Agenda

Zondag 21 oktober

21-10-2018 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 21 oktober onder meer:

't Huis te Poort

Kunst & cultuur over de grens: Irak
Met onder anderen Baban Kirkuki, auteur en Jamil Al-Asadi. Vanaf vijf uur.

Groot Gruwelijk Geweldig

De Stokerij en de Bibliotheek Schiedam presenteren een bijzondere vertelvoorstellingenreeks over klassiekers onder de kinderboeken - maar steeds van Roald Dahl. Vandaag: Sjakie en de Chocoladefabriek. Bedoeld voor kinderen vanaf acht jaar. Vanaf twee uur in de Korenbeurs. Toegang 7,50 euro (2,50 voor bibliotheekleden).

De Wissel

Van twee tot vier is De Wissel geopend voor een geprek of om de collages van Ilona Bruins te zien.

Spellenfabriek

De Spellenfabriek doet mee aan de Pokemon Go Communitydag.

Dorpswandeling

Door Kethel gaat een wandeling, georganiseerd door de Historische Vereniging Schiedam.  Vertrek om twee uur vanaf Schiedamseweg 26.

Oh ja joh, hoezo dan 2

De Stokerij brengt een nieuwe voorstelling, een 'vervolg' op 'Oh ja joh, hoezo dan' dat vorig jaar in winkelcentrum Hof van Spaland met medewerking van Schiedamse amateurspelers ten tonele werd gebracht. Een stadsvoorstelling, opgebouwd uit verhalen van Schiedammers. In Oh Ha Joh Hoezo Dan 2: SoulFood gaat het over Schiedammers met een migrantenachtergrond, Schiedamse statushouders en geboren Schiedammers. De verhalen van tien spelers, die vertellen over de cultuurclash maar bovenal gaan de verhalen over ‘thuis’.
De voorstelling is een lappendeken van verhalen, in verschillende talen, getolkt en vertolkt door De Stokerij Schiedam, nieuwe en oude Schiedammers en waar nodig een tolk.
Vanaf drie uur in de voormalige Gravin Aleidaschool aan de Oostsingel. Toegang 7,50 euro.

Fotofestival

Kunst Werkt heeft de deuren van de Ruimte in Beweging opengezet voor het Foto Festival Schiedam. Met de fotografen Lilia Luganskaya, George Selley en Lana Mesić. Thema: 'Re:Search', over de het bevragen van verschillende werelden, met 'verwondering en obsessieve experimenteerdrift. Van elf tot vijf.
 

‘series, series’

Christiaan Kuitwaard en Philip Akkerman ontmoeten elkaar in De Ketelfactory. Zij ontdekken de zeggingskracht van schilderijen, die een serie vormen. Dat kunnen vijf schilderijen zijn, maar ook vierduizend. Kuitwaard werkt sinds 2010 aan de reeks White Box Paintings en Akkerman concentreert zich vanaf 1981 volledig op het zelfportret. Van een tot vijf.

Illustere School

In de Maand van de Geschiedenis, die als thema Opstand heeft, vertelt Frans Meijer over de tijd dat de Patriotten vochten tegen de Orangisten. Tegen het einde van de 18e eeuw werd Schiedam bestuurd door een regentenoligarchie. De burgerij – waaronder Pieter Brillenburg en Cornelis Nolet – kwamen hiertegen in opstand en eisten op hoge toon invloed op het bestuur, vrijheid van meningsuiting en meer tolerantie. In hun strijd kozen deze Schiedammers niet zelden de kant van het machtige Amsterdam. Ze werden daarmee mede verantwoordelijk voor de dreigende burgeroorlog in de Republiek. De revolutie scheen aanvankelijk te mislukken, maar nam uiteindelijk toch een verrassende wending…..
In Jeneverie 't Spul, vanaf drie uur.

Tweetaligheid

De 'Poolse Dag van Tweetaligheid' wordt vandaag gehouden in wijkcentrum Oost. Op de dag is het mogelijk om de Poolse cultuur beter te leren kennen en de voordelen van tweetalige opvoeding te benadrukken en ervaren. Over de hele dag is er voor jong en oud wat te doen: workshops, presentaties, lezingen, lezen met de schrijvers in het Pools en/of Nederlands. Er worden ook films vertoond. Verschillende Poolse organisaties, zoals het Forum Poolse Scholen, de School Schiedam-Pools/Nederlands, en het Centrum Quo Vadis presenteren zich aan het publiek.
Het gehele programma is te vinden op de website van het forum, I: www.fpsn.nl. Van half twaalf tot vijf uur.

Wenneker Cinema

13.00 uur: Janneman Robinson
15.00 uur: The Man Who Killed Don Quixote

Jenevermuseum

In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Nu is de tijd gekomen om iedereen ervan mee te laten genieten! Van twaalf tot vijf geopend.

Stedelijk Museum Schiedam

Wat betekent familie? Om die vraag draait het bij de tentoonstelling Familie. Zo’n twintig (internationale) hedendaagse kunstenaars maken werk over geboorte, opgroeien, huwelijk en afscheid. Schiedammers laten hun gedekte familietafel zien en er zijn verschillende activiteiten rond familierituelen als Sinterklaas en Kerst. Van video tot sculptuur, van performance tot heuse kapsalon om je haar te knippen, en alles wat je weten wilt over familie.

Grote overzichtstentoonstelling van het kleurrijke werk van waarmee Corneille (1922 - 2010). Te zien samen met zijn inspiratiebronnen. Op die manier neemt de presentatie je mee in zijn wereld, het universum van deze belangrijke naoorlogse kunstenaar.

Sinds 2009 stuurt Gijs Assmann zijn geliefde elke dag dat ze niet samen zijn per post een kaart of collage: een geknipte en geplakte afbeelding op A4-formaat die hij op de achterzijde beschrijft. Daarmee vertelt hij haar steeds opnieuw dat hij van haar houdt en waarom. Al die ruim duizend liefdesbetuigingen laat hij van 13 oktober tot en met 3 februari 2019 in chronologische volgorde zien in het Stedelijk Museum Schiedam. 'voor H.' is een intiem en tegelijkertijd megalomaan project. Het heeft te maken met de tijd waarin veel mensen hun dagelijks leven delen via de sociale media.

Paco Dalmau sluit zijn White Wall Project, waarvoor hij de Waterweg Cultuurprijs 2017 won, af in het Stedelijk Museum Schiedam. Deze zomer beschilderden meer dan duizend mensen uit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam een achthonderd meter lang doek in het Schiedamse Beatrixpark. Paco koos voor deze tentoonstelling de mooiste delen daaruit. De tentoonstelling is gratis toegankelijk, los dus van de andere tentoonstellingen.

Op de zolderverdieping van het historische pand is de collectie CoBrA van het museum te vinden. Deze semi-permanente tentoonstelling 'Appelzolder: CoBrA-topstukken' bevat het Oerbeest van Karel Appel uit 1951 en werken van Eugène Brands, Constant en Corneille. Ook hangen er aanwinsten van Jan Nieuwenhuijs van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Die zijn sinds 2013 in langdurig bruikleen.

Het museum is van elf tot vijf geopend.