Agenda

Donderdag 25 oktober

25-10-2018 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op donderdag 25 oktober onder meer:

Oh ja joh, hoezo dan 2

De Stokerij brengt een nieuwe voorstelling, een 'vervolg' op 'Oh ja joh, hoezo dan' dat vorig jaar in winkelcentrum Hof van Spaland met medewerking van Schiedamse amateurspelers ten tonele werd gebracht. Een stadsvoorstelling, opgebouwd uit verhalen van Schiedammers. In Oh Ha Joh Hoezo Dan 2: SoulFood gaat het over Schiedammers met een migrantenachtergrond, Schiedamse statushouders en geboren Schiedammers. De verhalen van tien spelers, die vertellen over de cultuurclash maar bovenal gaan de verhalen over ‘thuis’.
De voorstelling is een lappendeken van verhalen, in verschillende talen, getolkt en vertolkt door De Stokerij Schiedam, nieuwe en oude Schiedammers en waar nodig een tolk.
Vanaf acht uur in de voormalige Gravin Aleidaschool aan de Oostsingel. Toegang 7,50 euro.

Fotofestival

Kunst Werkt heeft de deuren van de Ruimte in Beweging opengezet voor het Foto Festival Schiedam. Met de fotografen Lilia Luganskaya, George Selley en Lana Mesić. Thema: 'Re:Search', over de het bevragen van verschillende werelden, met 'verwondering en obsessieve experimenteerdrift. Van elf tot vijf.

In Wenneker Cinema is de film Instant Dreams te zien. Een Nederlandse film onder regie van Willem Baptist.
Wanneer Polaroid in 2008 het einde van de instant film aankondigt, wordt de laatste nog werkende fabriek door een aantal liefhebbers opgekocht. Eén van hen is de gepensioneerde chemicus Stephen Herchen, die eerder samenwerkte met de uitvinder van Polaroid en probeert het geheim van de verloren chemische formule te ontrafelen. Anderen zijn de Duitse kunstenares Stefanie Schneider, New York Magazine-redacteur Christopher Bonanos, en een Japans meisje in Tokio dat opnieuw de magie van Polaroid ontdekt. Ieder probeert op zijn of haar manier de instant dream in leven te houden. En langzaam beginnen ook wij zelf de magie van Polaroid foto’s te voelen.
Gratis toegang in de kleine zaal, aanvang half negen.

The Ultimate Dream

Joop Polder toont zijn werk bij Art Gallery Voûte. van twaalf tot zes aan de Grote Markt.

Wijkochtend

In het wijkcentrum in de Boerhaavelaan staan de deuren vanochtend open vanaf half tien tot half twaalf, voor ieder die zijn verhaal kwijt wil of vragen heeft. Over inzet in de buurt, vrijwlligerswerk, problemen.

Wenneker Cinema

15.00 uur: De Kleine Heks ( Duitsland / Zwitserland, 2018, 104 min., NL gesproken)
21.00 uur: On Chesil Beach (Verenigd Koninkrijk, 2018, 110 min.)

Lego

Lego- en Duplo-bouwdag voor kinderen tot dertien jaar, georganiseerd door speel-o-theek Ikkie. Die wordt gehouden bij De Boshoek. Van tien tot half drie. Kosten: twee euro. voor leden een euro.

Digitaal spreekuur

Voor ieder die vragen heeft over mobieltje, laptop, tablet of e-reader. Van een tot vier in de Korenbeurs.

De Wissel

Van twee tot vier is De Wissel geopend voor een geprek of om de collages van Ilona Bruins te zien.

Computer helpdesk

Van een tot drie in de Kansenfabriek, bij docent Roland; ook voor wie een cv wil schrijven, of zich wil oriënteren op het internet.

Bewegen voor 50+-vrouwen

Een uur gezellig sorten op een niveau dat ieder past. Met een klein groepje in een uur alle spiergroepen af, met eenvoudige oefeningen en simpele materialen. Om te werken aan stevige spieren en een goede conditie.
Vandaag van negen tot tien, in wijkcentrum Dreesplein.

Energiecafé

Voor ieder met vragen of ideeën over energie - en de woning - is er vanavond het Energiecafé. Op Hoogstraat 155a.

Crazy Springparadijs

De Margriethal is omgebouwd tot een 'Crazy Springparadijs', met luchtkastelen, stormbanen en klimmuren voor de grotere kinderen maar ook een creatieve knutselhoek en een speciale peuterhoek voor de kleinere kinderen. Goed voor een paar uur plezier en inspanning voor kinderen in de basisschoolleeftijd..
Openingstijden: van tien tot vijf uur. Entree: € 5,- per kind en de ouders mogen gratis naar binnen.

Jenevermuseum

In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Nu is de tijd gekomen om iedereen ervan mee te laten genieten! Van twaalf tot vijf geopend.

Stedelijk Museum

Wat betekent familie? Om die vraag draait het bij de tentoonstelling Familie. Zo’n twintig (internationale) hedendaagse kunstenaars maken werk over geboorte, opgroeien, huwelijk en afscheid. Schiedammers laten hun gedekte familietafel zien en er zijn verschillende activiteiten rond familierituelen als Sinterklaas en Kerst. Van video tot sculptuur, van performance tot heuse kapsalon om je haar te knippen, en alles wat je weten wilt over familie.

Grote overzichtstentoonstelling van het kleurrijke werk van waarmee Corneille (1922 - 2010). Te zien samen met zijn inspiratiebronnen. Op die manier neemt de presentatie je mee in zijn wereld, het universum van deze belangrijke naoorlogse kunstenaar.

Sinds 2009 stuurt Gijs Assmann zijn geliefde elke dag dat ze niet samen zijn per post een kaart of collage: een geknipte en geplakte afbeelding op A4-formaat die hij op de achterzijde beschrijft. Daarmee vertelt hij haar steeds opnieuw dat hij van haar houdt en waarom. Al die ruim duizend liefdesbetuigingen laat hij van 13 oktober tot en met 3 februari 2019 in chronologische volgorde zien in het Stedelijk Museum Schiedam. 'voor H.' is een intiem en tegelijkertijd megalomaan project. Het heeft te maken met de tijd waarin veel mensen hun dagelijks leven delen via de sociale media.

Paco Dalmau sluit zijn White Wall Project, waarvoor hij de Waterweg Cultuurprijs 2017 won, af in het Stedelijk Museum Schiedam. Deze zomer beschilderden meer dan duizend mensen uit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam een achthonderd meter lang doek in het Schiedamse Beatrixpark. Paco koos voor deze tentoonstelling de mooiste delen daaruit. De tentoonstelling is gratis toegankelijk, los dus van de andere tentoonstellingen.

Op de zolderverdieping van het historische pand is de collectie CoBrA van het museum te vinden. Deze semi-permanente tentoonstelling 'Appelzolder: CoBrA-topstukken' bevat het Oerbeest van Karel Appel uit 1951 en werken van Eugène Brands, Constant en Corneille. Ook hangen er aanwinsten van Jan Nieuwenhuijs van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Die zijn sinds 2013 in langdurig bruikleen.

Het museum is van elf tot vijf geopend.