Agenda

Dinsdag 21 augustus

21-08-2018 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op dinsdag 21 augustus onder meer:

Wijklunch

Lunch voor alle wijkbewoners in de pastorie van de Heilig Hartkerk. Kosten: zes euro. Opgeven bij T: 010 -4268711. Aanvang twaalf uur.

Vakantieterras - Circus

Voor kinderen van vijf tot en met twaalf jaar is er het Vakantietierras. Vandaag als thema: Oost wordt circusartiest. Aanvang: een uur, tot half vijf.

Orgelconcert

In de Grote Kerk wordt vanavond een orgelconcert gegeven door Vincent de Vries. Hij speelt werken van Charles Villiers Stanford, Michael Chr. Festing, Johann Sebastian Bach, Jan J. van den Berg en Paul Chr. van Westering. Aanvang: acht uur; kerk open half acht. Toegang: tien euro.

Pop-up bieb

Op sportpark Willem Alexander is vanaf vorige week een 'pop-up bieb' met boeken en strips ingericht. Ga lekker in een tentje zitten lezen, neem een paar kussens of relax met vrienden op een van de twee lounge luchtbedden met een fijn boek. Er is genoeg keus, uit spannende leesboeken, leuke weetjesboeken, mooie prentenboeken of grappige strips.
De pop-up bibliotheek vind je binnen op de hardloopbaan tegenover de grote knutseltent.

Kidsbouwdorp

Timmeren, zagen en bouwen, op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag tot ver in augustus. Er zijn op de bouwplaats op het sportpark Willem Alexander begeleiders om de jonge bouwers bij te staan. Het bouwdorp mikt op kinderen tussen de acht en dertien jaar. Op vrijdag is het feest: dan kunnen de bouwwerken getoond worden aan de fans. Wekelijks stelt het bouwdorp een subthema vast onder het jaarthema 'beroepen'. Wekelijks stelt het bouwdorp een subthema vast onder het jaarthema 'beroepen'. Wekelijks stelt het bouwdorp een subthema vast onder het jaarthema 'beroepen'. Deze week: bouw je eigen museum. Welke waardevolle kunstwerken hangen er in jullie museum?
Opening van tien tot drie. Toegang € 1,00 per dag.

Old Stuff

In de Korenbeurs hangt deze zomer werk van Jacques Tange. Old Stuff is een overzicht van werken – pastels - van Tange uit de periode 1991-2005. De expositie laat werk zien dat jarenlang afwezig is geweest uit de collectie, meestal door langdurige verhuur.De bibliotheek is open van tien tot vijf.

Rummikub

Elke dinsdagmiddag van een tot vier wordt er rummikub gespeeld in de Senioren Sociëteit St. Jozef in de Margriethal.

Jenevermuseum

In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Nu is de tijd gekomen om iedereen ervan mee te laten genieten! Van twaalf tot vijf geopend.

Stedelijk Museum

Het bijna surrealistische werk van Elspeth Diederix (Nairobi, 1971) hangt sinds deze week in het Stedelijk Museum Schiedam. Het ontstaat door een combinatie van duiken, tuinieren en fotografie. Diederix richt haar camera op de bloemen in haar tuin en de wereld onder water. Dat levert een spectaculair resultaat op, waarbij ze de ‘schoonheid van dingen’ laat zien. Het zijn onwerkelijke taferelen, waarvoor ze geen Photoshop of andere digitale manipulatie gebruikt. Buiten het museum laat ze heel veel bloemen bloeien. Vakantiegangers kunnen tijdens de tentoonstelling hun kamerplanten naar het museum brengen. Daar krijgen ze elke dag water en vriendelijke woorden.

Edgard Tytgat wordt ook de Vlaamse Chagall genoemd. Hij vertelt kleine verhalen in verf vol fantasie, absurditeit en humor. Zijn inspiratie haalt hij uit zijn persoonlijke leven met zijn vrouw Maria als muze. Zo'n zestig jaar na de dood van Edgard Tytgat (1879 - 1957) komt het universum van deze ‘Chagall van Vlaanderen’ weer tot leven. Met frivole schilderijen en werk over de bitterzoete kant van het leven. Nog niet eerder was zijn werk op zo'n grote schaal in Nederland te zien.

Op Papier. Tentoonstelling van werken uit de museumcollectie van werken op papier. Ze toont de mogelijkheden van het werken op papier. Sommige tekeningen maken ‘het spontane gebaar van de kunstenaar’ goed zichtbaar, in expressieve lijnen en dito kleurgebruik. In andere werken vormen de meest elementaire beeldelementen – vorm, lijn en kleur – het uitgangspunt. Weer andere werken laten zien hoe kunstenaars nadenken over gebeurtenissen binnen hun leven en de samenleving.

In Hollandse Nieuwe laat het museum de aanwinsten zijn. Vorig jaar kocht het museum zes werken, waaronder een schilderij van Daan van Golden. Deze internationale kunstenaar die vorig jaar overleed, werkte decennia in Schiedam. Tot de aankopen behoren drie voormalige winnaars van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs voor jong talent: Evelyn Taocheng Wang, Femmy Otten en Zoro Feigl. Van Elspeth Diederix, nu te zien in het museum, verwierf het stedelijk twee stillevens, foto’s op de bodem van de Zeeuwse wateren.

Het museum is van elf tot vijf geopend.