Agenda

Zondag 9 december

09-12-2018 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 9 december onder meer:

Diner Pensant

Nadenken over vrijheid. "Want vrijheid is anno 2018 minder vanzelfsprekend dan het lijkt", aldus de organisatoren, de vereniging Vrijzinnigen Schiedam. "Ik bepaal zelf hoe ik mijn leven inricht", wordt volgens hen vaak gezegd. "Hoe komt het dat deze woorden steeds minder vanzelfsprekend klinken? Vrijheid staat onder druk."
Dat vraagt om een avond waarop kan worden gedacht, en gegeten. 'Een culturele en culinaire avond', in de Westvestkerk, met lezingen, en goede gesprekken, Ook is er muziek.
"We praten met elkaar over de betekenis van vrijheid en de nieuwe betekenissen van vrijzinnigheid en humanisme." Gastsprekers komen uit de wereld van filosofie en levensbeschouwing, onder wie Lisette Thooft ('rebalancer' en journaliste voor tijdschriften als De Verwondering en Happinez), Enis Odaci (voorzitter Humanislam) en Laurens ten Kate (bijzonder hoogleraar vrijzinnige religiositeit en humanisme, Universiteit voor Humanistiek Utrecht). "Uiteraard gaan ook zij met de tafelgasten in gesprek", aldus de organisatie.
Het Diner Pensant stond eerder voor september op de rol maar werd afgelast toen spreker Manuela Kalsky haar voet bleek te hebben gebroken.
Het programma wordt opgeluisterd met een muzikaal optreden van Richard van der Keur, begeleid op piano door Hjalmar Rosing. Het Diner Pensant duurt van vijf tot negen, entree € 35,-, inclusief driegangendiner. Mensen die willen meedinerendenken kunnen zich melden via I: www.ticketkantoor.nl/shop/vrijzinnigen.

Wenneker Cinema

13.00 uur: Wad
15.30 uur: Tampopo (Japan, 1985, 114 min.)
De film gaat over Tampopo die een eetcafé uitbaat. Ze wil de lekkerste Ramen (noedelsoep) maken. Het Schiedamse Ramen-restaurant Yokohama serveert na afloop van de film in het Wennekerpand echte ramen. Voor vijftien euro in totaal eten de filmkijkers ook Ramen. Reserveren is noodzakelijk, via T: 010-4733000. Het eten wordt om zes uur geserveerd.

Kunst Werkt

Gisteren de feestelijke opening van de Kunstkerst in Ruimte in Beweging. Van een tot vijf. Met werk van Marita Beukers, Gerrit Bruins, Esther van der Eerden, Kaije Feenstra, Sjef Henderickx, Willem van Hest, Aldo Hoeben, Inge Hoefnagel, Frans Huisman, Ahrend van Ipenburg, Yvon Koopman, Irma Rengur, Aad van Rijnsbergen, SAGE, Harry Schumacher, Annemarie van Ulden, Rob van der Ven, Karin de Visser, Jan Wagner, Tineke Weber en Andie Wieringa.

Apollotoneel

Het Schiedamse toneelgeschap Apollo brengt 'It's a wonderful life', naar de wereldberoemde film uit 1946 van Frank Capra, met James Stewart in de hoofdrol.
Speciaal voor het vijfitgjarige Apollo toneel heeft regisseur Arie de Mol een toneelbewerking geschreven.
George Bailey wil graag de wereld rondreizen maar hij komt zijn geboorteplaats niet uit. De keuzes die hij in zijn leven maakt helpen anderen, maar zijn eigen dromen vervliegen. Op kerstavond is hij ten einde raad. George staat op de brug en wil zelfmoord plegen. Gelukkig komt dan zijn beschermengel Claire in actie! Zij laat George zien hoe het leven zou zijn gegaan zonder hem.
Vanaf kwart over twee in Ruimte in beweging. Toegang: 12,50 euro.

Hof in Zuid

14.30 uur: Mag ik deze dans van u?
Foxtrot of Engelse wals, polka of polonaise, het kan vanmiddag in het ontmoetingscentrum in de De Gorzen. Deelname: 3,5 euro.

Lunchlezen

Jaap Robben, auteur van Birk en Zomergast, is te gast bij Post Scriptum voor een sessie Lunchlezen. Vanaf twaalf uur, toegang € 8,50 inclusief een lichte lunch.

Jenevermuseum

In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Nu is de tijd gekomen om iedereen ervan mee te laten genieten! Van twaalf tot vijf geopend.

Drie glaasjes

Jeneverproefkring De Drie Glaasjes verwerkt tussen vier en zes drie jenevers die nog niet eerder zijn geproefd.

Stedelijk Museum

Wat betekent familie? Om die vraag draait het bij de tentoonstelling Familie. Zo’n twintig (internationale) hedendaagse kunstenaars maken werk over geboorte, opgroeien, huwelijk en afscheid. Schiedammers laten hun gedekte familietafel zien en er zijn verschillende activiteiten rond familierituelen als Sinterklaas en Kerst. Van video tot sculptuur, van performance tot heuse kapsalon om je haar te knippen, en alles wat je weten wilt over familie. Van twaalf tot vier wordt er geknipt.

Knutselaars, bakkers, kunstenaars opgelet. Vandaag kan er in het museum Sinterklaas worden gevierd met het Sint Dobbelspel. Met zelfgemaakte cadeautjes kan het spel beginnen. Vanaf drie uur. "Dit spel is een must voor Sinterklaas-liefhebbers, dobbelspel-fans en mensen die graag hun zelfgemaakte cadeaus met anderen willen delen."

Grote overzichtstentoonstelling van het kleurrijke werk van waarmee Corneille (1922 - 2010). Te zien samen met zijn inspiratiebronnen. Op die manier neemt de presentatie je mee in zijn wereld, het universum van deze belangrijke naoorlogse kunstenaar.

Sinds 2009 stuurt Gijs Assmann zijn geliefde elke dag dat ze niet samen zijn per post een kaart of collage: een geknipte en geplakte afbeelding op A4-formaat die hij op de achterzijde beschrijft. Daarmee vertelt hij haar steeds opnieuw dat hij van haar houdt en waarom. Al die ruim duizend liefdesbetuigingen laat hij van 13 oktober tot en met 3 februari 2019 in chronologische volgorde zien in het Stedelijk Museum Schiedam. 'voor H.' is een intiem en tegelijkertijd megalomaan project. Het heeft te maken met de tijd waarin veel mensen hun dagelijks leven delen via de sociale media.

Het museum is van elf tot vijf geopend.

Bedrijven Alle bedrijven »Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date