuseum

In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

Open Huizendag

Ook in Schiedam.

De Walvis

Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

Fluisterboot

Op een milieuvriendelijke open fluisterboot door het Schiedamse stadshart. Een gids weet veel, en vertelt er begeesterd over. Er is een lange tocht van een uur en twintig minuten, die vertrekt om half twaalf. De afvaarten van half twee en drie uur duren een uur. Het op- en afstappunt is naast molenmuseum De Walvisch. Kosten: 8,50 euro voor een volwassene, vier euro voor kinderen van vier tot twaalf. Arrangementen met het Jenevermuseum zijn er ook.