Agenda

Vrijdag 17 augustus

17-08-2018 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op vrijdag 17 augustus onder meer:

Biblioscoop

Dummie de Mummie, de tombe van Achnetoet 'draait' vanmiddag in de Biblioscoop. Dummie wil het graf van zijn voorouders in Egypte bezoeken, maar is die tombe na vierduizend jaar nog wel te vinden? Aanvang: twee uur.

De Wissel

Handwerkgroep Het Schaap is actief, tussen twee en vier. Dan valt ook de expositie ‘Met de geur van de zee ‘ te zien, met schilderijen geïnspireerd op de kust van Normandië, van Pia Moolhoek.

Kidsbouwdorp

Timmeren, zagen en bouwen, op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag tot ver in augustus. Er zijn op de bouwplaats op het sportpark Willem Alexander begeleiders om de jonge bouwers bij te staan. Het bouwdorp mikt op kinderen tussen de acht en dertien jaar. Op vrijdag is het feest: dan kunnen de bouwwerken getoond worden aan de fans. Wekelijks stelt het bouwdorp een subthema vast onder het jaarthema 'beroepen'. Deze week: werken als architect. Welk droomhuis ontwerpen jullie?
Opening van tien tot drie. Toegang € 1,00 per dag.

Wenneker Cinema

20.30 uur: Lean on Pete
21.00 uur: Tulipani

Old Stuff

In de Korenbeurs hangt deze zomer werk van Jacques Tange. Old Stuff is een overzicht van werken – pastels - van Tange uit de periode 1991-2005. De expositie laat werk zien dat jarenlang afwezig is geweest uit de collectie, meestal door langdurige verhuur.De bibliotheek is open van tien tot vijf.

Jenevermuseum

Herman Jansen vertelt over zijn drie populaire dranken Bobby’s Gin, Bobby’s Jenever en Notaris Jenever - en de verhalen erachter. Aansluitend: proeven.
Aanvang: om drie uur en om vier uur vanmiddag. Toegang vanaf achttien jaar. Kosten € 9,25 p.p. (inclusief entree tot het Jenevermuseum). Wie daar toch is kan direct ook de vaste collectie bekijken.

Zomertijdmachine

Tristan Tange toont in de Korenbeurs een deel van zijn collectie archeologische voorwerpen. Hij is zestien jaar en 'heel nieuwsgierig hoe mensen vroeger in de historische binnenstad woonden'. Tange begon met het graven in de tuin van zijn ouders aan de Grote Markt. Daar vond hij allerlei gebruiksvoorwerpen, die honderden jaren oud waren. Onlangs heeft hij mogen kijken en graven onder de vloeren van een pand aan de Hoogstraat en ook daar heeft hij vele honderd jaar oude voorwerpen opgedoken. Daar zitten ook gebruiksvoorwerpen bij die tegenwoordig niet meer gebruikt worden, zoals een 'vetvanger', gebruikt om het vet op te vangen als een varken boven het vuur werd geroosterd.
Deze tentoonstelling sluit aan op het jeugdprogramma ‘Zomertijdmachine’ in de bibliotheek.

Pop-up bieb

Op sportpark Willem Alexander is een 'pop-up bieb' met boeken en strips ingericht. Ga lekker in een tentje zitten lezen, neem een paar kussens of relax met vrienden op een van de twee lounge luchtbedden met een fijn boek. Er is genoeg keus, uit spannende leesboeken, leuke weetjesboeken, mooie prentenboeken of grappige strips.
De pop-up bibliotheek vind je binnen op de hardloopbaan tegenover de grote knutseltent. Vandaag is vanaf half vijf ook de voorleesbrigade aanwezig.

Stedelijk Museum

Het bijna surrealistische werk van Elspeth Diederix (Nairobi, 1971) hangt sinds deze week in het Stedelijk Museum Schiedam. Het ontstaat door een combinatie van duiken, tuinieren en fotografie. Diederix richt haar camera op de bloemen in haar tuin en de wereld onder water. Dat levert een spectaculair resultaat op, waarbij ze de ‘schoonheid van dingen’ laat zien. Het zijn onwerkelijke taferelen, waarvoor ze geen Photoshop of andere digitale manipulatie gebruikt. Buiten het museum laat ze heel veel bloemen bloeien. Vakantiegangers kunnen tijdens de tentoonstelling hun kamerplanten naar het museum brengen. Daar krijgen ze elke dag water en vriendelijke woorden.

Edgard Tytgat wordt ook de Vlaamse Chagall genoemd. Hij vertelt kleine verhalen in verf vol fantasie, absurditeit en humor. Zijn inspiratie haalt hij uit zijn persoonlijke leven met zijn vrouw Maria als muze. Zo'n zestig jaar na de dood van Edgard Tytgat (1879 - 1957) komt het universum van deze ‘Chagall van Vlaanderen’ weer tot leven. Met frivole schilderijen en werk over de bitterzoete kant van het leven. Nog niet eerder was zijn werk op zo'n grote schaal in Nederland te zien.

Op Papier. Tentoonstelling van werken uit de museumcollectie van werken op papier. Ze toont de mogelijkheden van het werken op papier. Sommige tekeningen maken ‘het spontane gebaar van de kunstenaar’ goed zichtbaar, in expressieve lijnen en dito kleurgebruik. In andere werken vormen de meest elementaire beeldelementen – vorm, lijn en kleur – het uitgangspunt. Weer andere werken laten zien hoe kunstenaars nadenken over gebeurtenissen binnen hun leven en de samenleving.

In Hollandse Nieuwe laat het museum de aanwinsten zijn. Vorig jaar kocht het museum zes werken, waaronder een schilderij van Daan van Golden. Deze internationale kunstenaar die vorig jaar overleed, werkte decennia in Schiedam. Tot de aankopen behoren drie voormalige winnaars van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs voor jong talent: Evelyn Taocheng Wang, Femmy Otten en Zoro Feigl. Van Elspeth Diederix, nu te zien in het museum, verwierf het stedelijk twee stillevens, foto’s op de bodem van de Zeeuwse wateren.

Het museum is van elf tot vijf geopend.