Agenda

Donderdag 18 oktober

18-10-2018 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op donderdag 18 oktober onder meer:

Oh ja joh, hoezo dan 2

De Stokerij brengt een nieuwe voorstelling, een 'vervolg' op 'Oh ja joh, hoezo dan' dat vorig jaar in winkelcentrum Hof van Spaland met medewerking van Schiedamse amateurspelers ten tonele werd gebracht. Een stadsvoorstelling, opgebouwd uit verhalen van Schiedammers. In Oh Ha Joh Hoezo Dan 2: SoulFood gaat het over Schiedammers met een migrantenachtergrond, Schiedamse statushouders en geboren Schiedammers. De verhalen van tien spelers, die vertellen over de cultuurclash maar bovenal gaan de verhalen over ‘thuis’.
De voorstelling is een lappendeken van verhalen, in verschillende talen, getolkt en vertolkt door De Stokerij Schiedam, nieuwe en oude Schiedammers en waar nodig een tolk.
Vanaf acht uur in de voormalige Gravin Aleidaschool aan de Oostsingel.  Toegang 7,50 euro.

De Wissel

Van twee tot vier is De Wissel geopend voor een geprek of om de collages van Ilona Bruins te zien.

Computer helpdesk

Van een tot drie in de Kansenfabriek, bij docent Roland; ook voor wie een cv wil schrijven, of zich wil oriënteren op het internet.

Fotofestival Schiedam

Boekpresentatie Objectief Nederland

In 1974 legde Reinjan Mulder een raster over de kaart van Nederland en trok eropuit om op de 52 kruispunten te gaan fotograferen. Doel was de objectieve werkelijkheid van Nederland vast te leggen, ongekleurd door tradities, bereikbaarheid en schoonheidsidealen. In 2017 voltooide Cleo Wächter, het herfotograferen van dit project met ongeëvenaarde precisie, maar niet zonder eigen artistieke inbreng. Deze twee fotoseries, met bijbehorende teksten zijn gebundeld in een historisch document dat de vele veranderingen van het Nederlandse landschap in de afgelopen halve eeuw op een vernieuwende manier in kaart brengt en tegelijk fotografie als kunstvorm en bron van wetenschap bevraagd. Vandaag wordt het boek Objectief Nederland gepresenteerd, tegelijk met de tentoonstelling in de Grote- of Sint Janskerk.
Vanaf zes uur in de Grote of Sint-Janskerk

Opening fotofestival

De zesde editie van Fotofestival Schiedam wordt geopend op feestelijke wijze. Dat gebeurt vanaf kwart over zeven in de Grote of Sint-Janskerk. Gastheer Vincent Cardinaal lost om kwart voor acht het startsein voor festival met als thema 'Re: Search' en laat deelnemend beeldmaker Bram van den Broek (Nederlands Kanker Instituut / winnaar Nikon Small World 2017) en de Spaanse fotografe Monica Alcazar Duarte aan het woord over hun werk. Het officiële startsein wordt tot slot gegeven door wethouder Cultuur Catelijne de Groot.

Business Club Schiedam

De ondernemers van de BCS zijn vandaag te gast bij Peugeot Blauwendaal aan de Fokkerstraat. Vanaf vijf uur.

Wijkochtend

In het wijkcentrum in de Boerhaavelaan staan de deuren vanochtend open vanaf half tien tot half twaalf, voor ieder die zijn verhaal kwijt wil of vragen heeft. Over inzet in de buurt, vrijwlligerswerk, problemen.

Bewegen voor 50+-vrouwen

Een uur gezellig sorten op een niveau dat ieder past. Met een klein groepje in een uur alle spiergroepen af, met eenvoudige oefeningen en simpele materialen. Om te werken aan stevige spieren en een goede conditie.
Vandaag van negen tot tien, in wijkcentrum Dreesplein.

Energiecafé

Voor ieder met vragen of ideeën over energie - en de woning - is er vanavond het Energiecafé. Op Hoogstraat 155a.

Suppen

WhaSUP organiseert een Sup-tour door Schiedam. Sup staat voor Stand Up Paddle. Met suppen sta je op een grote surfplank en met een lange peddel in de hand kom je overal.
De tour start bij molen De Palmboom. Via de Noordvest gaat het naar Schiedamse hoogtepuntjes als het Zakkendragershuisje, de Oude Slui, de Korenbeurs, de Havenkerk en verder naar Nolet aan de Buitenhaven. Via de Nieuwe en de Korte Haven is het terug naar De Palmboom.
Start: half acht. Kosten: 25 euro.

Jenevermuseum

In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Nu is de tijd gekomen om iedereen ervan mee te laten genieten! Van twaalf tot vijf geopend.

Stedelijk Museum

Wat betekent familie? Om die vraag draait het bij de tentoonstelling Familie. Zo’n twintig (internationale) hedendaagse kunstenaars maken werk over geboorte, opgroeien, huwelijk en afscheid. Schiedammers laten hun gedekte familietafel zien en er zijn verschillende activiteiten rond familierituelen als Sinterklaas en Kerst. Van video tot sculptuur, van performance tot heuse kapsalon om je haar te knippen, en alles wat je weten wilt over familie.

Grote overzichtstentoonstelling van het kleurrijke werk van waarmee Corneille (1922 - 2010). Te zien samen met zijn inspiratiebronnen. Op die manier neemt de presentatie je mee in zijn wereld, het universum van deze belangrijke naoorlogse kunstenaar.

Sinds 2009 stuurt Gijs Assmann zijn geliefde elke dag dat ze niet samen zijn per post een kaart of collage: een geknipte en geplakte afbeelding op A4-formaat die hij op de achterzijde beschrijft. Daarmee vertelt hij haar steeds opnieuw dat hij van haar houdt en waarom. Al die ruim duizend liefdesbetuigingen laat hij van 13 oktober tot en met 3 februari 2019 in chronologische volgorde zien in het Stedelijk Museum Schiedam. 'voor H.' is een intiem en tegelijkertijd megalomaan project. Het heeft te maken met de tijd waarin veel mensen hun dagelijks leven delen via de sociale media.

Paco Dalmau sluit zijn White Wall Project, waarvoor hij de Waterweg Cultuurprijs 2017 won, af in het Stedelijk Museum Schiedam. Deze zomer beschilderden meer dan duizend mensen uit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam een achthonderd meter lang doek in het Schiedamse Beatrixpark. Paco koos voor deze tentoonstelling de mooiste delen daaruit. De tentoonstelling is gratis toegankelijk, los dus van de andere tentoonstellingen.

Op de zolderverdieping van het historische pand is de collectie CoBrA van het museum te vinden. Deze semi-permanente tentoonstelling 'Appelzolder: CoBrA-topstukken' bevat het Oerbeest van Karel Appel uit 1951 en werken van Eugène Brands, Constant en Corneille. Ook hangen er aanwinsten van Jan Nieuwenhuijs van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Die zijn sinds 2013 in langdurig bruikleen.

Het museum is van elf tot vijf geopend.