Agenda

Zondag 26 mei

26-05-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 26 mei onder meer:

Schiedamsche Vrouwen

Caribbean Fashion Show, om inspiratie op te doen voor de zomergarderobe, inclusief schoenen, tassen, make-up en accessoires. Met live muziek van Jasper Taconis, bekend van verschillende musicals en een duet met Karin Bloemen.
In de Grote of Sint-Janskerk, met DJ Diephuis en Cherokee on percussion, vanaf drie uur.

Rommelmarkt

In de Margriethal, tussen negen en vijf. Toegang: drie euro.

Lentefeest

In het Prinses Beatrixpark gaat het vandaag over 'Bijen en vlinders'. Het is feest georganiseerd door de Vrienden van het Beatrixpark. Met onder meer de opening van de nieuwe 'bijenstal' en veel informatie van de Schiedamse Stadsimkers, die ook de nodige leerzame spelletjes en proefjes meenemen. Natuurlijk worden er op het Lentefeest als vanouds schapen geschoren. Van twaalf tot vier.

Liduinafeest

Vanaf kwart over een gebedsdienst in de basiliek met daarna een processie met de relieken van Liduina door 'haar' stad. Met om half drie een gebedsmoment in de Grote  of St.-Janskerk en rond kwart voor vier de afsluiting in de kerk aan de kerk Heilige Liduina en O.L. Vrouw Rozenkrans.

Knap

Première van de nieuwe voorstelling van Knap: Vreemden in een lift, naar een boek van Hitchcock. Plaats van handeling: winkelcentrum Nieuwe Passage. Vandaag twee  voorstellingen: vanaf half drie en kwart over acht. Kaarten: 15 euro.

Proef! De Plantage

Vanaf een uur vijf optredens op het hoofdpodium in de Plantage: Tw/ce, Beryl Anne, Bastian Steven, Yasgur en Kita Menari. Verder een stiltewandeling vanuit de Ketelfactory (vanaf drie uur) spellen spelen bij de Spellenfabriek - met 's avonds een speciale Dungeons and Dragons, verschillende keren een tour door de Sodafabriek en in de middag verschillende optredens op het kleinkunstpodium.

Swanmarkt

Mini-uitvoering van de bekende vintagemarktformule. In de Gerrit Verboonstraat, vanaf elf tot zeven.

Muziek met Gijs van Rij

Ciao Bella Italië, dat is het thema vanmiddag in de Korenbeurs, met Gijs van Rij. De voorleesbrigade zorgt voor het praatje bij het plaatje. Tussen twee en vier.

Kunst Werkt

'In beweging' heet de nieuwe expositie in Ruimte in Beweging die vandaag wordt geopend (vanaf half vier). Een resultaat van een echte samenwerking tussen de beeldende kunst en de danswereld.
In de expositieruimte is werk te zien van zeven beeldend kunstenaars waarin beweging centraal staat. Beweging van de bezoeker, beweging van het werk, de illusie van beweging en daadwerkelijke beweging.
Daarnaast wort er geëxperimenteed we met het samengaan van dans en beeldende kunst. Een choreograaf en een beeldend kunstenaar werken aan een gezamenlijke performance.
Met Aldo Hoeben, Walter Brokx, SAGE, Nico Parlevliet, Michiel van Bakel, Diederik Klomberg, Rob van der Ven, Liat Magnezy en Federica Panariello.

Jenevermuseum

Het vernieuwde Jenevermuseum is open, van elf tot vijf.

Wennekerpand

15.00 uur: En toen was er...Bob Dylan

Drie Maas Stede

Vanaf half drie treedt Hugo op in de brasserie.

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Walter van Oel, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.

Wenneker Cinema

13.00 uur: C'est l'amour
15.00 uur: Us

Stedelijk Museum

Jongeren laten op sociale media vooral een perfect plaatje van zichzelf zien. Wat is het effect daarvan? De presentatie is een initiatief van twee leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Schiedam en geeft een inkijkje in de belevingswereld en het online gebruik van jongeren.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Neo Matloga, Lonneke van der Palen en Funda Gül Özcan zijn genomineerd voor de twaalfde editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. De winnaar wordt halverwege de tentoonstelling bekend gemaakt. Het publiek kan stemmen op zijn favoriet. De drie jonge kunstenaars zijn voorgedragen door kenners uit de Nederlandse kunstwereld.

Waarom schilderen met verf als je ook ander materiaal kan gebruiken? Piero Manzoni deed dat laatste. Hij maakte in de jaren zestig kunst met zijn adem, blikte eigen poep in, signeerde lichamen en nodigde mensen uit op een sokkel te staan. Op dat magische voetstuk werd iedereen een kunstwerk, een levend sculptuur. Door zijn revolutionaire aanpak werd hij één van de grote vernieuwers van de 20ste eeuw. Zijn blikje poep groeide uit tot icoon van de avant-gardekunst. Manzoni (1933-1963) overleed op 29-jarige leeftijd aan een hartinfarct. Voor het eerst sinds vijftig jaar in Nederland presenteert het museum een uitgebreid overzicht van zijn werk. De tentoonstelling belicht een nog niet eerder verteld verhaal over de relatie tussen Nederland en een van de prominentste avant-gardekunstenaars van de twintigste eeuw. Bijzonder is dat bezoekers zelf op zijn magische sokkel kunnen staan. Even ben je zelf een kunstwerk.

Het museum is van elf tot vijf geopend.