Agenda

Zondag 19 maart

19-03-2023 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 19 maart onder meer:

Speeleiland 

Het Speeleiland in Nieuwland wordt heropend en is vandaag gratis te bezoeken, tussen twaalf en vier. 
Vanwege het feest staat er een super luchtkussen, wordt er geknutseld en versierd en zijn er poffertjes te eten.

NME-centrum/De Groene Raat

Om de komst van de lente te vieren, houden het NME-centrum en de Stichting Milieu Dichterbij (SMD) open huis. De overburen, voorlichtingscentrum De Groene Raat, doen ook mee. Op het programma staan tal van groene activiteiten voor alle leeftijden. Ook is er op beide locaties van alles te zien, van jonge dieren tot bloeiende bolgewassen. Bezoekers met vragen over planten, bloemen, tuininrichting en bijen kunnen terecht bij een imker en groenadviseur, die hun kennis delen. Vanaf twaalf uur tot vier uur is iedereen welkom op Harreweg 10-12 (NME-centrum / SMD) en Harreweg 19 (De Groene Raat).

Wenneker Cinema

12.30 uur: The Proof of the Pudding
15.00 uur: Wenneker Cinema

Sponsorloop

De jongerengroep van het Alevitisch Cultureel Centrum zamelt geld in voor alle getroffenen van de aardbevingen in Turkije via een sponsorloop. Ieder kan meelopen vandaag, vanaf het centrum aan de Albardastraat 67 naar het Schouwburgplein in Rotterdam. Daar aangekomen worden ballonnen losgelaten ter nagedachtenis van de mensen die zijn overleden of vermist worden.

Piet Sanderslezing 

Het Cultureel Forum Schiedam organiseert de zevende editie van de Piet Sanderslezing. Deze bijeenkomst staat in het teken van de Schiedamse kunstenaarsfamilie Wiegman en speelt zich deels af in het atelier van beeldend kunstenaar Diet Wiegman (1944). Het evenement, lezing, tentoonstelling en atelierbezoek, zal het karakter krijgen van een eerbetoon aan de familie Wiegman - met name Diet - en de rol die hij en zijn familie spelen en hebben gespeeld in het culturele leven van Schiedam. Behalve Diet komt ook zijn broer Harr aan bod. Hun vader (Doop, echte naam: Theo) en grootvader (Gerard) waren eveneens kunstenaars. De familie Wiegman kan daarom met recht een kunstenaarsfamilie worden genoemd. Ook de zoon van Diet, Mike Redman (1978), is het artistieke pad opgegaan. Hij heeft in 2008 een boek én een film over zijn vader gemaakt: ANAGRAM, en is behalve documentairemaker, ook multidisciplinair kunstenaar, musicus en deejay. Na ontvangst met koffie en thee gaat Margi Geerlinks in gesprek met de familie Wiegman. Daarna is de film van Mike te zien onder het genot van een broodje en een drankje. Ook is er de gelegenheid om een kleine expositie te bekijken met werken van Diet, Gerard, Doop, Harr en Mike (deel één). Het nabijgelegen atelier van Diet Wiegman is daarna te bezoeken evenals de ateliers van enkele andere kunstenaars, die speciaal deze middag hun deuren voor de bezoekers hebben geopend (deel twee). Deel één: Bewoners Vereniging Schiedam-Zuid, Leliestraat 10. Inloop en ontvangst met koffie/thee: half elf. Programma lezing (met lunch): vanaf elf uur, tot kwart voor één. Deel twee: Zalmstraat 27. Inloop: kwart voor één, bezoek atelier(s): vanaf één uur, tot twee uur. Afsluiting met borrel: vanaf twee uur tot half drie. Kosten: 12,50 per persoon. Aanmelden verplicht, uiterlijk 10 maart, via E: info@cultureelforumschiedam.nl.

Theater aan de Schie

Familie Flöz - Dr. Nest, vanaf drie uur.

Dialoogbijeenkomst

De dialoogbijeenkomst 'non-discriminatie' die voor vandaag gepland stond, gaat niet door. 

Art Centre Schiedam

Een expositie naar aanleiding van het tienjarige jubileum van Wereldboom de Plantage Plataan, die recht tegenover het nieuwe Art Centre Schiedam staat.

