Agenda

Dinsdag 24 januari

24-01-2023 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op dinsdag 24 januari onder meer:

Jenevermuseum

Het beslag van 20 januari wordt vandaag voor de eerste keer gedistilleerd waardoor er ruwnat ontstaat van twaalf procent. Het alcoholhoudende beslag wordt in een grote koperen ketel (alambiek) langzaam verwarmd tot het kookpunt. Het kookpunt van alcohol ligt lager dan dat van water, dus de alcohol zal als eerste verdampen. De alcoholdamp die bij dit distillatieproces vrijkomt, slaat neer in de koelspiraal die door het koelvat loopt om vervolgens naar een van de grondvaten te lopen. Volg het hele proces van korrel tot borrel.

‘Straks gaat het jenever sneeuwen’ gaat over drie eeuwen Nederlandstalige jeneverpoëzie.
De titel is gebaseerd op een gelijknamige bundel, waarin 148 jenevergedichten verzameld zijn. ‘Jenever kan de Muze wekken, maar komt ook veelvuldig zelfstandig in gedichten voor en wordt daarin bezongen, bejubeld, verguisd en beschuldigd.’ In de Melcherszaal van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam krijgen bezoekers vier thema’s gepresenteerd in dichtvorm: Romantiek, Schiedam & Nederland, Matrozen & Soldaten en Jaargetijden. Een vijfde thema – Graan -van Korrel tot Borrel – is in Museummolen De Walvisch te bewonderen.
In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

Bibliotheek Korenbeurs

Digitaal Spreekuur, vanaf kwart voor zes.

Stedelijk Museum Schiedam

Tentoonstelling Stipendium Schiedams Water 2022. Hier zie je het werk van drie jonge talentvolle fotografen: Julia Gat, Florian Braakman en Bram Petraeus. Te zien van elf tot vijf uur.

Kunstenaar Narges Mohammadi (1993) maakt voor Stedelijk Museum Schiedam een ruimtevullende installatie met de titel Onzichtbare handen. Het museum vroeg Mohammadi een nieuw werk te maken dat met Schiedam te maken heeft. Ze koos ervoor om een kant van de stad te laten zien die vaak onzichtbaar blijft. Een zomer lang werkte ze als invalkracht in de Schiedamse thuiszorg en trad daarmee in de voetsporen van haar eigen moeder. Haar ervaringen verwerkt ze in het kunstwerk Onzichtbare handen. Een ode aan de thuiszorghulp.

Met Spirituele Urgentie zoomt het museum in op de betekenis van spiritualiteit en daagt je uit om op een holistische reis door het museum te gaan.
Samengesteld in samenwerking met jonge curatoren. Te zien zijn werken van de meest actuele, discipline-overstijgende makers. Zij worden vergezeld van de werken van geestverwante kunstenaars uit de kunstgeschiedenis. De tentoonstelling gaat niet over verschillen, maar juist over de gemene deler: de urgentie van spiritualiteit. Zie dit artikel.

Indiase dansen 

Verschillende dansstijlen uitproberen en oefenen, samen met de andere deelnemers en de professionele begeleider. Goed voor een middag vol plezier en ontspanning, belooft organisator Stoed. Elke dinsdag van een tot vier. Gratis in De 5 Molens. Aanmelden is wel gewenst, via T: 010 - 470 55 00 of E: vitamine-g@stoed.nl.

Ontmoetingshuis De Weerklank

Middagje Creatief, vanaf half drie tot vier uur.  Schilderen, tekenen, of nog een andere creatieve activiteit? Er is van alles mogelijk deze middag in De Weerklank. Adres: Cornelia van Zantenplein 51.

De Walvis

Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

Nederlands voor Chinezen

In wijkhuis Oost, tussen half tien en elf.

Digitaal Lokaal

In het wijkhuis Dreesplein, tussen een en twee.

Bewegen voor ouderen

In wijkhuis Oost, van half twee tot half drie.

Taalcafé

In wijkhuis Dreesplein - vrije inloop voor wie vragen heeft over taalles. Van half elf tot half twaalf.

Jurk & Co

De kledingbank van Groenoord is vandaag open van negen tot twaalf, om kleding te brengen en te halen. In de Diepenbrockstraat 31a.

Lunch

Tussen half twaalf en een wordt 'de lunch genoten' in het ontmoetingscentrum op het Van Beethovenplein.

Seniorengym

Van tien tot elf wordt er gegymd in het ontmoetingscentrum op het Van Beethovenplein.