Agenda

Zondag 2 april

02-04-2023 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 2 april onder meer:

Sunday in the City

Als vanouds in Zaal Beatrix, met Moontracks en No Escape. Vanaf vier uur.

Sporthal Margriet

DBKC-show Holland, vanaf negen uur in de ochtend. Ontmoeting van de Dutch Bully Kennel Club

Luikse Snuffelmarkt

Vanaf elf uur aan het Broersveld.

Kermis

Vanaf één uur aan de Buitenhavenweg. Tot tien uur vanavond.

Theater aan de Schie

Familiespel - Jacqueline Blom, Mark Rietman, Bas Hoeflaak en Annick Boer, vanaf drie uur.

Wenneker Cinema

In het kader van de Kindermuziekweek wordt een film vertoond vanaf drie uur in Wenneker Cinema, 'De Koninklijke Republiek’. Speciale voorstelling van de film/documentaire De Koninklijke Republiek over de slagwerkers van het Koninklijk Concertgebouworkest. Op de website van Radboud (I: www.sintradboud.nl) kan met korting een kaartje worden gekocht. Kinderen tot en met twaalf jaar zijn gratis; reserveren verplicht.

Art Centre Schiedam

Stichting KunstWerkt: Wereldboom - Finissage, vanaf half vier.

Avondmuziek Palmzondag

Projectkoor 'Musica Sacra' o.l.v. Hans Jansen verzorgt op deze Palmzondag een bijzondere Avondmuziek met als titel ‘Kerkmuziek voor Palmzondag’. Verschillende werken van onder anderen Palestrina, Eccard, Schütz, Herzogenberg, Pepping worden uitgevoerd.
Maarten Karres (bas) en Wouter Lucassen (theorbe) zullen onder meer de solocantate ‘Ich will den Kreuzstab gerne tragen’ (BWV 56) van J.S. Bach uitvoeren. Aanvang: zeven uur. Liturg is ds. Hans van der Linden. De toegang is gratis; er is na afloop wel een collecte bij de uitgang. 

De Walvis

Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

Inloophuis De Wissel

Expositie: Marita Beukers toont haar fotocollages, vanaf twee uur tot vier uur, aan het Broersveld 123b.

Open Art Exchange

De tentoonstelling Faces bij Open Art Exchange toont portretten van geobserveerde hedendaagse Afrikaanse identiteiten. 'Een uitgesproken kans om een kijkje te nemen in de creatieve wereld van de Afrikaanse kunst.

Jenevermuseum

Naar aanleiding van de opdracht voor het etiket van de Vriendenfles heeft het Nationaal Jenevermuseum Aldo Houben de kans gegeven om een expositie in te richten. In de expositie ‘Uit Mijn Hoofd’ laat hij een selectie van zijn werk zien in de Melcherszaal. Van elf tot vijf te bezoeken.

Verder te zien: ‘Straks gaat het jenever sneeuwen’, over drie eeuwen Nederlandstalige jeneverpoëzie.
De titel is gebaseerd op een gelijknamige bundel, waarin 148 jenevergedichten verzameld zijn. ‘Jenever kan de Muze wekken, maar komt ook veelvuldig zelfstandig in gedichten voor en wordt daarin bezongen, bejubeld, verguisd en beschuldigd.’ In de Melcherszaal van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam krijgen bezoekers vier thema’s gepresenteerd in dichtvorm: Romantiek, Schiedam & Nederland, Matrozen & Soldaten en Jaargetijden. Een vijfde thema – Graan -van Korrel tot Borrel – is in Museummolen De Walvisch te bewonderen.
In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

Stedelijk Museum Schiedam

'We once were one' heet de tentoonstelling van Femmy Otten (1981), waarin ze een ferm pleidooi houdt voor kwetsbaarheid en intimiteit in een verharde en grillige tijd. ​De expositie is ingericht als totaalinstallatie, waarin nieuwe werken worden gecombineerd met bestaand werk. Otten stelt daarin voor om te bezinnen op onze oorsprong, op wat ons verbindt en samenbrengt – op wat echt belangrijk is. Immers: ooit waren we één. ​

Vier verschillende landen op het Afrikaanse continent, de uitgestrekte natuur van IJsland en Groenland en de warmte van het Italiaanse dorpje Rivello. De schilder Anton Rooskens (1906-1976) reisde tijdens zijn leven naar heel verschillende landen om inspiratie op te doen voor zijn werk. In ‘De reizen van Rooskens’ zijn schilderijen, gouaches en foto’s te zien die hij tijdens, en geïnspireerd door zijn reizen maakte.  Ze kregen de ondertitel: een Cobra-kunstenaar op zoek naar inspiratie.

Kunstenaar Narges Mohammadi (1993) maakt voor Stedelijk Museum Schiedam een ruimtevullende installatie met de titel Onzichtbare handen. Het museum vroeg Mohammadi een nieuw werk te maken dat met Schiedam te maken heeft. Ze koos ervoor om een kant van de stad te laten zien die vaak onzichtbaar blijft. Een zomer lang werkte ze als invalkracht in de Schiedamse thuiszorg en trad daarmee in de voetsporen van haar eigen moeder. Haar ervaringen verwerkt ze in het kunstwerk Onzichtbare handen. Een ode aan de thuiszorghulp.

Tentoonstelling Stipendium Schiedams Water 2022. Hier zie je het werk van drie jonge talentvolle fotografen: Julia Gat, Florian Braakman en Bram Petraeus. Te zien van elf tot vijf uur.

Met Spirituele Urgentie zoomt het museum in op de betekenis van spiritualiteit en daagt je uit om op een holistische reis door het museum te gaan.
Samengesteld in samenwerking met jonge curatoren. Te zien zijn werken van de meest actuele, discipline-overstijgende makers. Zij worden vergezeld van de werken van geestverwante kunstenaars uit de kunstgeschiedenis. De tentoonstelling gaat niet over verschillen, maar juist over de gemene deler: de urgentie van spiritualiteit. Zie dit artikel.

En natuurllijk is het Panorama Schiedam te zien, een overzicht van de Schiedamse geschiedenis.