Agenda

Zaterdag 19 januari

19-01-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 19 januari onder meer:

Puzzel

De Historische Vereniging Schiedam verwerkte de plattegrond uit de zestiende eeuw in een puzzel van duizend stukjes. "De puzzelaar loopt als het ware, aan de hand van De Gheyn, door het Schiedam van 1598. Een bijzondere ervaring en een enorme uitdaging."
Burgemeester Cor Lamers neemt vandaag de eerste puzzel in ontvangst. Om half twaalf in het pand van de vereniging op de Hoogstraat. 

Kerkbalans

De Schiedamse kerken luiden vandaag de klokken, ten teken van de start van de Aktie Kerkbalans. Vanaf twaalf uur zijn de Schiedammers uitgenodigd voor een korte dienst in de Grote of Sint-Janskerk. Nadien, om een uur, worden de klokken geluid.

The Cup

Dit weekend is er het internationale softbal toernooi, The Cup, in de Margriethal en de Groenoordhal. Zestien teams uit verschillende landen spelen in totaal 48 indoorwedstrijden.
Vandaag wordt er tussen negen en zus gesoftbald.

X4Kidz

CJV organiseert vanavond in het programma X4Kidz een 'Fout Feest'. Disco voor kinderen uit groep 5 tot en met 8 van de lagere school. Vanaf half acht tot tien uur in het pand van CJV aan de Lange Haven. Kosten: 1 euro.
Voor kinderen uit groep 1 tot en met 4 is het 'foute feest' vanaf half drie, tot half vijf.

Poolse avond

In wijkcentrum Oost vanavond een Poolse culturele avond, toegankelijk voor iedereen. Er is live muziek, er zijn Poolse hapjes; de avond biedt gelegenheid om kennis te maken met de Poolse en Nederlandse cultuur. Poolse sprekers delen hun ervaringen over hun kennismaking met de Nederlandse cultuur. De avond begint om acht uur. Meer info bij Jan Veenstra, E: veenj@icloud.com.

Kunst Werkt

Het is de traditie van stichting Kunst Werkt om het nieuwe expositiejaar te starten met werk van nieuwe deelnemers. Dit jaar zijn dat er negen: Gerrit Bruins, Ilona Bruins, Esther van der Eerden, Kaije Feenstra, Frans Huisman, Diederik Klomberg, Frances Raboen, Irma Rengur en Andie Wieringa.
Te zien van een tot vijf vanmiddag.

Leeskring

Hans Overheul, Neerlandicus en voormalig leraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam, bespreekt iedere derde zaterdag van de maand een 'klassiek' boek uit de Nederlandse literatuur.
Vandaag, tijdens de eerste ontmoeting, staan Titaantjes en De Uitvreter van Nescio centraal. De eerste helft van de leeskring (ongeveer drie kwartier) vertelt Overheul over het boek en de schrijver. Na de pauze is er gelegenheid tot een gesprek en het stellen van vragen. "Het is plezierig als je het boek van te voren hebt gelezen, maar niet noodzakelijk", stelt Overheul. Uitgenodigd is ieder die 'van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen', zo stelt hij.
Vanaf twee uur in de Korenbeurs

Nieuwjaarsconcert

Harpe Davids verzorgt een concert in de Dorpskerk. Tussen drie en vijf in de Dorpskerk.

Wennekerpand

20.15 uur: The bootleg Doors

Repaircafé

Van half tien tot twaalf is het Repaircafé op in De 5 Molens.

Jenevermuseum

In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Nu is de tijd gekomen om iedereen ervan mee te laten genieten! Van twaalf tot vijf geopend.

Wenneker Cinema

20.00 uur: The old man and the gun

Driemaasstede

Vanaf half drie treedt John Schwaab op in Driemaasstede.

Stedelijk Museum

Wat betekent familie? Om die vraag draait het bij de tentoonstelling Familie. Zo’n twintig (internationale) hedendaagse kunstenaars maken werk over geboorte, opgroeien, huwelijk en afscheid. Schiedammers laten hun gedekte familietafel zien en er zijn verschillende activiteiten rond familierituelen als Sinterklaas en Kerst. Van video tot sculptuur, van performance tot heuse kapsalon om je haar te knippen, en alles wat je weten wilt over familie. Van twaalf tot vier wordt er geknipt.

Grote overzichtstentoonstelling van het kleurrijke werk van waarmee Corneille (1922 - 2010). Te zien samen met zijn inspiratiebronnen. Op die manier neemt de presentatie je mee in zijn wereld, het universum van deze belangrijke naoorlogse kunstenaar.
Vandaag de lezing Corneille meets Schiedam - over stoomschepen en vogels. Vanaf drie uur vertellen Hans van der Sluijs en Hanneke de Man over stoomschepen en vogels, en die hebben beide met het werk van Corneille te maken. Gratis bij te wonen voor wie toegang heeft tot het museum.

Sinds 2009 stuurt Gijs Assmann zijn geliefde elke dag dat ze niet samen zijn per post een kaart of collage: een geknipte en geplakte afbeelding op A4-formaat die hij op de achterzijde beschrijft. Daarmee vertelt hij haar steeds opnieuw dat hij van haar houdt en waarom. Al die ruim duizend liefdesbetuigingen laat hij van 13 oktober tot en met 3 februari 2019 in chronologische volgorde zien in het Stedelijk Museum Schiedam. 'voor H.' is een intiem en tegelijkertijd megalomaan project. Het heeft te maken met de tijd waarin veel mensen hun dagelijks leven delen via de sociale media.

Veel mensen raakten ontroerd door de manier waarop Hugo Borst schreef hoe ‘meneer Alzheimer’ in het hoofd van zijn moeder kwam te zitten. Margi Geerlinks maakte lange tijd foto's van Joke Borst. Haar werk gaat over hoe mensen zijn of kunnen zijn. Bij dat laatste manipuleert ze haar foto’s. Bij Ma is dat niet het geval. Joke Borst, die in augustus 2018 overleed, komt in beeld zoals ze was. Geerlinks verzorgt vanmiddag vanaf twee uur een rondleiding over de tentoonstelling.

Het museum is van elf tot vijf geopend.

Bedrijven Alle bedrijven »Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date