Agenda

Zondag 16 september

16-09-2018 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 16 september onder meer:

Bingo-lunch

In wijkcentrum Oost een lunch met bingo, bedoeld voor senioren. Van elf tot twee. Kosten: twee euro.

Cultuur Borrelt

Vandaag met jazztrio Einzelgänger, koor Stand Together en Yeux d'Enfant.
Dat Utrechtse gezelschap speelt bewerkingen in eigen stijl, van klezmer tot jazz. Stand Together komt uit Schiedam en brengt popsongs en musicalsongs. Einzelgänger stond op North Sea Jazz. Saxofonist Nils van Haften, trombonist Louk Boudesteijn en gitarist Anton Goudsmit spelen rockabilly, tango, ballads en jazz-improvisaties 'met een knipoog'.
Ook de kinderen worden niet vergeten, met kunstjuf Annemarie en poppentheater Aap van Poot en een luchtkussen. Van twee tot vijf.

Wenneker Cinema

13.00 uur: Insyriated
15.00 uur: The bookshop

Muzikale middag

Met Gijs van Rij, dit keer over shantykoren - als voorproefje op de Brandersfeesten. Enkele leden van shantykoos Stuurloos werken mee. Van twee tot vier in de Korenbeurs.

Kunst Werkt

Al weer de finassage van Verbindingen/vertakkingen, een interdisciplinaire expositie over verbindingen, zowel fysiek als mentaal.
Met de kunstenaars Dick Berckenkamp, Nikolaj Dielemans, Inge van Haastert, Harry Schumacher en Sasha Zuidam. Vanaf vier uur de afsluiting van de tentoonstelling in Ruimte in Beweging.

Hof in Zuid

Een middag speciaal voor 55 + met muziek en live optredens van Fred van Gerven, Sylvia Smit & Meriam Bruggink. Smartlappen, dans- & feestmuziek in de Hof in Zuid. Van twee tot vijf .

Jeugdland

In het Beatrixpark vandaag het Jeugdland Outdoorfestival. Met spelletjes, schminken, creatief dingen maken, muziek en meer. Van een tot vier.

Cookeloere

Bara is het hartige, tropische broertje van de donut. Tijdens dit kookavontuur leert Soesil de deelnemers haar versie van deze Hindoestaans-Surinaamse verwennerij. Er wordt afgesloten met een drankje en bara-proeverij. Van een tot vijf.
'Cookeloere in Nieuwland' orgt voor een kennismaking met onbekende keukens in de buurt. Deelname is gratis, aanmelden gewenst bij E: anne@cookeloere.nl.

Kattententoonstelling

In de Margriethal is vandaag de tweede dag met veel gemiauw. Tientallen bijzondere katten zijn er om zich te laten zien - en gehoord te worden. Zij zijn bij elkaar om deel te nemen aan de 237e en 238e Felikat Internationale Kampioenschapstentoonstelling. De deuren voor publiek zijn open van tien tot vijf. Toegang: vijf euro voor volwassenen, dertig procent korting voor kinderen.

Driemaasstede

Van half drie tot half vijf: pianist Rob Franken.

Grote of Sint-Janskerk

Tentoonstelling van werk van Walter van Oel. Te zien tussen twaalf en zes uur.

Jenevermuseum

In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Nu is de tijd gekomen om iedereen ervan mee te laten genieten! Van twaalf tot vijf geopend.

Theater aan de Schie

14.00 uur en 16.00 uur: Het Zandkasteel - Op de piratenboot (3+)

Old Stuff

In de Korenbeurs hangt deze zomer werk van Jacques Tange. Old Stuff is een overzicht van werken – pastels - van Tange uit de periode 1991-2005. De expositie laat werk zien dat jarenlang afwezig is geweest uit de collectie, meestal door langdurige verhuur. De bibliotheek is open van tien tot vijf.

Stedelijk Museum

Het bijna surrealistische werk van Elspeth Diederix (Nairobi, 1971) hangt sinds deze week in het Stedelijk Museum Schiedam. Het ontstaat door een combinatie van duiken, tuinieren en fotografie. Diederix richt haar camera op de bloemen in haar tuin en de wereld onder water. Dat levert een spectaculair resultaat op, waarbij ze de ‘schoonheid van dingen’ laat zien. Het zijn onwerkelijke taferelen, waarvoor ze geen Photoshop of andere digitale manipulatie gebruikt. Buiten het museum laat ze heel veel bloemen bloeien. Vakantiegangers kunnen tijdens de tentoonstelling hun kamerplanten naar het museum brengen. Daar krijgen ze elke dag water en vriendelijke woorden.

Op Papier. Tentoonstelling van werken uit de museumcollectie van werken op papier. Ze toont de mogelijkheden van het werken op papier. Sommige tekeningen maken ‘het spontane gebaar van de kunstenaar’ goed zichtbaar, in expressieve lijnen en dito kleurgebruik. In andere werken vormen de meest elementaire beeldelementen – vorm, lijn en kleur – het uitgangspunt. Weer andere werken laten zien hoe kunstenaars nadenken over gebeurtenissen binnen hun leven en de samenleving.

In Hollandse Nieuwe laat het museum de aanwinsten zijn. Vorig jaar kocht het museum zes werken, waaronder een schilderij van Daan van Golden. Deze internationale kunstenaar die vorig jaar overleed, werkte decennia in Schiedam. Tot de aankopen behoren drie voormalige winnaars van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs voor jong talent: Evelyn Taocheng Wang, Femmy Otten en Zoro Feigl. Van Elspeth Diederix, nu te zien in het museum, verwierf het stedelijk twee stillevens, foto’s op de bodem van de Zeeuwse wateren.

Het museum is van elf tot vijf geopend. Tijdens Open Expo is het museum voor ieder vrij toegankelijk.