Agenda

Woensdag 5 september

05-09-2018 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op woensdag 5 september onder meer:

Bridge

Bridgeclub Spaland begint aan een nieuw seizoen. Er wordt vanaf vandaag elke woensdag gespeeld. De avonden beginnen om half acht in de ontmoetingsruimte van Driemaasstede. Het seizoen loopt tot tot eind april volgend jaar. Bridgeclub Spaland heeft nog plek voor een aantal nieuwe leden.
Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend een keer een avond bijwonen. Aanmelden gewenst bij Sophie v.d. Berg, T: 010-4717726 of E: secretariaat.bcspaland@gmail.

Voorlezen

In natuurcentrum NME wordt vanmiddag voorgelezen uit dieren- en natuurprentenboeken. Aansluitend is er 'een creatieve natuuractiviteit'.
De middag wordt gehouden in het kader van de Week van de Alfabetisering. Ouders zijn van harte welkom om te komen luisteren en mee te doen. Van half twee tot drie.
Ook bij kinderboerderij 't Hoefblad wordt voorgelezen, van half drie tot kwart over drie.

Tai Chi

Chris de Kort houdt vanavond een tweede introductieles Tai Chi. Dat gebeurt in Tuindorp, in 't Schooltje aan de Perenlaan.
De traditionele Chinese bewegingsmethode kan leiden tot verbetering van conditie, versoepelen van spieren en gewrichten en het verkrijgen van een betere lichaamshouding. Na enige tijd zal de Tai Chi-beoefenaar ook andere voordelen kunnen ondervinden, zoals verhoogde stressbestendigheid en verbetering van de concentratie. Daardoor ook vermindering van de kans op een burnout.
De les is van acht tot negen. Kosten: twintig euro per maand.

Kinderinstuif

In het wijkcentrum aan de Boerhaavelaan is het iedere woensdagmiddag kinderinstuif, voor kinderen van vier tot twaalf. Tot half vier, kosten vijftig cent.

Molentour

En wandeling langs zes Schiedamse molens - waarvan er vier bezocht worden. Start bij De Palmboom, om een uur en om half drie een tweede vertrek. De wandeling met gids duurt ongeveer vijf kwartier.

De Wissel

Handwerkgroep Het Schaap is actief, tussen twee en vier. Dan valt ook de expositie ‘Met de geur van de zee ‘ te zien, met schilderijen geïnspireerd op de kust van Normandië, van Pia Moolhoek.

Old Stuff

In de Korenbeurs hangt deze zomer werk van Jacques Tange. Old Stuff is een overzicht van werken – pastels - van Tange uit de periode 1991-2005. De expositie laat werk zien dat jarenlang afwezig is geweest uit de collectie, meestal door langdurige verhuur.De bibliotheek is open van tien tot vijf.

Jenevermuseum

In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Nu is de tijd gekomen om iedereen ervan mee te laten genieten! Van twaalf tot vijf geopend.

Wenneker Cinema

15.00 uur: Love, Simon

Kunstfietsroute

De kunstfietsroute die voor afgelopen woensdag gepland stond en wegens de regen werd afgelast, staat vanavond op het programma. Met gids Sjef van Duin op pad langs bijzondere plekken in Schiedam-West. Aanmelden gewenst via E: post@stichtingmooiwerk.nl. Vertrek rond zeven uur, voor een tocht van twee uur. Verzamelen bij de ingang van het Julianapark.

Zomertijdmachine

Tristan Tange toont in de Korenbeurs een deel van zijn collectie archeologische voorwerpen. Hij is zestien jaar en 'heel nieuwsgierig hoe mensen vroeger in de historische binnenstad woonden'. Tange begon met het graven in de tuin van zijn ouders aan de Grote Markt. Daar vond hij allerlei gebruiksvoorwerpen, die honderden jaren oud waren. Onlangs heeft hij mogen kijken en graven onder de vloeren van een pand aan de Hoogstraat en ook daar heeft hij vele honderd jaar oude voorwerpen opgedoken. Daar zitten ook gebruiksvoorwerpen bij die tegenwoordig niet meer gebruikt worden, zoals een 'vetvanger', gebruikt om het vet op te vangen als een varken boven het vuur werd geroosterd.
Deze tentoonstelling sluit aan op het jeugdprogramma ‘Zomertijdmachine’ in de bibliotheek.

Stedelijk Museum

Het bijna surrealistische werk van Elspeth Diederix (Nairobi, 1971) hangt sinds deze week in het Stedelijk Museum Schiedam. Het ontstaat door een combinatie van duiken, tuinieren en fotografie. Diederix richt haar camera op de bloemen in haar tuin en de wereld onder water. Dat levert een spectaculair resultaat op, waarbij ze de ‘schoonheid van dingen’ laat zien. Het zijn onwerkelijke taferelen, waarvoor ze geen Photoshop of andere digitale manipulatie gebruikt. Buiten het museum laat ze heel veel bloemen bloeien. Vakantiegangers kunnen tijdens de tentoonstelling hun kamerplanten naar het museum brengen. Daar krijgen ze elke dag water en vriendelijke woorden.

Op Papier. Tentoonstelling van werken uit de museumcollectie van werken op papier. Ze toont de mogelijkheden van het werken op papier. Sommige tekeningen maken ‘het spontane gebaar van de kunstenaar’ goed zichtbaar, in expressieve lijnen en dito kleurgebruik. In andere werken vormen de meest elementaire beeldelementen – vorm, lijn en kleur – het uitgangspunt. Weer andere werken laten zien hoe kunstenaars nadenken over gebeurtenissen binnen hun leven en de samenleving.

In Hollandse Nieuwe laat het museum de aanwinsten zijn. Vorig jaar kocht het museum zes werken, waaronder een schilderij van Daan van Golden. Deze internationale kunstenaar die vorig jaar overleed, werkte decennia in Schiedam. Tot de aankopen behoren drie voormalige winnaars van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs voor jong talent: Evelyn Taocheng Wang, Femmy Otten en Zoro Feigl. Van Elspeth Diederix, nu te zien in het museum, verwierf het stedelijk twee stillevens, foto’s op de bodem van de Zeeuwse wateren.

Het museum is van elf tot vijf geopend.