Agenda

Zondag 17 februari

17-02-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 17 februari onder meer:

Muziek met een Verhaal

Walter Diedrich is neerlandicus en muzikant. Hij houdt lezingen over diverse culturele onderwerpen. Vandaag in 't Spul een lezing met de titel 'Muziek met een Verhaal'. Een verhaal met allerlei vragen en feitjes uit de geschiedenis van de muziek. Wie was Sylvia’s mother? Waarom is de gitaar van The Troggs niet goed gestemd? Hoe verandert een gospelsong in een gevangenislied? Centraal staat de kwestie hoe de muziek beïnvloed is door historische gebeurtenissen en maatschappelijke ontwikkelingen. En natuurlijk: Hoe klinkt dat dan?
Diedricht begeleidt zichzelf op diverse instrumenten. Martine de Heij zorgt voor extra zangpartijen. Vanaf drie uur in 't Spul op de Hoogstraat.

De Rietzeilers

Jeugdmiddag van carnavalsvereniging De Rietzeilers. Vanaf half twee in Zaal Beatrix.

Café Kennis

Iedere derde zondag van de maand live-muziek in café Kennis. Deze keer: singer-songwriter Rob Hendrikse. Rob is ook bekend als Fixxxman en speelt in bands als 3 Chords Down & Rough ‘n Ready. Het genre dat Rob brengt is veelal blues, rock- en popclassics, die hij brengt in een geheel eigen stijl. Maar hij kan ook putten uit eigen werk.
Vanaf drie uur.
 

Peuterfestival Noord- en Zuidpool

Twee voorstellingen voor de kleintjes tjdens het Peuterfestival: Walvisjong en de Dribbel-minishow.
Walvisjong is een muzikale beeldende voorstelling over de wonderlijke verbintenis tussen een meisje en een walvis. Ze vinden elkaar in bijna het enige dat mensen én walvissen kunnen: zingen... Walvisjong is geïnspireerd op het boek De kleine walvis van Benji Davis.
In de Dribbel-minishow laat Theater Terra de verhalen uit de boekjes van Eric Hill tot leven komen. In de Dribbel-minishow beleeft Dribbel een avontuur op de boerderij. Maar alle dieren zijn kwijt! Herkennen de kinderen alle geluiden en helpen ze de dieren terug te vinden?
Het café van het Wennekerpand is tijdens het festival omgetoverd tot een peuterparadijs, dit jaar met het thema Noord- en Zuidpool. De peuters kunnen met ijsschotsen in de weer, op de rug van een orka de wereld om hen heen bekijken, of ontdekken hoe een zeehond zijn visjes vangt.
Met voorstellingen om kwart over negen, half elf en kwart voor twaalf. Toegang per voorstelling: € 10,- exclusief drankje.

Ketelfactory

In 2019 bestaat De Ketelfactory tien jaar. De tentoonstellingsruimte op de Hoofdstraat vroeg de kunstenaars die er eerder exposeerden een werk te maken over ‘stilte’, niet groter dan 30 x 30 x 30 cm. Het werd het begin van de ‘stiltecollectie’ van De Ketelfactory. De beelden, teksten, films en objecten worden op de benedenverdieping gepresenteerd. De opstelling verandert regelmatig, zodat er steeds een andere tentoonstelling is te zien. Van een tot vijf.

Rouw

Rouw: hoe ga jij en hoe gaan anderen er mee om? Jolien van der Kooij werkt als uitvaartbegeleider, docent, schrijver en adviseur. Ook werkte ze twaalf jaar als vrijwilliger in een hospice. In haar werk maakt ze rouwenden mee en mensen die hen bijstaan. Maar ook zelf nam ze afscheid van haar ouders, zus, vele vrienden en een paar geleden van haar man. Het maakt haar tot een ervaringsdeskundige. Zij spreekt vanmiddag tussen twee en vier bij Matrice over rouw. “Professioneel wist ik veel over rouw, en zeker niet alleen vanuit de boeken. Maar rouw zelf ervaren is een intens proces, je kunt niet anders dan het ondergaan en aangaan. Vooral dat laatste vind ik belangrijk.”
Aanmelden via E: info@matrice.nl.

Excursie

Een excursie voor de KNNV, de vereniging voor veldbiologie. Verrassend genoeg door de binnenstad van Schiedam. “Wat is dáár nou te zien voor natuurliefhebbers?” Wat dacht u van de rijke begroeiing - met onder meer diverse varens - op oude muren van het Huis te Rivière?   Vanaf tien uur.
Aanmelden bij Loek Batenburg, T: 06 - 12 95 09 62. Verzamelen om tien uur bij het Theater aan de Schie.

