Agenda

Zondag 19 augustus

19-08-2018 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 19 augustus onder meer:

Themazondag

Soos Blauwhuis houdt iedere derde zondag van de maand een themamiddag. Dit keer met een lezing door Rick Veringmeier over tandtechnieken, en eentje door Dick Gelderblom over Schiedam. Kosten: tien euro, inclusief consumpties.

De Wissel

Expositie ‘Met de geur van de zee ‘, met schilderijen geïnspireerd op de kust van Normandië, van Pia Moolhoek. Te zien tussen twee en vier uur.

Driemaasstede

Vanaf half drie treedt allround-artiest Hugo op.

Stedelijk Museum

Het bijna surrealistische werk van Elspeth Diederix (Nairobi, 1971) hangt sinds deze week in het Stedelijk Museum Schiedam. Het ontstaat door een combinatie van duiken, tuinieren en fotografie. Diederix richt haar camera op de bloemen in haar tuin en de wereld onder water. Dat levert een spectaculair resultaat op, waarbij ze de ‘schoonheid van dingen’ laat zien. Het zijn onwerkelijke taferelen, waarvoor ze geen Photoshop of andere digitale manipulatie gebruikt. Buiten het museum laat ze heel veel bloemen bloeien. Vakantiegangers kunnen tijdens de tentoonstelling hun kamerplanten naar het museum brengen. Daar krijgen ze elke dag water en vriendelijke woorden.

Edgard Tytgat wordt ook de Vlaamse Chagall genoemd. Hij vertelt kleine verhalen in verf vol fantasie, absurditeit en humor. Zijn inspiratie haalt hij uit zijn persoonlijke leven met zijn vrouw Maria als muze. Zo'n zestig jaar na de dood van Edgard Tytgat (1879 - 1957) komt het universum van deze ‘Chagall van Vlaanderen’ weer tot leven. Met frivole schilderijen en werk over de bitterzoete kant van het leven. Nog niet eerder was zijn werk op zo'n grote schaal in Nederland te zien.

Op Papier. Tentoonstelling van werken uit de museumcollectie van werken op papier. Ze toont de mogelijkheden van het werken op papier. Sommige tekeningen maken ‘het spontane gebaar van de kunstenaar’ goed zichtbaar, in expressieve lijnen en dito kleurgebruik. In andere werken vormen de meest elementaire beeldelementen – vorm, lijn en kleur – het uitgangspunt. Weer andere werken laten zien hoe kunstenaars nadenken over gebeurtenissen binnen hun leven en de samenleving.

In Hollandse Nieuwe laat het museum de aanwinsten zijn. Vorig jaar kocht het museum zes werken, waaronder een schilderij van Daan van Golden. Deze internationale kunstenaar die vorig jaar overleed, werkte decennia in Schiedam. Tot de aankopen behoren drie voormalige winnaars van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs voor jong talent: Evelyn Taocheng Wang, Femmy Otten en Zoro Feigl. Van Elspeth Diederix, nu te zien in het museum, verwierf het stedelijk twee stillevens, foto’s op de bodem van de Zeeuwse wateren.

Vandaag verzorgt Veld & Vaas een workshop: Bloemen als expressiemiddel. In deze cursus van twee uur nemen de bloemkunstenaars de deelnemers mee in hun wonderlijke bloemenwereld, waarin bloemen gebruikt worden, zoals een schilder een verf en kwast hanteert. Na afloop nemen de deelnemers hun 'bloemkunstwerk' mee naar huis; een tasje of doos meenemen is daarom handig.
De kosten zijn € 37,50 en aanmelden kan via I: https://stedelijkmuseumschiedam.globalticket.nl/nl/event/3990.
Bij deelname aan de workshop is de tentoonstelling De tuinen van Elspeth Diederix gratis te bezoeken.

Het museum is van elf tot vijf geopend.

Euroscoop

Summer Lounge: ontspannen in een strandstoel en genieten van lekkere live-muziek. Vandaag met volkszanger Jan Raats. Vanaf vier uur.

Old Stuff

In de Korenbeurs hangt deze zomer werk van Jacques Tange. Old Stuff is een overzicht van werken – pastels - van Tange uit de periode 1991-2005. De expositie laat werk zien dat jarenlang afwezig is geweest uit de collectie, meestal door langdurige verhuur. De bibliotheek is open van tien tot vijf.

Jenevermuseum

In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Nu is de tijd gekomen om iedereen ervan mee te laten genieten! Van twaalf tot vijf geopend.