Agenda

Zaterdag 25 mei

25-05-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 25 mei onder meer:

Proef! De Plantage

Om half twee wordt het festivalweekend geopend met het onthullen van een tekst van Maarten Biesheuvel. Om twee uur begint het programma op het hoofdpodium met Liza Weald, met verder om kwart over drie Convoi Exceptionel, om kwart voor vijf Dragonfruit, om kwart over zes Starfish, om kwart voor acht Ntjam Rosie en om negen uur Jon Tarifa. Verder een stiltewandeling vanuit de Ketelfactory, spellen spelen bij de Spellenfabriek - met 's avonds een speciale Dungeons and Dragons, een tour door de Sodafabriek en in de middag verschillende optredens op het kleinkunstpodium.

Graauwe Hengst

22.00 uur: X-Tinxion en Primitive

Swanmarkt

Mini-uitvoering van de bekende vintagemarktformule. In de Gerrit Verboonstraat, vanaf elf tot zeven.

Stand Together

Optreden in het Sint Jacobs Gasthuis, vanaf half drie.

Utile Dulci

Het Schiedamse toneelgezelschap brengt in de theaterzaal van het Wennekerpand de nieuwe avondvullende voorstelling Zonder gekheid van Alan Ayckbourn. Zeven acteurs en actrices van UD en drie gastactrices spelen hierin mee onder regie van Guido Jonckers. Kaarten: vijftien euro.

Gin Fever

Op de binnenplaats van het Jenevermuseum en Zavor cocktails drinken van Schiedamse distillateurs. Verwacht worden Catz, Bobby's, Loopuyt Gin, Rutte Gins en Nolet Distillery.
Food en drinkbar met exclusieve hapjes door Zavor
In het museum een Proefplein met verschillende veelbelovende, speciale en/ of nieuwe ginmerken. Onder andere Van Toor, Hermit Dutch Coastal Gin, Old Dutch, Cley, Zaanshine, de Gins van Meanie Distilling, The Stillery en natuurlijk Old Schiedam.
Jenever versus ginproeverijen; leer alles over het verschil tussen jenever en gin en hoe deze ontstaan zijn.
Ook het nieuw ingerichte Jenevermuseum is open, inclusief branderij De Gekroonde Brandersketel. De Escaperoom is langer geopend. Ook wordt er gevaren in een relaxte loungeboot naar drie wereldberoemde distilleerderijen.

Kinderkledingbank

In de MCM de Grootstraat 19 is vandaag de kinderkledingbank tussen een en vier geopend.


Book Storeday

Post Scriptum

Vanaf half elf Koffie & Poëzie, met Schiedams stadsdichter Yvette Neuschwanger. Vanaf elf uur vertelt Han Lorzing over zijn boek Grenskoorts. Om half twee verder met Henk Rijks. Zijn boek De overblijfvader is een scherpe satire op het hedendaags leven in de buitenwijken. En dan om half drie Dore van Duivenbode. Ze schreef Mijn Poolse huis, over het familiehuis bij Auschwitz waar zij altijd haar vakanties vierde.


Literaire fietstocht

Door het Schiedam van J.M.A. Biesheuvel. Maarten Biesheuvel woonde in het uiterste westen en het uiterste oosten van Schiedam. Dat fietst goed weg. Vertrek vanaf de Korenbeurs om elf uur, tour met de eigen fiets. Gids Hans Overheul leidt in een kleine twee uur langs plaatsen die een rol spelen in het leven en werk van Maarten Biesheuvel.


Schiedams Boekhuis

Jan Meeus, NRC-journalist en auteur van De Schiedamse cocaïnemaffia, signeert van half een tot twee uur.

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Walter van Oel, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.

Knap

Première van de nieuwe voorstelling van Knap: Vreemden in een lift, naar een boek van Hitchcock. Plaats van handeling: winkelcentrum Nieuwe Passage. Begin voorstelling: 20.15 uur. Kaarten: 15 euro.

Wenneker Cinema

20.00 uur: Us

Theater aan de Schie

20.15 uur: De Michael Jackson Tribute

Ketelfactory

In 2019 bestaat De Ketelfactory tien jaar. De tentoonstellingsruimte op de Hoofdstraat vroeg de kunstenaars die er eerder exposeerden een werk te maken over ‘stilte’, niet groter dan 30 x 30 x 30 cm. Het werd het begin van de ‘stiltecollectie’ van De Ketelfactory. De beelden, teksten, films en objecten worden op de benedenverdieping gepresenteerd. De opstelling verandert regelmatig, zodat er steeds een andere tentoonstelling is te zien. Van een tot vijf.

Stedelijk Museum

Jongeren laten op sociale media vooral een perfect plaatje van zichzelf zien. Wat is het effect daarvan? De presentatie is een initiatief van twee leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Schiedam en geeft een inkijkje in de belevingswereld en het online gebruik van jongeren.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Neo Matloga, Lonneke van der Palen en Funda Gül Özcan zijn genomineerd voor de twaalfde editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. De winnaar wordt halverwege de tentoonstelling bekend gemaakt. Het publiek kan stemmen op zijn favoriet. De drie jonge kunstenaars zijn voorgedragen door kenners uit de Nederlandse kunstwereld.

Waarom schilderen met verf als je ook ander materiaal kan gebruiken? Piero Manzoni deed dat laatste. Hij maakte in de jaren zestig kunst met zijn adem, blikte eigen poep in, signeerde lichamen en nodigde mensen uit op een sokkel te staan. Op dat magische voetstuk werd iedereen een kunstwerk, een levend sculptuur. Door zijn revolutionaire aanpak werd hij één van de grote vernieuwers van de 20ste eeuw. Zijn blikje poep groeide uit tot icoon van de avant-gardekunst. Manzoni (1933-1963) overleed op 29-jarige leeftijd aan een hartinfarct. Voor het eerst sinds vijftig jaar in Nederland presenteert het museum een uitgebreid overzicht van zijn werk. De tentoonstelling belicht een nog niet eerder verteld verhaal over de relatie tussen Nederland en een van de prominentste avant-gardekunstenaars van de twintigste eeuw. Bijzonder is dat bezoekers zelf op zijn magische sokkel kunnen staan. Even ben je zelf een kunstwerk.

Het museum is van elf tot vijf geopend.