Agenda

Zondag 28 mei

28-05-2023 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 28 mei onder meer:

Art Route

Lopend of varend (met van twaalf tot vijf een watertaxi tussen Sodafabriek, Glasfabriek, Vismarkt en Koemarkt) langs de verschillende galeries en podia in de stad. 
Te zien is een live schildersessie van Elvira van Bronckhorst in de Sodafabriek - tussen half een en half vier; 

Open Art Exchange

Dit weekend opent bij Open Art Exchange de tentoonstelling Ties over groepsidentiteit, tweede in een serie over Identiteit. Met schilderijen, tekeningen en mixed media collages en installaties van Anna Nunes (Nederland/Portugal), Féraul Fosso (Kameroen) en Nancy Hoogstad (Nederland). Vanaf half vier vanmiddag is er live muziek van de Senegalese Fulani Omar Ka & Friends.

Sportpark Willem-Alexander

Nederlandse Pumptrack Series, vanaf negen uur 's ochtends.

Wenneker Cinema

13.30 uur: Singapore Stories: Not my Mother’s Baking

Jenevermuseum

Internationale distillateurs zijn present in de bar die het Jenevermuseum heeft ingericht op het ‘Kopstoot Festival’ vanaf twaalf uur tot elf uur 's avonds in de Stadshaven Brouwerij in Rotterdam. Toegangsprijs voor dit festival is 10 euro. Dit festival vindt plaats in het kader van ‘IDDF Around Town’.

Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam presenteert zich met een bijzonder programma tijdens IDDF Around Town. Uit Zambia, IJsland, Portugal en Estland komen distillateurs naar Schiedam. Het zijn:
- Scoundrels Distilling Portugal
- Iconic African Distillery Zambia
- Eimverk distillery IJsland
- Moe Distillery Estland
Vandaag tussen half twee en half zes houden zij de International Distillers Party; toegang gratis, cocktails, drankjes en een (vette) hap betaal je met muntjes.

In het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is de tentoonstelling ‘Brand bij de Branders’ te zien. Foto’s, objecten, maar ook verhalen van Schiedammers die getuige waren van de grote branden in de jeneverindustrie in Schiedam. Drie grote branden staan centraal: stoombranderij De Kraton en molen
De Palmboom in 1901, distilleerderij De Locomotief in 1985 en molen ​De Walvisch in 1996.
Behalve aan de branden is op deze expositie aandacht voor de herbouw en restauraties. Ook komen de acties aan de orde die er waren: voor hulp aan de werkloos geworden arbeiders in 1901 en voor de herbouw van De Walvisch die weer kon draaien in 1999.
De expositie is opgezet in samenwerking met de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond, in het bijzonder met de brandweer Schiedam.

Naar aanleiding van de opdracht voor het etiket van de Vriendenfles heeft het Nationaal Jenevermuseum Aldo Houben de kans gegeven om een expositie in te richten. In de expositie ‘Uit Mijn Hoofd’ laat hij een selectie van zijn werk zien in de Melcherszaal. Van elf tot vijf te bezoeken.

In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

IDDF Restaurantweek

Schiedamse restaurants bieden een menu of special aan, dat in het teken staat van gedistilleerd. Deelnemers zijn Griekse Taverna, 1714, La Bella Rosa, Oniria, De Eenling, Brasserie Stadhuis, De Lange Haven, De Provenier, Zaalig, JJ's, Café Sjiek, Van der Valk, De Markies, Post Schiedam, De Bonte Koe, Wijning, Babbels en Divine Bites.

Wilton-Fijenoord

De Stokerij: Het Vergissingsbombardement, vanaf vier uur. 

Sodafabriek 

Te zien is een live schildersessie van Elvira van Bronckhorst in de Sodafabriek - tussen half een en half vier en het luisterevenement Pelagic Ambient.

Kunst Werkt

Expositie 'Het Atelier van Sjef' met een lezing door Arne Hendriks.

Galerie Jabelle

Jacques (62) en Tristan (21) Tange exposeren, met nieuw en wat ouder werk van pa, en de archeologische vondsten van de youngster, met pijpen, kruiken en flessen. Tussen een en vijf. Ook bij het I-Punt aan de Lange Kerkstraat zijn tot eind april op de historische waag door Tristan in de aarde gevonden voorwerpen te zien.

Rondvaart

Vanaf half twaalf, vanaf half twee en vanaf drie uur. Rondvaren met de fluisterboot. 

De Walvisch

Museummolen De Walvisch is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

Stadswandeling


In het kader van IDDF is er deze week een stadswandeling met een audiotour van een uur te lopen.

Stedelijk Museum Schiedam

'Een vlucht naar Curaçao' heet de nieuwe tentoonstelling met werk van Frieda Hunziker. Op dat eiland vol inspiratie maken haar geabstraheerde figuratieve schilderijen uit de jaren kort na de oorlog plaats voor vrijer kleurrijk werk. In de tentoonstelling wordt de blik van Hunziker, een passant op het eiland, gecombineerd met het perspectief van kunstenaars met wortels op Curaçao die met hun blik naar het eiland kijken: Serana Angelista, David Bade, Carlos Blaaker, Eugenie Boon, Avantia Damberg, Tirzo Martha, Shertise Solano en Gilleam Trapenberg.

'Hend'i mundu' (Mens van de aarde) ligt in het verlengde van de tentoonstelling over Frieda Hunziker; co-curatoren Melisa Cijntje en Melany Evora voerden samen met beeldend kunstenaar Tarona namens het museum gesprekken met jongvolwassenen uit Schiedam en omgeving met wortels op het eiland. Vanuit die gesprekken is in de Stadsgalerij van het museum de parallelle tentoonstelling ontstaan, die nog zal blijven groeien; de zes deelnemers dragen ieder iets bij om hun verhaal kracht bij te zetten; van spoken word tot journalistiek onderzoek, van zelfportretten tot een kerstdiner in de zomer.

'We once were one' heet de tentoonstelling van Femmy Otten (1981), waarin ze een ferm pleidooi houdt voor kwetsbaarheid en intimiteit in een verharde en grillige tijd. ​De expositie is ingericht als totaalinstallatie, waarin nieuwe werken worden gecombineerd met bestaand werk. Otten stelt daarin voor om te bezinnen op onze oorsprong, op wat ons verbindt en samenbrengt – op wat echt belangrijk is. Immers: ooit waren we één. ​

Vier verschillende landen op het Afrikaanse continent, de uitgestrekte natuur van IJsland en Groenland en de warmte van het Italiaanse dorpje Rivello. De schilder Anton Rooskens (1906-1976) reisde tijdens zijn leven naar heel verschillende landen om inspiratie op te doen voor zijn werk. In ‘De reizen van Rooskens’ zijn schilderijen, gouaches en foto’s te zien die hij tijdens, en geïnspireerd door zijn reizen maakte. Ze kregen de ondertitel: een Cobra-kunstenaar op zoek naar inspiratie.

En natuurllijk is het Panorama Schiedam te zien, een overzicht van de Schiedamse geschiedenis.