De Walvis

Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

Inloophuis De Wissel

Expositie: Marita Beukers toont haar fotocollages, vanaf twee uur tot vier uur, aan het Broersveld 123b.

Open Art Exchange

De tentoonstelling Faces bij Open Art Exchange toont portretten van geobserveerde hedendaagse Afrikaanse identiteiten. 'Een uitgesproken kans om een kijkje te nemen in de creatieve wereld van de Afrikaanse kunst.

Jenevermuseum

Naar aanleiding van de opdracht voor het etiket van de Vriendenfles heeft het Nationaal Jenevermuseum Aldo Houben de kans gegeven om een expositie in te richten. In de expositie ‘Uit Mijn Hoofd’ laat hij een selectie van zijn werk zien in de Melcherszaal. Van elf tot vijf te bezoeken.

Verder te zien: ‘Straks gaat het jenever sneeuwen’, over drie eeuwen Nederlandstalige jeneverpoëzie.
De titel is gebaseerd op een gelijknamige bundel, waarin 148 jenevergedichten verzameld zijn. ‘Jenever kan de Muze wekken, maar komt ook veelvuldig zelfstandig in gedichten voor en wordt daarin bezongen, bejubeld, verguisd en beschuldigd.’ In de Melcherszaal van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam krijgen bezoekers vier thema’s gepresenteerd in dichtvorm: Romantiek, Schiedam & Nederland, Matrozen & Soldaten en Jaargetijden. Een vijfde thema – Graan -van Korrel tot Borrel – is in Museummolen De Walvisch te bewonderen.
In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

Stedelijk Museum Schiedam

'We once were one' heet de tentoonstelling van Femmy Otten (1981), waarin ze een ferm pleidooi houdt voor kwetsbaarheid en intimiteit in een verharde en grillige tijd. ​De expositie is ingericht als totaalinstallatie, waarin nieuwe werken worden gecombineerd met bestaand werk. Otten stelt daarin voor om te bezinnen op onze oorsprong, op wat ons verbindt en samenbrengt – op wat echt belangrijk is. Immers: ooit waren we één. ​

Vier verschillende landen op het Afrikaanse continent, de uitgestrekte natuur van IJsland en Groenland en de warmte van het Italiaanse dorpje Rivello. De schilder Anton Rooskens (1906-1976) reisde tijdens zijn leven naar heel verschillende landen om inspiratie op te doen voor zijn werk. In ‘De reizen van Rooskens’ zijn schilderijen, gouaches en foto’s te zien die hij tijdens, en geïnspireerd door zijn reizen maakte.  Ze kregen de ondertitel: een Cobra-kunstenaar op zoek naar inspiratie.

Kunstenaar Narges Mohammadi (1993) maakt voor Stedelijk Museum Schiedam een ruimtevullende installatie met de titel Onzichtbare handen. Het museum vroeg Mohammadi een nieuw werk te maken dat met Schiedam te maken heeft. Ze koos ervoor om een kant van de stad te laten zien die vaak onzichtbaar blijft. Een zomer lang werkte ze als invalkracht in de Schiedamse thuiszorg en trad daarmee in de voetsporen van haar eigen moeder. Haar ervaringen verwerkt ze in het kunstwerk Onzichtbare handen. Een ode aan de thuiszorghulp.

Tentoonstelling Stipendium Schiedams Water 2022. Hier zie je het werk van drie jonge talentvolle fotografen: Julia Gat, Florian Braakman en Bram Petraeus. Te zien van elf tot vijf uur.

Met Spirituele Urgentie zoomt het museum in op de betekenis van spiritualiteit en daagt je uit om op een holistische reis door het museum te gaan.
Samengesteld in samenwerking met jonge curatoren. Te zien zijn werken van de meest actuele, discipline-overstijgende makers. Zij worden vergezeld van de werken van geestverwante kunstenaars uit de kunstgeschiedenis. De tentoonstelling gaat niet over verschillen, maar juist over de gemene deler: de urgentie van spiritualiteit. Zie dit artikel.

En natuurllijk is het Panorama Schiedam te zien, een overzicht van de Schiedamse geschiedenis.

Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date