Kunst Werkt

Bij Ruimte in Beweging is de tentoonstelling Schetsboek te zien. Met werk van Karin van As, Gerda Busser, Theo Gootjes, Leo Gootjes, willem van hest, Nancy Hoogstad, René Maagdenberg, Marijn van der Waa en Tineke Weber. In de tentoonstelling laten schetsboektekenaars met uiteenlopende achtergronden hun boeken zien en tonen enkele werken die er uit zijn voortgekomen. "Het schetsboek kan een vrijstaat zijn, een niemandsland waar de tekenaar zijn eigen wetten mag gehoorzamen. Waar de kleren van de keizer van tastbare materialen zijn en waar de mooiste schepsels geboren worden", aldus de organiserende stichting Kunst Werkt.
Van een tot vijf.

Talentenjacht

In café 't Anker de kwartfinale van de Winterstar-talentenjacht. Vanaf vier uur.

Rommelmarkt

In de Margriethal, met 250 kramen. Organisatie: MDV. Van negen tot vijf. Toegang: drie euro.

Jenevermuseum

Het Jenevermuseum wordt verbouwd. De vaste tentoonstellingen zijn daarom niet te zien, de branderij, slijterij en het proeflokaal zijn wel open. De toegangsprijs is aangepast.
Van twaalf tot vijf geopend.

Wenneker Cinema

13.00 uur: The Wife
15.30 uur: Kort voor kort )

'Beweeg je naar verstilling'

Een middag om te vertragen. Een middag om je lichaam vrij te laten bewegen en te laten dragen. Te ontladen èn op te laden.
Workshop toegankelijk voor ieder, van twee tot half vijf bij Yoia in Pand Paulus. Kosten: 25,-.
Aanmelden via E: info@yoia.nl.

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Walter van Oel, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.

Korenbeurs

De zintuigen worden deze maand geprikkeld op de eerste verdiepingen van de Korenbeurs. Poëzie kan dat doen. In de bibliotheek is poëzie in de zuivere vorm te vinden, maar ook kunstwerken die zijn ontstaan vanuit een poëtische gedachte.
Yvette Neuschwanger-Kars, beter bekend als Feetje heeft een keuze gemaakt uit haar repertoire voor deze tentoonstelling. Sander Groen opereert op de grens van beeldende kunst en poëzie: 'ik schrijf, ik knutsel, ik dicht, ik verlicht, ik verduister'. "Soms ‘plak en knip’ ik een gedicht. Dan weer borduur ik een schilderij." Ook te zien: een poëtisch schilderij van Ane Koczorowski. In de vitrine, een lithografisch werk van Barbara Rox met bijbehorende dichtbundel.
Te zien alle dagen van tien tot vijf, op donderdag tot acht uur.

Stedelijk Museum

Waarom schilderen met verf als je ook ander materiaal kan gebruiken? Piero Manzoni deed dat laatste. Hij maakte in de jaren zestig kunst met zijn adem, blikte eigen poep in, signeerde lichamen en nodigde mensen uit op een sokkel te staan. Op dat magische voetstuk werd iedereen een kunstwerk, een levend sculptuur. Door zijn revolutionaire aanpak werd hij één van de grote vernieuwers van de 20ste eeuw. Zijn blikje poep groeide uit tot icoon van de avant-gardekunst. Manzoni (1933-1963) overleed op 29-jarige leeftijd aan een hartinfarct. Voor het eerst sinds vijftig jaar in Nederland presenteert het museum een uitgebreid overzicht van zijn werk. De tentoonstelling belicht een nog niet eerder verteld verhaal over de relatie tussen Nederland en een van de prominentste avant-gardekunstenaars van de twintigste eeuw. Bijzonder is dat bezoekers zelf op zijn magische sokkel kunnen staan. Even ben je zelf een kunstwerk.

Wat betekent familie? Om die vraag draait het bij de tentoonstelling Familie. Zo’n twintig (internationale) hedendaagse kunstenaars maken werk over geboorte, opgroeien, huwelijk en afscheid. Schiedammers laten hun gedekte familietafel zien en er zijn verschillende activiteiten rond familierituelen als Sinterklaas en Kerst. Van video tot sculptuur, van performance tot heuse kapsalon om je haar te knippen, en alles wat je weten wilt over familie. Vandaag wordt er geknipt vanaf twaalf uur.

Veel mensen raakten ontroerd door de manier waarop Hugo Borst schreef hoe ‘meneer Alzheimer’ in het hoofd van zijn moeder kwam te zitten. Margi Geerlinks maakte lange tijd foto's van Joke Borst. Haar werk gaat over hoe mensen zijn of kunnen zijn. Bij dat laatste manipuleert ze haar foto’s. Bij Ma is dat niet het geval. Joke Borst, die in augustus 2018 overleed, komt in beeld zoals ze was. Geerlinks verzorgt vanmiddag vanaf twee uur een rondleiding over de tentoonstelling.

Het museum is van elf tot vijf geopend.