Agenda

Vrijdag 17 mei

17-05-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op vrijdag 17 mei onder meer:

Distillers Academy

Cocktail experience, vanaf half zes. Kosten: 29,50 euro. 

Iftar

Op 14 mei was het een halve eeuw geleden dat Nederland en Marokko een wervingsverdrag ondertekenden waarin de Marokkaanse arbeidsmigratie naar Nederland officieel werd geregeld. In die wetenschap organiseren Dock en de stichting Multicultureel Schiedam (SMS) een iftarmaaltijd. Die vindt plaats in wijkcentrum Dreesplein. Onder het eten (iftar is de maaltijd na het vasten in de ramadan) wordt er gesproken over de binding in de stad Schiedam. Aanmelden kan via E: smsschiedam@outlook.com of cpauw@dock.nl. Ook opgeven aan de balie van het wijkcentrum kan. Meer info geven kan Hassan Aissati (T: 06 46425583). 

De 5 Molens

14.00 uur: Bloemschikken

De Wissel

Van twee tot vier is De Wissel geopend voor een 'bakkie' en gesprek.

Bonte avond

Team Matt organiseert een 'bonte avond', 'waar volwassenen weer even kind kunnen zijn'. Er is muziek, en zijn optredens, spelletjes, hapjes, drankjes, een loterij, maar vooral ook veel gezelligheid, aldus de organisatie. Die zamelt geld in voor stichting KIka. De bonte avond wordt gehouden bij DFC, Admiraal Trompstraat 21.

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Walter van Oel, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.

Creaclub

Tussen negen en twaalf in wijkcentrum Oost.

Europa

Han van der Horst geeft een lezing over het belang van Europa voor Schiedammers. Een lezing over het nut, de noodzaak, zin of onzin van Europa maar ook met een balans: wat kost het ons en wat levert het ons op. Bedoeld om goed voorbereid een keus te maken tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement volgende week donderdag.
Bij Soos Blauwhuis aan het Spinhuispad, toegang gratis. Zaal open vanaf zeven uur, aanvang half acht.

Theater aan de Schie

20.15 uur: Ricky Koole, Leo Blokhuis en Ivan Peroti - New Orleans

Jenevermuseum

Het vernieuwde museum is open, van elf tot vijf.

Wenneker Cinema

20.00 uur: Pajaros de Verano
20.30 uur: On the basis of sex

Vrouwen Fit Club

In wijkcentrum Oost, van half zeven tot half acht vanavond. Om samen met andere vrouwen te werken aan de conditie. Organisatie: Dock.

Ketelfactory

In 2019 bestaat De Ketelfactory tien jaar. De tentoonstellingsruimte op de Hoofdstraat vroeg de kunstenaars die er eerder exposeerden een werk te maken over ‘stilte’, niet groter dan 30 x 30 x 30 cm. Het werd het begin van de ‘stiltecollectie’ van De Ketelfactory. De beelden, teksten, films en objecten worden op de benedenverdieping gepresenteerd. De opstelling verandert regelmatig, zodat er steeds een andere tentoonstelling is te zien. Van een tot vijf.

Stedelijk Museum

FutureProof?! Vandaag tussen een en vijf is er in het museum een bijeenkomst voor kunstenaar. In deze ontmoeting gaat het om 'bouwstenen voor carrièreontwikkeling'. Aan het woord komen onder meer voormalige winnaars van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs (Femmy Otten en Floris Kaayk) om hun ervaringen te vertellen. Verschillende perspectieven komen aan bod: hoe benader je media? Hoe ontwikkel je een visie? En hoe maak je strategische keuzes om deze te bereiken? Sacha Bronwasser, kunstcriticus, initiator en oud-jurylid van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs vertelt, er zijn 'rondetafelgesprekken' en een lezing over het belang van netwerken voor een kunstenaar. Kosten: vijf euro. Aanmelden kan via I: rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl

Jongeren laten op sociale media vooral een perfect plaatje van zichzelf zien. Wat is het effect daarvan? De presentatie is een initiatief van twee leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Schiedam en geeft een inkijkje in de belevingswereld en het online gebruik van jongeren.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Neo Matloga, Lonneke van der Palen en Funda Gül Özcan zijn genomineerd voor de twaalfde editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. De winnaar wordt halverwege de tentoonstelling bekend gemaakt. Het publiek kan stemmen op zijn favoriet. De drie jonge kunstenaars zijn voorgedragen door kenners uit de Nederlandse kunstwereld.

Waarom schilderen met verf als je ook ander materiaal kan gebruiken? Piero Manzoni deed dat laatste. Hij maakte in de jaren zestig kunst met zijn adem, blikte eigen poep in, signeerde lichamen en nodigde mensen uit op een sokkel te staan. Op dat magische voetstuk werd iedereen een kunstwerk, een levend sculptuur. Door zijn revolutionaire aanpak werd hij één van de grote vernieuwers van de 20ste eeuw. Zijn blikje poep groeide uit tot icoon van de avant-gardekunst. Manzoni (1933-1963) overleed op 29-jarige leeftijd aan een hartinfarct. Voor het eerst sinds vijftig jaar in Nederland presenteert het museum een uitgebreid overzicht van zijn werk. De tentoonstelling belicht een nog niet eerder verteld verhaal over de relatie tussen Nederland en een van de prominentste avant-gardekunstenaars van de twintigste eeuw. Bijzonder is dat bezoekers zelf op zijn magische sokkel kunnen staan. Even ben je zelf een kunstwerk.

Het museum is van elf tot vijf geopend.