Agenda

Dinsdag 6 december

06-12-2022 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op dinsdag 6 december onder meer:

Bibliotheek Schiedam

Digitaal spreekuur in De Nieuwe Harg, vanaf tien uur.

Cursus E-books en luisterboeken lenen, vanaf één uur in de Korenbeurs.

Koffie drinken bij de Zadenbibliotheek, vanaf één uur in de Korenbeurs.

Digitaal spreekuur, vanaf kwart voor zes in de Korenbeurs.

Wijkcentrum De Erker

Stemhulp over betaald parkeren Schiedam-West, vanaf elf uur.

Indiase dansen 

Verschillende dansstijlen uitproberen en oefenen, samen met de andere deelnemers en de professionele begeleider. Goed voor een middag vol plezier en ontspanning, belooft organisator Stoed. Elke dinsdag van een tot vier. Gratis in De 5 Molens. Aanmelden is wel gewenst, via T: 010 - 470 55 00 of E: vitamine-g@stoed.nl.

Ontmoetingshuis De Weerklank

Middagje Creatief, vanaf half drie tot vier uur.  Schilderen, tekenen, of nog een andere creatieve activiteit? Er is van alles mogelijk deze middag in De Weerklank. Adres: Cornelia van Zantenplein 51.

De Walvis

Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

Nederlands voor Chinezen

In wijkhuis Oost, tussen half tien en elf.

Digitaal Lokaal

In het wijkhuis Dreesplein, tussen een en twee.

Bewegen voor ouderen

In wijkhuis Oost, van half twee tot half drie.

Taalcafé

In wijkhuis Dreesplein - vrije inloop voor wie vragen heeft over taalles. Van half elf tot half twaalf.

Stedelijk Museum Schiedam

Met Spirituele Urgentie zoomt het museum in op de betekenis van spiritualiteit en daagt je uit om op een holistische reis door het museum te gaan.
Samengesteld in samenwerking met jonge curatoren. Te zien zijn werken van de meest actuele, discipline-overstijgende makers. Zij worden vergezeld van de werken van geestverwante kunstenaars uit de kunstgeschiedenis. De tentoonstelling gaat niet over verschillen, maar juist over de gemene deler: de urgentie van spiritualiteit. Zie dit artikel.

De expositie Festival der liefde toont schilderijen en tekeningen van Lotti van der Gaag (1923-1999) - vooral bekend geworden als beeldhouwster. Zij was rond 1950 nauw betrokken was bij de Cobra-beweging. Minder bekend is haar grote kleurrijke oeuvre schilderijen, dat zij na 1960 opbouwde. De tentoonstelling bevat tientallen werken, waaronder schilderijen, tekeningen en sculpturen. Veel van de werken komen uit de persoonlijke nalatenschap van Lotti van der Gaag en zijn nooit eerder aan het publiek getoond.

Een volgende tentoonstelling heet 'Verborgen in steen', met beeldhouwkunst van Piet van Stuivenberg (1901-1988). Schiedammer, vakman en harde werker, maar ook een vrije geest en een vernieuwer. Aanvankelijk maakt hij herkenbare vormen, met name menselijke figuren. Maar al gauw wordt zijn werk vrijer en abstracter. Het mysterie der spelende vlinders uit 1951 is een mooi voorbeeld van zijn compleet abstracte werk. In 1968 omschrijft Hans Paalman, toen de directeur van Stedelijk Museum Schiedam, het kijken naar de sculpturen van Van Stuivenberg als 'in de lijnen van het beeld op reis gaan'.

Ook het werk van de vier jonge kunstenaars die meedongen naar de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is te zien in het museum. Met een onheilspellende installatie, een zelfportret als Michael Jackson, een high-tech universum of een zacht landschap vol bloemen, van de hand van winnaar Salim Bayri, Minne Kersten, Bruin Parry en Agnes Waruguru. Zie dit artikel.

Jurk & Co

De kledingbank van Groenoord is vandaag open van negen tot twaalf, om kleding te brengen en te halen. In de Diepenbrockstraat 31a.

Jenevermuseum

‘Straks gaat het jenever sneeuwen’ gaat over drie eeuwen Nederlandstalige jeneverpoëzie.
De titel is gebaseerd op een gelijknamige bundel, waarin 148 jenevergedichten verzameld zijn. ‘Jenever kan de Muze wekken, maar komt ook veelvuldig zelfstandig in gedichten voor en wordt daarin bezongen, bejubeld, verguisd en beschuldigd.’ In de Melcherszaal van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam krijgen bezoekers vier thema’s gepresenteerd in dichtvorm: Romantiek, Schiedam & Nederland, Matrozen & Soldaten en Jaargetijden. Een vijfde thema – Graan -van Korrel tot Borrel – is in Museummolen De Walvisch te bewonderen.
In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

Lunch

Tussen half twaalf en een wordt 'de lunch genoten' in het ontmoetingscentrum op het Van Beethovenplein.

Seniorengym

Van tien tot elf wordt er gegymd in het ontmoetingscentrum op het Van Beethovenplein.